Eurostat: Najwyższe wskaźniki zatrudnienia w Szwecji

[2016-04-26 23:33:33]

Eurostat przedstawił raport na temat poziomu zatrudnienia w Unii Europejskiej. Zgodnie z nim w 2015 roku 70,1% mieszkańców UE w wieku 20-64 lata miało pracę. Rok wcześniej wskaźnik zatrudnienia wynosił 69,2%, w szczytowym 2008 roku – 70,3%. Stopa zatrudnienia nieustannie rosła w latach 2002-2008, a następnie zmniejszała się w latach 2008-2013, po czym znowu zaczęła rosnąć. Eurostat wskazuje, że stopa zatrudnienia mężczyzn w zeszłym roku wynosiła 75,9%, czyli o 0,9 pkt proc. więcej niż w 2014 roku, ale o 1,9 pkt proc. mniej niż w 2008 roku. Tymczasem poziom zatrudnienia kobiet regularnie rośnie – w ubiegłym roku wynosił 64,3%, w 2014 roku 63,5%, a w 2008 roku 62,8%.

Najwyższy odsetek zatrudnionych w zeszłym roku był w Szwecji – 80,5%, Niemczech – 78,0%, Wielkiej Brytanii – 76,9% oraz Danii i Estonii – po 76,5%. Najgorzej sytuacja wyglądała w Grecji, gdzie zatrudnionych było 54,9% osób w wieku lat 20-64, Chorwacji i Włoszech – po 60,5% oraz Hiszpanii – 62,0%. W Polsce wskaźnik zatrudnienia w zeszłym roku wyniósł 67,8%, a więc był niższy od średniej unijnej o 2,3 pkt proc.

Eurostat podkreśla, że w ostatnich latach zmniejszyła się różnica w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn. W 2002 roku wynosiła ona aż 17,3%, a w 2015 roku 11,6%. We wszystkich krajach UE wyższy odsetek mężczyzn pracuje niż kobiet. Najmniejsza różnica występuje w Finlandii – 2,1 pkt proc., na Litwie – 2,4 pkt proc., Łotwie – 4,0 pkt proc. i w Szwecji – 4,2 pkt proc. Największa różnica jest we Włoszech – 20,0 pkt proc., w Grecji – 18,0 pkt proc., w Rumunii – 17,5 pkt proc. i w Czechach – 16,6 pkt proc. W Polsce różnica między zatrudnieniem mężczyzn i kobiet wynosi 13,8 pkt proc., więc przekracza średnią unijną o 2,2 pkt proc.

Eurostat przedstawił też wskaźniki zatrudnienia wśród ludzi starszych (55-64 lata). W minionym roku wynosiło ono 53,3%, dwa lata temu – 51,8%, w 2008 roku 45,5%, a w 2002 roku 38,1%. Zatrudnienie wśród seniorów w 2015 roku najwyższe było w Szwecji – 74,5%, Niemczech – 66,2%, Danii – 64,7% i Estonii – 64,5%. Najmniej osób z tej grupy wiekowej miało pracę w Grecji – 34,3%, w Słowenii – 36,6%, w Luksemburgu – 38,4% i w Chorwacji – 39,0%. W Polsce w 2015 roku zatrudnionych było 44,3% seniorów, czyli 9 pkt proc. mniej niż średnia unijna.

Piotr Szumlewicz

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, od 2007 r. Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.