Brytyjczycy zag這sowali za Brexitem

[2016-06-27 00:31:49]

Brexit mo瞠 skutkowa pogorszeniem sytuacji setek tysi璚y migrant闚 w Wielkiej Brytanii, jak te by ciosem w ca造 brytyjski rynek pracy. Niestety w kampanii referendalnej zwyci篹y nacjonalizm, ksenofobia i prymitywny populizm, a w wyniku wyj軼ia z UE sytuacja wi瘯szo軼i Brytyjczyk闚 pogorszy si. Zreszt tu po referendum Nigel Farage z rozbrajaj帷 szczero軼i przyzna, 瞠 w swojej kampanii za Brexitem oszukiwa wyborc闚. Brexit daje jednak Unii szans na krok do przodu. Czas na pog喚bion integracj Unii, wzmocnienie solidarno軼i mi璠zy krajami, wprowadzenie w ca貫j UE podobnych standard闚 socjalnych i podatkowych, r闚nanie w g鏎, a nie w d馧. Pod tym wzgl璠em Brexit warto potraktowa jako szans na budow bardziej socjalnej i solidarnej Unii Europejskiej. Bez Wielkiej Brytanii mo瞠 to by nawet 豉twiejsze.

Piotr Szumlewicz

Brytyjczycy zag這sowali w referendum za opuszczeniem Unii Europejskiej. Jak poda豉 brytyjska komisja wyborcza, za Brexitem w czwartkowym referendum zag這sowa這 51,9 proc. wyborc闚, a 48,1 proc. za pozostaniem we Wsp鏊nocie. Frekwencja w g這sowaniu wynios豉 72,2 proc.

Liderzy instytucji unijnych oczekuj, 瞠 rz康 w Londynie wprowadzi w 篡cie decyzj obywateli Wielkiej Brytanii o wyj軼iu z UE tak szybko jak to mo磧iwe. Wielka Brytania formalnie wci捫 jednak nie uruchomi豉 procedury wyst瘼owania z Unii Europejskiej. Referendum nie jest wi捫帷e i cz窷 komentator闚 twierdzi, 瞠 do Brexitu mo瞠 jeszcze nie doj嗆. Ponadto ju 3 mln ludzi podpisa這 inicjatyw pod powt鏎zeniem referendum.

Z pierwszych komentarzy po referendum wynika te, 瞠 Szkocja i Irlandia P馧nocna b璠 domaga si referendum w sprawie niepodleg這軼i oraz b璠 chcia造 przyst徙i do Unii Europejskiej.

Po og這szeniu oficjalnych wynik闚 w pi徠ek premier David Cameron zapowiedzia, 瞠 poda si do dymisji. Ze stanowiska ma ust徙i do pa寮ziernika.

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSN。E ZAGRO浩NIE!
Trwa batalia o Twoj prywatno嗆. W陰cz si!
ca豉 Polska
a wygramy;)

Wi璚ej og這sze...

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuch bunt przymusowo umieszczonych w niej robotnik闚, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. St逝miono go si陰.

1807 - W Lisowie urodzi si Bogdan Ja雟ki, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrku policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja zosta ranny i aresztowany

1936 - W Cz瘰tochowie policja zaatakowa豉 protestuj帷ych bezrobotnych, zabijaj帷 jedn osob i rani帷 kilka.

1940 - W Baltimore urodzi豉 si Nancy Pelosi, ameryka雟ka polityczka, 2007-11 Spiker Izby Reprezentant闚 USA. Reprezentuje lewe skrzyd這 Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodzi豉 si Erica Jong, ameryka雟ka poetka, powie軼iopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zako鎍zenie XXX Kongresu PPS - przyj璚ie uchwa造 o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Dosz這 do roz豉mu w SLD. 26 by造ch dzia豉czy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powo豉這 now parti – Socjaldemokracj Polsk (SDPL).

2005 - Zmar James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.