Brytyjczycy zag這sowali za Brexitem

[2016-06-27 00:31:49]

Brexit mo瞠 skutkowa pogorszeniem sytuacji setek tysi璚y migrant闚 w Wielkiej Brytanii, jak te by ciosem w ca造 brytyjski rynek pracy. Niestety w kampanii referendalnej zwyci篹y nacjonalizm, ksenofobia i prymitywny populizm, a w wyniku wyj軼ia z UE sytuacja wi瘯szo軼i Brytyjczyk闚 pogorszy si. Zreszt tu po referendum Nigel Farage z rozbrajaj帷 szczero軼i przyzna, 瞠 w swojej kampanii za Brexitem oszukiwa wyborc闚. Brexit daje jednak Unii szans na krok do przodu. Czas na pog喚bion integracj Unii, wzmocnienie solidarno軼i mi璠zy krajami, wprowadzenie w ca貫j UE podobnych standard闚 socjalnych i podatkowych, r闚nanie w g鏎, a nie w d馧. Pod tym wzgl璠em Brexit warto potraktowa jako szans na budow bardziej socjalnej i solidarnej Unii Europejskiej. Bez Wielkiej Brytanii mo瞠 to by nawet 豉twiejsze.

Piotr Szumlewicz

Brytyjczycy zag這sowali w referendum za opuszczeniem Unii Europejskiej. Jak poda豉 brytyjska komisja wyborcza, za Brexitem w czwartkowym referendum zag這sowa這 51,9 proc. wyborc闚, a 48,1 proc. za pozostaniem we Wsp鏊nocie. Frekwencja w g這sowaniu wynios豉 72,2 proc.

Liderzy instytucji unijnych oczekuj, 瞠 rz康 w Londynie wprowadzi w 篡cie decyzj obywateli Wielkiej Brytanii o wyj軼iu z UE tak szybko jak to mo磧iwe. Wielka Brytania formalnie wci捫 jednak nie uruchomi豉 procedury wyst瘼owania z Unii Europejskiej. Referendum nie jest wi捫帷e i cz窷 komentator闚 twierdzi, 瞠 do Brexitu mo瞠 jeszcze nie doj嗆. Ponadto ju 3 mln ludzi podpisa這 inicjatyw pod powt鏎zeniem referendum.

Z pierwszych komentarzy po referendum wynika te, 瞠 Szkocja i Irlandia P馧nocna b璠 domaga si referendum w sprawie niepodleg這軼i oraz b璠 chcia造 przyst徙i do Unii Europejskiej.

Po og這szeniu oficjalnych wynik闚 w pi徠ek premier David Cameron zapowiedzia, 瞠 poda si do dymisji. Ze stanowiska ma ust徙i do pa寮ziernika.

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Czy jest lewica w Polsce ?
Wroc豉w, ul. Bogus豉wskiego 41
29 pa寮ziernika (niedziela), godz. 17.00
DZIE SPOTKA Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PA挑ZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. D逝ga, 29, I pi皻ro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "砰dzi a rewolucja pa寮ziernikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 pa寮ziernika, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy 安iat 72
do 20.10.2017
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

21 pa寮ziernika:

1902 - USA: Zako鎍zy si 5-miesi璚zny strajk g鏎nik闚 zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu wi瞛ienia Karol Liebknecht stan掖 na czele Zwi您ku Spartakusa.

1920 - W Czechos這wacji ukaza si pierwszy numer dziennika "Rud Pr嫛o", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uzna豉 mo磧iwo嗆 wsp馧pracy z KPP.

1941 - W Londynie zmar Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwo軼i w rz康zie W. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy g這suj; zwyci瘰two wyborcze komunist闚 (26 proc. g這s闚).

1956 - W豉dys豉w Gomu趾a zosta I sekretarzem KC PZPR i rozpocz掖 cze軼iow reform systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmar Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, dzia豉cz ruchu robotniczego, atakowa zar闚no leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysi璚y demonstrant闚 protestowa這 w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; dosz這 do star z wojskiem.

1969 - Socjaldemokrata Willy Brandt zosta wybrany na kanclerza RFN.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema zosta premierem W這ch.