Działacze KPP skazani za propagowanie komunizmu

[2016-04-27 21:26:19]

Gdy neofaszyści otwarcie używają mowy nienawiści, głosząc ksenofobiczne hasła i nawołując do przemocy, przedstawiciele partii rządzącej pozostają bierni. W tym samym czasie zwalczają oni lewicowych działaczy, którzy sprzeciwiają się wyzyskowi i bronią idei internacjonalistycznych, postępowych, propracowniczych. Marksizm stanowi jeden z najważniejszych nurtów współczesnej humanistyki, a jego idee stoją u podstaw wielu postępowych partii i związków zawodowych. Prześladowanie ludzi, którzy bronią idei marksistowskich, to przejaw kołtuństwa, cenzury i regresu cywilizacyjnego. Wyrok sądu stanowi groźny precedens, który niestety wyraża kierunek działania obecnej ekipy rządzącej. Nie tylko dąży ona do eliminacji postępowych środowisk z debaty publicznej, ale też staje się wobec nich coraz bardziej represyjna.

Piotr Szumlewicz

Sąd Rejonowy w Dąbrowie Górniczej 31 marca bieżącego roku skazał czterech działaczy z Komunistycznej Partii Polski za propagowanie komunizmu na łamach pisma „Brzask” oraz partyjnej stronie internetowej. Zarzuty postawiono im z art. 256 par.1 KK „Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2”.

Oskarżeni zostali skazani na kary 9 miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem wykonywania przymusowej, nieodpłatnej pracy społecznej oraz na grzywnę.

Sprawa zaczęła się od wniosku do prokuratury posła PiS Bartosza Kownackiego w 2013 r. Wówczas prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Sprawa powróciła tuż po przejęciu władzy przez PiS. Tym razem prokuratura wniosła akt oskarżenia, którego najważniejsza część wobec każdego z oskarżonych, że „publicznie propagował totalitarny ustrój państwa, w ten sposób, że wchodząc w skład zespołu redakcyjnego czasopisma „Brzask” zamieszczał na jego łamach treści, odwołujące się bezpośrednio do idei komunistycznego ustroju państwa oraz marksizmu i leninizmu, publikowane następnie na stronie internetowej www.kompol.org, co w kontekście doświadczeń historycznych jest zaprzeczeniem wartości demokratycznych”.

Wyrok zapadł na podstawie procedury nakazowej, bez obecności stron, stosowanej zwykle do wykroczeń, w których wina oskarżonego nie budzi wątpliwości. Sąd nie przeprowadził standardowego postępowania procesowego, opierając się jedynie na akcie oskarżenia. Oskarżeni nie mieli prawa do obrony. Skazani złożyli już sprzeciw od wyroków w trybie nakazowym, domagając się rozpatrzenia sprawy w normalnym trybie.

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.