OECD: Wzrost podatków w krajach afrykańskich

[2016-04-11 15:51:09]

OECD przedstawiło raport na temat obciążeń podatkowych w 2014 roku w części krajów afrykańskich. Organizacja wskazuje, że wzrost obciążeń podatkowych w tej części świata jest kluczem do rozwoju ekonomicznego. Twórcy raportu piszą, że wzrost przychodów podatkowych w krajach afrykańskich odzwierciedla wysiłki na rzecz mobilizacji tamtejszych zasobów krajowych, a także w wyniku reform i modernizacji systemów podatkowych i administracji. Największym motorem wzrostu podatków w ostatnich latach jest wyższe opodatkowanie dochodu, w tym szczególnie opodatkowanie osób prawnych. Nastąpił też jednak wzrost podatku VAT.

Raport dotyczy ośmiu krajów: Kamerunu, Wybrzeża Kości Słoniowej, Mauritius, Maroka, Rwandy, Senegalu, Republiki Południowej Afryki i Tunezji.

Najwyższe obciążenia podatkowe są w Tunezji – 31,3% PKB, w Maroku – 28,5% i w Republice Południowej Afryki – 27,8%, a najniższe w Rwandzie i Kamerunie – po 16,1%. Wszystkie badane kraje mają niższe obciążenia niż średnia rozwiniętych krajów należących do OECD, która wynosi 34,4%.

OECD wskazuje, że łącznie opodatkowanie w tych krajach (wraz ze składkami na ubezpieczenia społeczne) w porównaniu z 2000 rokiem wzrosło. Dotyczy to wszystkich badanych państw, przy czym najwyższy wzrost odnotowano w Tunezji – aż o 6,7 pkt proc. i Republice Południowej Afryki – o 5,4 pkt proc. Najmniej wzrosły podatki w Mauritiusie – o 0,9 pkt proc.

Najwyższe podatki od dochodu i zysku odnotowano w Republice Południowej Afryki – 14,3% PKB, w Tunezji – 9,9% i w Maroku – 8,3%. Najniższe tego rodzaju obciążenia były w Wybrzeżu Kości Słoniowej – 4,2% i w Mauritiusie – 4,8%. Średnia państw należących do OECD wynosi 11,7%.

Najwyższe opodatkowanie dóbr i usług w 2014 roku było w Senegalu – 13,1% PKB, w Mauritiusie – 12,9% i w Republice Południowej Afryki – 11,4%, a najniższe w Rwandzie – 9,0% i w Kamerunie – 9,6%. Średnia OECD wynosi 11,0%.

Szczególnie niskie są natomiast wydatki na zabezpieczenia społeczne. Najwyższe odnotowano w Tunezji – 8,6% PKB, w Maroku – 5,9% i w Wybrzeżu Kości Słoniowej – 2,0%, a najniższe w Republice Południowej Afryki – 0,4% i w Kamerunie – 0,9%. Średnia krajów OECD wynosi 9,1%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.