Duńczycy ponownie najszczęśliwsi na świecie

[2016-03-20 19:11:03]

Duńczycy po raz kolejny triumfowali w corocznym indeksie szczęśliwości (World Happiness Index ). Przygotowała go dla ONZ Sieć Rozwiązań na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (SDSN) i Earth Institute (Columbia University).

Badaniem objęto 157 państw. Bierze się w nim pod uwagę takie czynniki jak: przeciętna wysokości zarobków, oczekiwana długości życia w zdrowiu, dostęp do opieki medycznej, postrzeganie korupcji, bezpieczeństwo zatrudnienia, a nawet relacje rodzinne.

Na drugim miejscu uplasowali się Szwajcarzy, a na trzecim Islandczycy. W pierwszej dziesiątce znalazły się również pozostałe państwa skandynawskie oraz Kanada, Holandia, Nowa Zelandia i Australia.

Polska według World Happiness Index nie wypada najlepiej. Znalazła się na 57 miejscu, tuż za Kazachstanem, Mołdawią i Rosją. Najsmutniejszą grupą wiekową są w Polsce nastolatki. Tylko 68 proc. polskich piętnastolatków czuje, że są szczęśliwi. Średnia międzynarodowa to aż 82 proc. W grupie wiekowej 11-15 lat Polacy znaleźli się na przedostatnim miejscu.

W ostatniej dziesiątce jest aż osiem państw z Afryki (Burundi, Togo, Benin, Rwanda, Gwinea, Liberia, Tanzania i Madagaskar). Znalazły się tam również pogrążone w wojnie domowej Syria i Afganistan.

Cały raport dostępny jest po angielsku pod linkiem: http://worldhappiness.report

Waldemar Chamala

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.