Powstał "Tygodnik Faktycznie"

[2016-07-07 12:21:31]

Powstało nowe pismo – „Tygodnik Faktycznie”. Założyła je większość dotychczasowej redakcji tygodnika „Fakty i Mity”. Dziennikarze odeszli z „Faktów i Mitów” po tym, jak natrafili na ślady nieprawidłowości finansowych, za które odpowiadał redaktor naczelny Roman Kotliński. Szczegółowe wyniki śledztwa zostały opisane w pierwszym numerze nowego tygodnika.

Do „Tygodnika Faktycznie” przeszedł prawie cały dotychczasowy zespół – kilkanaście osób, wszyscy dziennikarze zatrudnieni na stałe za wyjątkiem jednego. Tymczasowym naczelnym jest Grzegorz Tamecki. Sekretarzem redakcji została Paulina Arciszewska-Siek, która pełniła tę funkcję w „Faktach i Mitach”.

Jeden z dziennikarzy nowego pisma, Adam Cioch, deklaruje, że nowe pismo będzie centrolewicowe, odważnie poruszające sprawy społeczne, polityczne i światopoglądowe. Obiecuje też, że tygodnik będzie upominać się o prawa człowieka, w tym prawa kobiet i mniejszości seksualnych.

W pierwszym numerze pisma można przeczytać między innymi analizę sytuacji Polaków w Wielkiej Brytanii po Brexicie, tekst o inicjatywie ustawodawczej Ratujmy Kobiety, opis ukrywania wypadków losowych w Kościele rzymskokatolickim, tekst o tym, jak UE chce wymóc na Kościołach przestrzeganie prawa w dziedzinie danych osobowych, artykuły o kościelnej mowie nienawiści i o księdzu Krzysztofie Charamsie. Są też felietony Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Polska mniejszych miast
Zawiercie, Księgarnia Edukacyjna Szkółka Językowa w Zawierciu Sądowa 10
28 maja (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.