Duńczycy ponownie najszczęśliwsi na świecie

[2016-03-20 19:11:03]

Duńczycy po raz kolejny triumfowali w corocznym indeksie szczęśliwości (World Happiness Index ). Przygotowała go dla ONZ Sieć Rozwiązań na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (SDSN) i Earth Institute (Columbia University).

Badaniem objęto 157 państw. Bierze się w nim pod uwagę takie czynniki jak: przeciętna wysokości zarobków, oczekiwana długości życia w zdrowiu, dostęp do opieki medycznej, postrzeganie korupcji, bezpieczeństwo zatrudnienia, a nawet relacje rodzinne.

Na drugim miejscu uplasowali się Szwajcarzy, a na trzecim Islandczycy. W pierwszej dziesiątce znalazły się również pozostałe państwa skandynawskie oraz Kanada, Holandia, Nowa Zelandia i Australia.

Polska według World Happiness Index nie wypada najlepiej. Znalazła się na 57 miejscu, tuż za Kazachstanem, Mołdawią i Rosją. Najsmutniejszą grupą wiekową są w Polsce nastolatki. Tylko 68 proc. polskich piętnastolatków czuje, że są szczęśliwi. Średnia międzynarodowa to aż 82 proc. W grupie wiekowej 11-15 lat Polacy znaleźli się na przedostatnim miejscu.

W ostatniej dziesiątce jest aż osiem państw z Afryki (Burundi, Togo, Benin, Rwanda, Gwinea, Liberia, Tanzania i Madagaskar). Znalazły się tam również pogrążone w wojnie domowej Syria i Afganistan.

Cały raport dostępny jest po angielsku pod linkiem: http://worldhappiness.report

Waldemar Chamala

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.