Niemcy podnoszą minimalną płacę godzinową do blisko 40 zł

[2016-06-30 13:40:56]

Niemiecka komisja złożona z przedstawicieli pracodawców i pracowników zdecydowała, że od 2017 roku płaca minimalna za godzinę w Niemczech wzrośnie o 0,34 euro – z 8,50 euro (ok. 37,7 zł) o do 8,84 euro (ok. 39,3 zł). Pracownicy, których obowiązuje 40-godzinny tydzień pracy i stawka minimalna, będą zarabiali po podwyżce 1536 euro miesięcznie (ok. 6820 zł), zamiast jak obecnie 1477 euro (ok. 6558 zł).

Komisja decydująca co dwa lata o podwyżce i jej skali składa się z trzech przedstawicieli pracodawców i takiej samej liczby związkowców. Punktem orientacyjnym dla niej jest indeks Federalnego Urzędu Statystycznego, uwzględniający zawierane w Niemczech układy zbiorowe.

Związkowcy domagali się zaokrąglenia stawki do 9 euro, a część ekspertów pracodawców była przeciwna podnoszeniu płacy minimalnej. Ostatecznie obydwie strony zgodziły się na kompromisowe rozwiązanie.

Płaca minimalna w Niemczech została wprowadzona na początku ubiegłego roku. Wprowadzenie płacy minimalnej było jednym z głównych haseł SPD w kampanii przed wyborami do parlamentu na jesieni 2013 roku. Po utworzeniu koalicyjnego rządu CDU/CSU-SPD kanclerz Angeli Merkel socjaldemokraci przeforsowali ten projekt, pomimo sprzeciwu chadeków. Obecnie niemieckie ministerstwo pracy przyznaje, że płaca minimalna działa i przynosi dobre rezultaty. Według ostatnich danych Eurostatu stopa bezrobocia w Niemczech wynosi zaledwie 4,2%.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.