1/3 szpitali w krajach Trzeciego Świata nie ma bieżącej wody

[2016-06-23 23:47:05]

Jedna trzecia szpitali w krajach rozwijających się nie ma dostępu do czystej wody bieżącej, co prowadzi m.in. do rozprzestrzeniania się chorób - wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie medycznym "Journal of Surgical Research".

Autorzy raportu przeprowadzili kontrolę w 430 szpitalach i korzystali z danych Banku Światowego i wyników badań z lat 2009-2015. Dostęp do wody stwierdzono w od ok. 20 proc. szpitali w Sierra Leone i Liberii do ok. 90 proc. placówek w Indiach czy Malezji.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego roku pół miliona noworodków umiera z powodu braku czystej wody i złych warunków sanitarnych w szpitalach. Jedna piąta tych dzieci mogłaby przeżyć, gdyby były one myte czystą wodą i zajmowałyby się nimi osoby, które uprzednio umyłyby ręce mydłem.

Około 650 milionów ludzi, czyli ok. 9 proc. ludności świata, nie ma dostępu do czystej wody - wynika z danych WHO.

Waldemar Chamala

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.