Czechy: Rząd za parytetami na listach wyborczych

[2016-05-29 23:41:34]

Członkowie koalicyjnego, centrolewicowego gabinetu premiera Bohuslava Sobotki poparli projekt zmian w ordynacji wyborczej. Nowe prawo miałoby zapewnić kobietom 40 proc. miejsc na listach komitetów w wyborach parlamentarnych, samorządowych oraz do Parlamentu Europejskiego.

Rząd socjaldemokraty Bohuslava Sobotki ma do końca roku przedstawić całościowy projekt zmian w ordynacji wyborczej. Zagwarantowanie kobietom 40 proc. miejsc na listach komitetów wyborczych ma stanowić jeden z elementów planu rozłożonego na lata 2016-18, który przewiduje zmniejszenie nierówności w reprezentacji mężczyzn i kobiet w czeskiej polityce oraz urzędach państwowych.

Autorzy projektu oparli się na danych, które dowodzą, że udział kobiet w procesach decyzyjnych w Czechach należy do najniższych w Unii Europejskiej. Zajmują one poniżej 20 proc. miejsc w Izbie Deputowanych i Senacie oraz 27 proc. w radach miast i gmin. W zarządach państwowych spółek kobiety to jedynie 12 proc. ich członków, natomiast stanowiska kierownicze jedynie w 9 proc. są zajmowane przez tę płeć.

Ogółem kobiety stanowią 44 proc. aktywnej zawodowo części czeskiego społeczeństwa, 56 proc. wszystkich studentów wyższych uczelni, a także 61 proc. ich absolwentów.

Waldemar Chamala

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.