Londyn: Pierwszy muzułmański burmistrz stolicy państwa UE

[2016-05-08 17:58:02]

Sadiq Khan z Partii Pracy został nowym burmistrzem Londynu. Otrzymał blisko 57 proc. głosów.

Khan dostał łącznie 1,31 mln głosów, uzyskując najsilniejszy mandat dla brytyjskiego polityka w historii. Dotychczasowy rekord należał do odchodzącego burmistrza Londynu, Borisa Johnsona, który w wyborach lokalnych w 2008 roku otrzymał 1,17 mln głosów.

Khan zdobył w wyborach pierwszej preferencji poparcie 44,2 proc. londyńczyków, wyprzedzając Zaca Goldsmitha (Partia Konserwatywna), który dostał 35 proc. głosów. Na trzecim miejscu uplasowała się kandydatka Partii Zielonych Sian Berry z 5,8 proc., czwarta była Caroline Pidgeon (Liberalni Demokraci) z 4,7 proc., a piąty Peter Whittle (UKiP) z 3,6 proc.

Popierany przez niewielką część polskiej społeczności Jan Żyliński, zajął przedostatnie, jedenaste, miejsce - m.in. za Lee Harrissem, kandydatem ruchu "Marihuana jest bezpieczniejsza niż alkohol" - zdobywając 0,5 proc. głosów.

W odbywającej się jednocześnie drugiej turze głosowania każdy wyborca wskazywał dwóch kandydatów, ustawiając ich w kolejności według preferencji - Khan pokonał Goldsmitha, zdobywając 56,8 proc. poparcia wobec 43,2 proc.

Podczas pierwszego przemówienia po oficjalnym ogłoszeniu wyników Khan, syn imigranta z Pakistanu, zaznaczył, że z pokorą przyjmuje nadzieję i zaufanie, które otrzymał od londyńczyków. Chcę, żeby każdy mieszkaniec Londynu miał możliwości, które były dane mi i mojej rodzinie - powiedział. Wychowałem się na osiedlu komunalnym, kilka kilometrów stąd. Nie mogłem wówczas marzyć o tym, że pewnego dnia będę wybrany na burmistrza Londynu - dodał.

Odwołując się do grającej na antymuzułmańskich sentymentach kampanii swojego głównego rywala, Zaca Goldsmitha, nowy burmistrz podkreślił, że polityka strachu nie jest w tym mieście mile widziana, (...) wybierając nadzieję a nie strach, jedność - a nie podziały. Podczs przemówienia jeden z jego nacjonalistycznych konkurentów, Paul Golding, odwrócił się plecami.

Swoje gratulacje dla Khana przekazali już m.in. lider Partii Pracy Jeremy Corbyn, francuski premier Manuel Valls i burmistrz Nowego Jorku Bill de Blasio.

Wyborom towarzyszyła nieprzyjemna atmosfera jawnej wrogości. Celowali w tym zwłaszcza konserwatyści, pomawiając Sadiqa Khana o kontakty z radykalnymi działaczami islamskimi i sympatię dla ich zdelegalizowanych ugrupowań.

45-letni Sadiq Khan jest od 2005 roku posłem Partii Pracy z południowolondyńskiej imigranckiej dzielnicy Tooting, w której Polacy stanowią trzecią pod względem wielkości grupę narodową. Urodzony w rodzinie pakistańskich imigrantów - ojciec był kierowcą autobusu, a matka krawcową - Khan podkreślał w kampanii, że wychował się na lokalnych osiedlach Londynu. W latach 1996-2005 był lokalnym radnym.

Burmistrz Londynu jest z wykształcenia prawnikiem. Zajmował się sprawami łamania praw człowieka. W latach 2008-10 był członkiem rządu Gordona Browna, najpierw odpowiadając za mniejszości narodowe, a następnie za transport. Po przegranych przez Partię Pracy wyborach w 2010 r., pełnił szereg pozycji w gabinecie cieni, zajmując się systemem sprawiedliwości, transportem i rozwojem Londynu. Khan w przeszłości popierał szereg liberalnych rozwiązań, m.in. legalizację małżeństw homoseksualnych, zwracając na siebie uwagę kontrowersyjnego imama w Bradford, który nałożył na niego fatwę.

Khan będzie pierwszym w historii burmistrzem stolicy państwa UE, który jest muzułmaninem. W toku kampanii zdobył szerokie poparcie wszystkich społeczności mieszkających w jednym z najbardziej różnorodnych etnicznie i religijnie miast Europy. Biali Brytyjczycy stanowią około 45 proc. populacji Londynu, a około 38 proc. rezydentów miasta urodziło się poza granicami Wielkiej Brytanii - w tym około 3 proc. (ok. 200 tys. osób) w Polsce. Muzułmanie stanowią zaledwie około 13 proc. mieszkańców wobec 49 proc. chrześcijan i 21 proc. ateistów.

Program Khana w gruncie rzeczy niewiele różnił się od deklaracji programowej Goldsmitha: więcej mieszkań, lepszy transport publiczny, bezpieczeństwo mieszkańców. Londyńczycy zaufali jednak bardziej socjaldemokracie, synowi kierowcy londyńskich autobusów niż konserwatywnemu synowi multimilionera.

Pozycja burmistrza Londynu jest wyjątkowo istotna w brytyjskiej polityce i sprawia, że osoba piastująca to stanowisko staje się jednym z najbardziej rozpoznawalnych polityków w kraju. Mer Londynu zarządza m.in. budżetem miejskim w wysokości 16 miliardów funtów, mając wiele prerogatyw dotyczących transportu publicznego, policji, planu zagospodarowania i inwestycji na terenie miasta, kultury i ochrony środowiska.

Po objęciu stanowiska, nowy burmistrz Londynu będzie musiał złożyć mandat posła, powodując konieczność zorganizowania wyborów uzupełniających w londyńskiej dzielnicy Tooting. W ostatnich wyborach parlamentarnych w ubiegłym roku Khan miał blisko 3 tys. głosów przewagi nad rywalem z Partii Konserwatywnej.

Waldemar Chamala

Fot. National Archives

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, amerykańska polityczka, 2007-11 Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.