Eurostat: Najniższe bezrobocie w Niemczech

[2016-04-08 00:15:10]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w lutym bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,7% w lutym 2015 roku do 8,9% w lutym 2015 roku. W styczniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła również 8,9%. W strefie euro poziom bezrobocia w lutym 2016 roku wynosił 10,4%, a rok wcześniej 11,3%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Niemczech – po 4,3%, w Czechach – 4,5%, w Wielkiej Brytanii (dane z grudnia ubiegłego roku) – 5,0% i na Malcie – 5,1%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 24,0% (dane z grudnia), w Hiszpanii – 20,4% i w Chorwacji – 15,1%.

W okresie luty 2015 rok – luty 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 3 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 16,6% do 12,6%), w Hiszpanii (z 23,2% do 20,4%) i w Bułgarii (z 9,8% do 7,4%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Austrii (z 5,4% do 6,0%), na Łotwie (z 9,7% do 10,1%), i w Finlandii (z 9,1% do 9,2%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 8,0% w lutym 2015 roku do 6,8% w lutym2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,9% do 19,4%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,9%, w Czechach – 10,2% i w Danii – 10,5%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 48,9% (w grudniu) oraz w Hiszpanii – 45,3%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lutego 2015 roku do lutego 2016 roku spadło z 9,6% do 8,8%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,9% do 9,0%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lutym roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,5%).

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.