Duńczycy ponownie najszczęśliwsi na świecie

[2016-03-20 19:11:03]

Duńczycy po raz kolejny triumfowali w corocznym indeksie szczęśliwości (World Happiness Index ). Przygotowała go dla ONZ Sieć Rozwiązań na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (SDSN) i Earth Institute (Columbia University).

Badaniem objęto 157 państw. Bierze się w nim pod uwagę takie czynniki jak: przeciętna wysokości zarobków, oczekiwana długości życia w zdrowiu, dostęp do opieki medycznej, postrzeganie korupcji, bezpieczeństwo zatrudnienia, a nawet relacje rodzinne.

Na drugim miejscu uplasowali się Szwajcarzy, a na trzecim Islandczycy. W pierwszej dziesiątce znalazły się również pozostałe państwa skandynawskie oraz Kanada, Holandia, Nowa Zelandia i Australia.

Polska według World Happiness Index nie wypada najlepiej. Znalazła się na 57 miejscu, tuż za Kazachstanem, Mołdawią i Rosją. Najsmutniejszą grupą wiekową są w Polsce nastolatki. Tylko 68 proc. polskich piętnastolatków czuje, że są szczęśliwi. Średnia międzynarodowa to aż 82 proc. W grupie wiekowej 11-15 lat Polacy znaleźli się na przedostatnim miejscu.

W ostatniej dziesiątce jest aż osiem państw z Afryki (Burundi, Togo, Benin, Rwanda, Gwinea, Liberia, Tanzania i Madagaskar). Znalazły się tam również pogrążone w wojnie domowej Syria i Afganistan.

Cały raport dostępny jest po angielsku pod linkiem: http://worldhappiness.report

Waldemar Chamala

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.