Warszawa: Zwolnieni po za這瞠niu zwi您ku zawodowego

[2016-06-20 16:34:57]

Do niebywa貫go skandalu dosz這 w Warszawie. Pracownicy lokalnej wega雟kiej restauracji z miejsca stracili prac w chwili za這瞠nia zwi您ku zawodowego.

Pracownicy za這篡li komisj Inicjatywy Pracowniczej. Reakcja by豉 natychmiastowa. Po jednym dniu dzia豉lno軼i, pracodawca pozby si zwi您kowc闚. W ramach strajku zwolnieni pracownicy okupuj budynek. Trwaj rozmowy z pracodawc. Pracownicy domagaj si m.in. zatrudnienia na umow o prac i uznania zwi您ku zawodowego.

Poparcie dla strajkuj帷ych wyrazi豉 m.in. Dorota Gardias, przewodnicz帷y Forum Zwi您k闚 Zawodowych - Szanowni Pa雟two, W豉軼iciel restauracji Krowarzywa mia ogromn szans pokaza ca貫j Polsce zupe軟ie now jako嗆 zarz康zania i komunikacji wewn皻rznej w swojej firmie. Posiadanie organizacji zwi您kowych wp造n窸oby pozytywnie na wizerunek biznesu i kto w ko鎍u pokaza豚y, 瞠 pracownik jest inwestycj, a nie kosztem. Niestety, tak si nie sta這. Mam szczer nadziej, 瞠 ci m這dzi ludzie si nie poddadz - jako Forum Zwi您k闚 Zawodowych oferujemy im pe軟e wsparcie. My, centrale zwi您kowe musimy wzi望 wsp馧odpowiedzialno嗆 za to co tam si wydarzy這. Inaczej nigdy nie zbudujemy mi璠zypokoleniowego dialogu i nie uda nam si otworzy drzwi dla m這dych ludzi! - napisa豉 przewodnicz帷a Forum.

Poparcie dla protestuj帷ych zadeklarowa這 te Og鏊nopolskie Porozumienie Zwi您k闚 Zawodowych. Doradca OPZZ, Piotr Szumlewicz przes豉 do w豉軼icieli restauracji pismo, w kt鏎ym pisze: "Zwalnianie pracownik闚 za podejmowanie dzia豉lno軼i zwi您kowej jest sprzeczne z polskim prawem, tym bardziej w 鈍ietle decyzji Trybuna逝 Konstytucyjnego z dnia 2 czerwca 2015 roku o swobodzie dzia豉lno軼i zwi您kowej. Je瞠li Pa雟two nie zaprzestan represji dzia豉czy zwi您kowych, podejmiemy dzia豉nia w ich obronie".

Przemys豉w Prekiel

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Czy jest lewica w Polsce ?
Wroc豉w, ul. Bogus豉wskiego 41
29 pa寮ziernika (niedziela), godz. 17.00
DZIE SPOTKA Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PA挑ZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. D逝ga, 29, I pi皻ro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

Wi璚ej og這sze...

23 pa寮ziernika:

1915 - 25 tysi璚y kobiet na ulicach Nowego Jorku domaga這 si przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddzia Gwardii Ludowej dokona zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijaj帷 18 hitlerowc闚.

1944 - Za這穎no Uniwersytet Marii Curie-Sk這dowskiej w Lublinie.

1956 - Pocz徠ek powstania na W璕rzech.