Eurostat: Najniższe bezrobocie w Niemczech

[2016-04-08 00:15:10]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w lutym bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,7% w lutym 2015 roku do 8,9% w lutym 2015 roku. W styczniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła również 8,9%. W strefie euro poziom bezrobocia w lutym 2016 roku wynosił 10,4%, a rok wcześniej 11,3%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Niemczech – po 4,3%, w Czechach – 4,5%, w Wielkiej Brytanii (dane z grudnia ubiegłego roku) – 5,0% i na Malcie – 5,1%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 24,0% (dane z grudnia), w Hiszpanii – 20,4% i w Chorwacji – 15,1%.

W okresie luty 2015 rok – luty 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 3 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 16,6% do 12,6%), w Hiszpanii (z 23,2% do 20,4%) i w Bułgarii (z 9,8% do 7,4%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Austrii (z 5,4% do 6,0%), na Łotwie (z 9,7% do 10,1%), i w Finlandii (z 9,1% do 9,2%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 8,0% w lutym 2015 roku do 6,8% w lutym2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,9% do 19,4%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,9%, w Czechach – 10,2% i w Danii – 10,5%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 48,9% (w grudniu) oraz w Hiszpanii – 45,3%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lutego 2015 roku do lutego 2016 roku spadło z 9,6% do 8,8%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,9% do 9,0%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lutym roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,5%).

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.