Działacze KPP skazani za propagowanie komunizmu

[2016-04-27 21:26:19]

Gdy neofaszyści otwarcie używają mowy nienawiści, głosząc ksenofobiczne hasła i nawołując do przemocy, przedstawiciele partii rządzącej pozostają bierni. W tym samym czasie zwalczają oni lewicowych działaczy, którzy sprzeciwiają się wyzyskowi i bronią idei internacjonalistycznych, postępowych, propracowniczych. Marksizm stanowi jeden z najważniejszych nurtów współczesnej humanistyki, a jego idee stoją u podstaw wielu postępowych partii i związków zawodowych. Prześladowanie ludzi, którzy bronią idei marksistowskich, to przejaw kołtuństwa, cenzury i regresu cywilizacyjnego. Wyrok sądu stanowi groźny precedens, który niestety wyraża kierunek działania obecnej ekipy rządzącej. Nie tylko dąży ona do eliminacji postępowych środowisk z debaty publicznej, ale też staje się wobec nich coraz bardziej represyjna.

Piotr Szumlewicz

Sąd Rejonowy w Dąbrowie Górniczej 31 marca bieżącego roku skazał czterech działaczy z Komunistycznej Partii Polski za propagowanie komunizmu na łamach pisma „Brzask” oraz partyjnej stronie internetowej. Zarzuty postawiono im z art. 256 par.1 KK „Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2”.

Oskarżeni zostali skazani na kary 9 miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem wykonywania przymusowej, nieodpłatnej pracy społecznej oraz na grzywnę.

Sprawa zaczęła się od wniosku do prokuratury posła PiS Bartosza Kownackiego w 2013 r. Wówczas prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Sprawa powróciła tuż po przejęciu władzy przez PiS. Tym razem prokuratura wniosła akt oskarżenia, którego najważniejsza część wobec każdego z oskarżonych, że „publicznie propagował totalitarny ustrój państwa, w ten sposób, że wchodząc w skład zespołu redakcyjnego czasopisma „Brzask” zamieszczał na jego łamach treści, odwołujące się bezpośrednio do idei komunistycznego ustroju państwa oraz marksizmu i leninizmu, publikowane następnie na stronie internetowej www.kompol.org, co w kontekście doświadczeń historycznych jest zaprzeczeniem wartości demokratycznych”.

Wyrok zapadł na podstawie procedury nakazowej, bez obecności stron, stosowanej zwykle do wykroczeń, w których wina oskarżonego nie budzi wątpliwości. Sąd nie przeprowadził standardowego postępowania procesowego, opierając się jedynie na akcie oskarżenia. Oskarżeni nie mieli prawa do obrony. Skazani złożyli już sprzeciw od wyroków w trybie nakazowym, domagając się rozpatrzenia sprawy w normalnym trybie.

Dramat reprywatyzacji - błąd systemu, czy błędny system?
Warszawa, Krytyka Polityczna, ul.Foksal 16, p.II, 00-372 Warszawa
28 marca (wtorek), godz. 18.00 - 22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

29 marca:

1826 - Urodził się Wilhelm Liebknecht, niemiecki polityk, socjaldemokrata, jeden z założycieli SPD oraz ojciec późniejszych działaczy lewicowych, Karla i Theodora.

1917 - Rosyjski rewolucyjny Rząd Tymczasowy wydał deklarację w sprawie niepodległości Polski.

1943 - W USA wprowadzono reglamentację mięsa, masła i sera.

1973 - Ostatni amerykańscy żołnierze opuścili terytorium Wietnamu.

1998 - Wybory parlamentarne na Ukrainie wygrali komuniści.

2004 - W Irlandii - jako pierwszym kraju na świecie - wprowadzono całkowity zakaz palenia w pubach i restauracjach.

2008 - W Słupsku i Redzikowie doszło do protestów przeciwko instalacji w Polsce amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

2008 - W Paryżu zmarł Emanuel Mink, pseud. Mundek, polski działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.