Duńczycy ponownie najszczęśliwsi na świecie

[2016-03-20 19:11:03]

Duńczycy po raz kolejny triumfowali w corocznym indeksie szczęśliwości (World Happiness Index ). Przygotowała go dla ONZ Sieć Rozwiązań na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (SDSN) i Earth Institute (Columbia University).

Badaniem objęto 157 państw. Bierze się w nim pod uwagę takie czynniki jak: przeciętna wysokości zarobków, oczekiwana długości życia w zdrowiu, dostęp do opieki medycznej, postrzeganie korupcji, bezpieczeństwo zatrudnienia, a nawet relacje rodzinne.

Na drugim miejscu uplasowali się Szwajcarzy, a na trzecim Islandczycy. W pierwszej dziesiątce znalazły się również pozostałe państwa skandynawskie oraz Kanada, Holandia, Nowa Zelandia i Australia.

Polska według World Happiness Index nie wypada najlepiej. Znalazła się na 57 miejscu, tuż za Kazachstanem, Mołdawią i Rosją. Najsmutniejszą grupą wiekową są w Polsce nastolatki. Tylko 68 proc. polskich piętnastolatków czuje, że są szczęśliwi. Średnia międzynarodowa to aż 82 proc. W grupie wiekowej 11-15 lat Polacy znaleźli się na przedostatnim miejscu.

W ostatniej dziesiątce jest aż osiem państw z Afryki (Burundi, Togo, Benin, Rwanda, Gwinea, Liberia, Tanzania i Madagaskar). Znalazły się tam również pogrążone w wojnie domowej Syria i Afganistan.

Cały raport dostępny jest po angielsku pod linkiem: http://worldhappiness.report

Waldemar Chamala

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.