Warszawa: Zwolnieni po za這瞠niu zwi您ku zawodowego

[2016-06-20 16:34:57]

Do niebywa貫go skandalu dosz這 w Warszawie. Pracownicy lokalnej wega雟kiej restauracji z miejsca stracili prac w chwili za這瞠nia zwi您ku zawodowego.

Pracownicy za這篡li komisj Inicjatywy Pracowniczej. Reakcja by豉 natychmiastowa. Po jednym dniu dzia豉lno軼i, pracodawca pozby si zwi您kowc闚. W ramach strajku zwolnieni pracownicy okupuj budynek. Trwaj rozmowy z pracodawc. Pracownicy domagaj si m.in. zatrudnienia na umow o prac i uznania zwi您ku zawodowego.

Poparcie dla strajkuj帷ych wyrazi豉 m.in. Dorota Gardias, przewodnicz帷y Forum Zwi您k闚 Zawodowych - Szanowni Pa雟two, W豉軼iciel restauracji Krowarzywa mia ogromn szans pokaza ca貫j Polsce zupe軟ie now jako嗆 zarz康zania i komunikacji wewn皻rznej w swojej firmie. Posiadanie organizacji zwi您kowych wp造n窸oby pozytywnie na wizerunek biznesu i kto w ko鎍u pokaza豚y, 瞠 pracownik jest inwestycj, a nie kosztem. Niestety, tak si nie sta這. Mam szczer nadziej, 瞠 ci m這dzi ludzie si nie poddadz - jako Forum Zwi您k闚 Zawodowych oferujemy im pe軟e wsparcie. My, centrale zwi您kowe musimy wzi望 wsp馧odpowiedzialno嗆 za to co tam si wydarzy這. Inaczej nigdy nie zbudujemy mi璠zypokoleniowego dialogu i nie uda nam si otworzy drzwi dla m這dych ludzi! - napisa豉 przewodnicz帷a Forum.

Poparcie dla protestuj帷ych zadeklarowa這 te Og鏊nopolskie Porozumienie Zwi您k闚 Zawodowych. Doradca OPZZ, Piotr Szumlewicz przes豉 do w豉軼icieli restauracji pismo, w kt鏎ym pisze: "Zwalnianie pracownik闚 za podejmowanie dzia豉lno軼i zwi您kowej jest sprzeczne z polskim prawem, tym bardziej w 鈍ietle decyzji Trybuna逝 Konstytucyjnego z dnia 2 czerwca 2015 roku o swobodzie dzia豉lno軼i zwi您kowej. Je瞠li Pa雟two nie zaprzestan represji dzia豉czy zwi您kowych, podejmiemy dzia豉nia w ich obronie".

Przemys豉w Prekiel

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam

Wi璚ej og這sze...

25 maja:

1892 - Urodzi si Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny 鈍iatowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, nast瘼nie do 鄉ierci przyw鏚ca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugos豉wii.

1921 - Zmar 卌ile Combes, polityk francuski, przewodnicz帷y radykalnej lewicy republika雟kiej, antykleryka; doprowadzi do zerwania konkordatu i usuni璚ia religii ze szk馧.

1922 - Urodzi si Enrico Berlinguer, sekretarz generalny W這skiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodzi si Jan J霩ef Lipski; dzia豉cz KOR, w 1987 reaktywowa PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powo豉no Organizacj Jedno軼i Afryka雟kiej (OJA).

1993 - Zmar Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, tw鏎ca idei "O鈍ieconego Spo貫cze雟twa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny zosta peronista o odchyleniu lewicowym - N廥tor Kirchner.