Warszawa: Zwolnieni po za這瞠niu zwi您ku zawodowego

[2016-06-20 16:34:57]

Do niebywa貫go skandalu dosz這 w Warszawie. Pracownicy lokalnej wega雟kiej restauracji z miejsca stracili prac w chwili za這瞠nia zwi您ku zawodowego.

Pracownicy za這篡li komisj Inicjatywy Pracowniczej. Reakcja by豉 natychmiastowa. Po jednym dniu dzia豉lno軼i, pracodawca pozby si zwi您kowc闚. W ramach strajku zwolnieni pracownicy okupuj budynek. Trwaj rozmowy z pracodawc. Pracownicy domagaj si m.in. zatrudnienia na umow o prac i uznania zwi您ku zawodowego.

Poparcie dla strajkuj帷ych wyrazi豉 m.in. Dorota Gardias, przewodnicz帷y Forum Zwi您k闚 Zawodowych - Szanowni Pa雟two, W豉軼iciel restauracji Krowarzywa mia ogromn szans pokaza ca貫j Polsce zupe軟ie now jako嗆 zarz康zania i komunikacji wewn皻rznej w swojej firmie. Posiadanie organizacji zwi您kowych wp造n窸oby pozytywnie na wizerunek biznesu i kto w ko鎍u pokaza豚y, 瞠 pracownik jest inwestycj, a nie kosztem. Niestety, tak si nie sta這. Mam szczer nadziej, 瞠 ci m這dzi ludzie si nie poddadz - jako Forum Zwi您k闚 Zawodowych oferujemy im pe軟e wsparcie. My, centrale zwi您kowe musimy wzi望 wsp馧odpowiedzialno嗆 za to co tam si wydarzy這. Inaczej nigdy nie zbudujemy mi璠zypokoleniowego dialogu i nie uda nam si otworzy drzwi dla m這dych ludzi! - napisa豉 przewodnicz帷a Forum.

Poparcie dla protestuj帷ych zadeklarowa這 te Og鏊nopolskie Porozumienie Zwi您k闚 Zawodowych. Doradca OPZZ, Piotr Szumlewicz przes豉 do w豉軼icieli restauracji pismo, w kt鏎ym pisze: "Zwalnianie pracownik闚 za podejmowanie dzia豉lno軼i zwi您kowej jest sprzeczne z polskim prawem, tym bardziej w 鈍ietle decyzji Trybuna逝 Konstytucyjnego z dnia 2 czerwca 2015 roku o swobodzie dzia豉lno軼i zwi您kowej. Je瞠li Pa雟two nie zaprzestan represji dzia豉czy zwi您kowych, podejmiemy dzia豉nia w ich obronie".

Przemys豉w Prekiel

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Przedsi瑿iorcze Pa雟two
Warszawa, pa雟twomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (鈔oda), godz. 19.00
Nacjonalizm zgub Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. M造雟ka
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, pa雟twomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (鈔oda), godz. 17.00
NIE DAMY SI PODZIELI! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmie軼ie
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

Wi璚ej og這sze...

22 marca:

1786 - Urodzi si Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych pogl康ach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilej闚 szlachty, kt鏎 oskar瘸 o doprowadzenie do rozbior闚 i kl瘰ki powstania listopadowego.

1936 - Pocz徠ek strajku okupacyjnego 1100 g鏎nik闚 w kopalni "奸ask" w Chropaczowie przeciwko planom zwolnie pracownik闚.

1947 - Prezydent USA H. Truman wyda Rozporz康zenie 9835 nakazuj帷e identyfikacj "os鏏 nielojalnych, kt鏎e infiltruj" w豉dze. Wszcz皻o 5 mln 郵edztw i odwo豉no ze stanowisk 500 os鏏

1956 - Zmar Edward Bugajski, dzia豉cz socjalistyczny oraz ruchu esperantyst闚.

1996 - Socjaldemokrata G顤an Persson zast徙i Ingvara Carlssona (r闚nie socjaldemokrat) na stanowisku premiera Szwecji.

2016 - W serii trzech zamach闚 bombowych w Brukseli zgin窸o 35 os鏏 (w tym 3 zamachowc闚-samob鎩c闚), a ponad 316 zosta這 rannych.