Powstał "Tygodnik Faktycznie"

[2016-07-07 12:21:31]

Powstało nowe pismo – „Tygodnik Faktycznie”. Założyła je większość dotychczasowej redakcji tygodnika „Fakty i Mity”. Dziennikarze odeszli z „Faktów i Mitów” po tym, jak natrafili na ślady nieprawidłowości finansowych, za które odpowiadał redaktor naczelny Roman Kotliński. Szczegółowe wyniki śledztwa zostały opisane w pierwszym numerze nowego tygodnika.

Do „Tygodnika Faktycznie” przeszedł prawie cały dotychczasowy zespół – kilkanaście osób, wszyscy dziennikarze zatrudnieni na stałe za wyjątkiem jednego. Tymczasowym naczelnym jest Grzegorz Tamecki. Sekretarzem redakcji została Paulina Arciszewska-Siek, która pełniła tę funkcję w „Faktach i Mitach”.

Jeden z dziennikarzy nowego pisma, Adam Cioch, deklaruje, że nowe pismo będzie centrolewicowe, odważnie poruszające sprawy społeczne, polityczne i światopoglądowe. Obiecuje też, że tygodnik będzie upominać się o prawa człowieka, w tym prawa kobiet i mniejszości seksualnych.

W pierwszym numerze pisma można przeczytać między innymi analizę sytuacji Polaków w Wielkiej Brytanii po Brexicie, tekst o inicjatywie ustawodawczej Ratujmy Kobiety, opis ukrywania wypadków losowych w Kościele rzymskokatolickim, tekst o tym, jak UE chce wymóc na Kościołach przestrzeganie prawa w dziedzinie danych osobowych, artykuły o kościelnej mowie nienawiści i o księdzu Krzysztofie Charamsie. Są też felietony Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.