Warszawa: Zwolnieni po za這瞠niu zwi您ku zawodowego

[2016-06-20 16:34:57]

Do niebywa貫go skandalu dosz這 w Warszawie. Pracownicy lokalnej wega雟kiej restauracji z miejsca stracili prac w chwili za這瞠nia zwi您ku zawodowego.

Pracownicy za這篡li komisj Inicjatywy Pracowniczej. Reakcja by豉 natychmiastowa. Po jednym dniu dzia豉lno軼i, pracodawca pozby si zwi您kowc闚. W ramach strajku zwolnieni pracownicy okupuj budynek. Trwaj rozmowy z pracodawc. Pracownicy domagaj si m.in. zatrudnienia na umow o prac i uznania zwi您ku zawodowego.

Poparcie dla strajkuj帷ych wyrazi豉 m.in. Dorota Gardias, przewodnicz帷y Forum Zwi您k闚 Zawodowych - Szanowni Pa雟two, W豉軼iciel restauracji Krowarzywa mia ogromn szans pokaza ca貫j Polsce zupe軟ie now jako嗆 zarz康zania i komunikacji wewn皻rznej w swojej firmie. Posiadanie organizacji zwi您kowych wp造n窸oby pozytywnie na wizerunek biznesu i kto w ko鎍u pokaza豚y, 瞠 pracownik jest inwestycj, a nie kosztem. Niestety, tak si nie sta這. Mam szczer nadziej, 瞠 ci m這dzi ludzie si nie poddadz - jako Forum Zwi您k闚 Zawodowych oferujemy im pe軟e wsparcie. My, centrale zwi您kowe musimy wzi望 wsp馧odpowiedzialno嗆 za to co tam si wydarzy這. Inaczej nigdy nie zbudujemy mi璠zypokoleniowego dialogu i nie uda nam si otworzy drzwi dla m這dych ludzi! - napisa豉 przewodnicz帷a Forum.

Poparcie dla protestuj帷ych zadeklarowa這 te Og鏊nopolskie Porozumienie Zwi您k闚 Zawodowych. Doradca OPZZ, Piotr Szumlewicz przes豉 do w豉軼icieli restauracji pismo, w kt鏎ym pisze: "Zwalnianie pracownik闚 za podejmowanie dzia豉lno軼i zwi您kowej jest sprzeczne z polskim prawem, tym bardziej w 鈍ietle decyzji Trybuna逝 Konstytucyjnego z dnia 2 czerwca 2015 roku o swobodzie dzia豉lno軼i zwi您kowej. Je瞠li Pa雟two nie zaprzestan represji dzia豉czy zwi您kowych, podejmiemy dzia豉nia w ich obronie".

Przemys豉w Prekiel

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

No Pasaran! Dzie pami璚i D帳rowszczak闚
Katowice, Wydzia Nauk Spo貫cznych, Sala Rady Wydzia逝 (II pi皻ro), ul. Bankowa 11,
1 marca (鈔oda), godz. 13.00-19.00
Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Pow您kach
22 lutego (鈔oda), godz. 14.00
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

Wi璚ej og這sze...

25 lutego:

1950 - Urodzi si N廥tor Kirchner, polityk argenty雟ki, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1993 - Pod zarzutem przyj璚ia 豉p闚ki aresztowano Wojciecha Dobrzy雟kiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Pocz徠ek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie 堯dzkim.

1994 - 砰dowski osadnik Baruch Goldstein otworzy ogie do modl帷ych si w Grocie Praojc闚 w Hebronie Palesty鎍zyk闚, zabijaj帷 29 os鏏.

1994 - Odby si Kongres Jedno軼i PPS, w wyniku kt鏎ego scalono cztery od豉my partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedno軼i PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii u篡waj帷ych nazwy PPS.

2013 - We W這szech centrolewicowa koalicja wygra豉 przedterminowe wybory parlamentarne.