1/3 szpitali w krajach Trzeciego Świata nie ma bieżącej wody

[2016-06-23 23:47:05]

Jedna trzecia szpitali w krajach rozwijających się nie ma dostępu do czystej wody bieżącej, co prowadzi m.in. do rozprzestrzeniania się chorób - wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie medycznym "Journal of Surgical Research".

Autorzy raportu przeprowadzili kontrolę w 430 szpitalach i korzystali z danych Banku Światowego i wyników badań z lat 2009-2015. Dostęp do wody stwierdzono w od ok. 20 proc. szpitali w Sierra Leone i Liberii do ok. 90 proc. placówek w Indiach czy Malezji.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego roku pół miliona noworodków umiera z powodu braku czystej wody i złych warunków sanitarnych w szpitalach. Jedna piąta tych dzieci mogłaby przeżyć, gdyby były one myte czystą wodą i zajmowałyby się nimi osoby, które uprzednio umyłyby ręce mydłem.

Około 650 milionów ludzi, czyli ok. 9 proc. ludności świata, nie ma dostępu do czystej wody - wynika z danych WHO.

Waldemar Chamala

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.