OECD: Najlepiej się żyje w Norwegii, Australii i Danii

[2016-06-06 16:29:38]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła ranking najszczęśliwszych społeczeństw świata. Zestawienie obejmuje 38 krajów rozwiniętych. Analitycy OECD ułożyli je na drabinie szczęśliwości według stworzonego przez siebie „indeksu lepszego życia”. Powstał na podstawie analizy 11 wskaźników, które według OECD są niezbędne, aby wieść szczęśliwe życie. Są to dochody, edukacja, więzi społeczne, zdrowie, troska o środowisko, sytuacja mieszkaniowa, satysfakcja życiowa, zaangażowanie społeczne, sytuacja na rynku pracy, równowaga między pracą i domem oraz bezpieczeństwo.

Pierwsze miejsce zajęła Norwegia, a za nią znalazły się Australia, Dania, Szwajcaria, Kanada i Szwecja. Na końcu rankingu znalazły się Południowa Afryka, Meksyk, Turcja i Brazylia.

Polska uplasowała się na 27. miejscu. Pod względem wykształcenia obywateli Polska ustępuje tylko Finlandii, Estonii i Danii. W środku stawki jesteśmy jeżeli chodzi o bezpieczeństwo oraz godzenie życia prywatnego z pracą. Niestety we wszystkich pozostałych kwestiach jest już o wiele gorzej. Polacy stosunkowo krótko żyją, mają niskie dochody, niskie wskaźniki zatrudnienia, wysokie rozwarstwienie, zły stan środowiska, niski poziom zaufania publicznego i uczestnictwa obywateli w procesie politycznym.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.