OECD: Wzrost podatków w krajach afrykańskich

[2016-04-11 15:51:09]

OECD przedstawiło raport na temat obciążeń podatkowych w 2014 roku w części krajów afrykańskich. Organizacja wskazuje, że wzrost obciążeń podatkowych w tej części świata jest kluczem do rozwoju ekonomicznego. Twórcy raportu piszą, że wzrost przychodów podatkowych w krajach afrykańskich odzwierciedla wysiłki na rzecz mobilizacji tamtejszych zasobów krajowych, a także w wyniku reform i modernizacji systemów podatkowych i administracji. Największym motorem wzrostu podatków w ostatnich latach jest wyższe opodatkowanie dochodu, w tym szczególnie opodatkowanie osób prawnych. Nastąpił też jednak wzrost podatku VAT.

Raport dotyczy ośmiu krajów: Kamerunu, Wybrzeża Kości Słoniowej, Mauritius, Maroka, Rwandy, Senegalu, Republiki Południowej Afryki i Tunezji.

Najwyższe obciążenia podatkowe są w Tunezji – 31,3% PKB, w Maroku – 28,5% i w Republice Południowej Afryki – 27,8%, a najniższe w Rwandzie i Kamerunie – po 16,1%. Wszystkie badane kraje mają niższe obciążenia niż średnia rozwiniętych krajów należących do OECD, która wynosi 34,4%.

OECD wskazuje, że łącznie opodatkowanie w tych krajach (wraz ze składkami na ubezpieczenia społeczne) w porównaniu z 2000 rokiem wzrosło. Dotyczy to wszystkich badanych państw, przy czym najwyższy wzrost odnotowano w Tunezji – aż o 6,7 pkt proc. i Republice Południowej Afryki – o 5,4 pkt proc. Najmniej wzrosły podatki w Mauritiusie – o 0,9 pkt proc.

Najwyższe podatki od dochodu i zysku odnotowano w Republice Południowej Afryki – 14,3% PKB, w Tunezji – 9,9% i w Maroku – 8,3%. Najniższe tego rodzaju obciążenia były w Wybrzeżu Kości Słoniowej – 4,2% i w Mauritiusie – 4,8%. Średnia państw należących do OECD wynosi 11,7%.

Najwyższe opodatkowanie dóbr i usług w 2014 roku było w Senegalu – 13,1% PKB, w Mauritiusie – 12,9% i w Republice Południowej Afryki – 11,4%, a najniższe w Rwandzie – 9,0% i w Kamerunie – 9,6%. Średnia OECD wynosi 11,0%.

Szczególnie niskie są natomiast wydatki na zabezpieczenia społeczne. Najwyższe odnotowano w Tunezji – 8,6% PKB, w Maroku – 5,9% i w Wybrzeżu Kości Słoniowej – 2,0%, a najniższe w Republice Południowej Afryki – 0,4% i w Kamerunie – 0,9%. Średnia krajów OECD wynosi 9,1%.

Piotr Szumlewicz

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.