1/3 szpitali w krajach Trzeciego Świata nie ma bieżącej wody

[2016-06-23 23:47:05]

Jedna trzecia szpitali w krajach rozwijających się nie ma dostępu do czystej wody bieżącej, co prowadzi m.in. do rozprzestrzeniania się chorób - wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie medycznym "Journal of Surgical Research".

Autorzy raportu przeprowadzili kontrolę w 430 szpitalach i korzystali z danych Banku Światowego i wyników badań z lat 2009-2015. Dostęp do wody stwierdzono w od ok. 20 proc. szpitali w Sierra Leone i Liberii do ok. 90 proc. placówek w Indiach czy Malezji.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego roku pół miliona noworodków umiera z powodu braku czystej wody i złych warunków sanitarnych w szpitalach. Jedna piąta tych dzieci mogłaby przeżyć, gdyby były one myte czystą wodą i zajmowałyby się nimi osoby, które uprzednio umyłyby ręce mydłem.

Około 650 milionów ludzi, czyli ok. 9 proc. ludności świata, nie ma dostępu do czystej wody - wynika z danych WHO.

Waldemar Chamala

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, amerykańska polityczka, 2007-11 Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.