Duńczycy ponownie najszczęśliwsi na świecie

[2016-03-20 19:11:03]

Duńczycy po raz kolejny triumfowali w corocznym indeksie szczęśliwości (World Happiness Index ). Przygotowała go dla ONZ Sieć Rozwiązań na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (SDSN) i Earth Institute (Columbia University).

Badaniem objęto 157 państw. Bierze się w nim pod uwagę takie czynniki jak: przeciętna wysokości zarobków, oczekiwana długości życia w zdrowiu, dostęp do opieki medycznej, postrzeganie korupcji, bezpieczeństwo zatrudnienia, a nawet relacje rodzinne.

Na drugim miejscu uplasowali się Szwajcarzy, a na trzecim Islandczycy. W pierwszej dziesiątce znalazły się również pozostałe państwa skandynawskie oraz Kanada, Holandia, Nowa Zelandia i Australia.

Polska według World Happiness Index nie wypada najlepiej. Znalazła się na 57 miejscu, tuż za Kazachstanem, Mołdawią i Rosją. Najsmutniejszą grupą wiekową są w Polsce nastolatki. Tylko 68 proc. polskich piętnastolatków czuje, że są szczęśliwi. Średnia międzynarodowa to aż 82 proc. W grupie wiekowej 11-15 lat Polacy znaleźli się na przedostatnim miejscu.

W ostatniej dziesiątce jest aż osiem państw z Afryki (Burundi, Togo, Benin, Rwanda, Gwinea, Liberia, Tanzania i Madagaskar). Znalazły się tam również pogrążone w wojnie domowej Syria i Afganistan.

Cały raport dostępny jest po angielsku pod linkiem: http://worldhappiness.report

Waldemar Chamala

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 listopada:

1892 - W Paryżu pod przewodnictwem B. Limanowskiego rozpoczął obrady zjazd 18 działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1905 - Urodził się Adam Ważyk, lewicowy poeta i prozaik, autor "Poematu dla dorosłych".

1944 - Albania: Komunistyczni partyzanci wraz z mieszkańcami miasta wyzwolili Tiranę spod okupacji niemieckiej.

1963 - Zmarł Franciszek Haluch, działacz PPS i związków zawodowych.

1973 - W Atenach wojsko dokonało masakry nie stawiających oporu studentów politechniki, protestujących przeciwko rządom junty czarnych pułkowników.

1983 - W Meksyku powstała Zapatystowska Armia Wyzwolenia Narodowego (EZLN).