Powstał "Tygodnik Faktycznie"

[2016-07-07 12:21:31]

Powstało nowe pismo – „Tygodnik Faktycznie”. Założyła je większość dotychczasowej redakcji tygodnika „Fakty i Mity”. Dziennikarze odeszli z „Faktów i Mitów” po tym, jak natrafili na ślady nieprawidłowości finansowych, za które odpowiadał redaktor naczelny Roman Kotliński. Szczegółowe wyniki śledztwa zostały opisane w pierwszym numerze nowego tygodnika.

Do „Tygodnika Faktycznie” przeszedł prawie cały dotychczasowy zespół – kilkanaście osób, wszyscy dziennikarze zatrudnieni na stałe za wyjątkiem jednego. Tymczasowym naczelnym jest Grzegorz Tamecki. Sekretarzem redakcji została Paulina Arciszewska-Siek, która pełniła tę funkcję w „Faktach i Mitach”.

Jeden z dziennikarzy nowego pisma, Adam Cioch, deklaruje, że nowe pismo będzie centrolewicowe, odważnie poruszające sprawy społeczne, polityczne i światopoglądowe. Obiecuje też, że tygodnik będzie upominać się o prawa człowieka, w tym prawa kobiet i mniejszości seksualnych.

W pierwszym numerze pisma można przeczytać między innymi analizę sytuacji Polaków w Wielkiej Brytanii po Brexicie, tekst o inicjatywie ustawodawczej Ratujmy Kobiety, opis ukrywania wypadków losowych w Kościele rzymskokatolickim, tekst o tym, jak UE chce wymóc na Kościołach przestrzeganie prawa w dziedzinie danych osobowych, artykuły o kościelnej mowie nienawiści i o księdzu Krzysztofie Charamsie. Są też felietony Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.