Działacze KPP skazani za propagowanie komunizmu

[2016-04-27 21:26:19]

Gdy neofaszyści otwarcie używają mowy nienawiści, głosząc ksenofobiczne hasła i nawołując do przemocy, przedstawiciele partii rządzącej pozostają bierni. W tym samym czasie zwalczają oni lewicowych działaczy, którzy sprzeciwiają się wyzyskowi i bronią idei internacjonalistycznych, postępowych, propracowniczych. Marksizm stanowi jeden z najważniejszych nurtów współczesnej humanistyki, a jego idee stoją u podstaw wielu postępowych partii i związków zawodowych. Prześladowanie ludzi, którzy bronią idei marksistowskich, to przejaw kołtuństwa, cenzury i regresu cywilizacyjnego. Wyrok sądu stanowi groźny precedens, który niestety wyraża kierunek działania obecnej ekipy rządzącej. Nie tylko dąży ona do eliminacji postępowych środowisk z debaty publicznej, ale też staje się wobec nich coraz bardziej represyjna.

Piotr Szumlewicz

Sąd Rejonowy w Dąbrowie Górniczej 31 marca bieżącego roku skazał czterech działaczy z Komunistycznej Partii Polski za propagowanie komunizmu na łamach pisma „Brzask” oraz partyjnej stronie internetowej. Zarzuty postawiono im z art. 256 par.1 KK „Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2”.

Oskarżeni zostali skazani na kary 9 miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem wykonywania przymusowej, nieodpłatnej pracy społecznej oraz na grzywnę.

Sprawa zaczęła się od wniosku do prokuratury posła PiS Bartosza Kownackiego w 2013 r. Wówczas prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania. Sprawa powróciła tuż po przejęciu władzy przez PiS. Tym razem prokuratura wniosła akt oskarżenia, którego najważniejsza część wobec każdego z oskarżonych, że „publicznie propagował totalitarny ustrój państwa, w ten sposób, że wchodząc w skład zespołu redakcyjnego czasopisma „Brzask” zamieszczał na jego łamach treści, odwołujące się bezpośrednio do idei komunistycznego ustroju państwa oraz marksizmu i leninizmu, publikowane następnie na stronie internetowej www.kompol.org, co w kontekście doświadczeń historycznych jest zaprzeczeniem wartości demokratycznych”.

Wyrok zapadł na podstawie procedury nakazowej, bez obecności stron, stosowanej zwykle do wykroczeń, w których wina oskarżonego nie budzi wątpliwości. Sąd nie przeprowadził standardowego postępowania procesowego, opierając się jedynie na akcie oskarżenia. Oskarżeni nie mieli prawa do obrony. Skazani złożyli już sprzeciw od wyroków w trybie nakazowym, domagając się rozpatrzenia sprawy w normalnym trybie.

No Pasaran! Dzień pamięci Dąbrowszczaków
Katowice, Wydział Nauk Społecznych, Sala Rady Wydziału (II piętro), ul. Bankowa 11,
1 marca (środa), godz. 13.00-19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.