Powstał "Tygodnik Faktycznie"

[2016-07-07 12:21:31]

Powstało nowe pismo – „Tygodnik Faktycznie”. Założyła je większość dotychczasowej redakcji tygodnika „Fakty i Mity”. Dziennikarze odeszli z „Faktów i Mitów” po tym, jak natrafili na ślady nieprawidłowości finansowych, za które odpowiadał redaktor naczelny Roman Kotliński. Szczegółowe wyniki śledztwa zostały opisane w pierwszym numerze nowego tygodnika.

Do „Tygodnika Faktycznie” przeszedł prawie cały dotychczasowy zespół – kilkanaście osób, wszyscy dziennikarze zatrudnieni na stałe za wyjątkiem jednego. Tymczasowym naczelnym jest Grzegorz Tamecki. Sekretarzem redakcji została Paulina Arciszewska-Siek, która pełniła tę funkcję w „Faktach i Mitach”.

Jeden z dziennikarzy nowego pisma, Adam Cioch, deklaruje, że nowe pismo będzie centrolewicowe, odważnie poruszające sprawy społeczne, polityczne i światopoglądowe. Obiecuje też, że tygodnik będzie upominać się o prawa człowieka, w tym prawa kobiet i mniejszości seksualnych.

W pierwszym numerze pisma można przeczytać między innymi analizę sytuacji Polaków w Wielkiej Brytanii po Brexicie, tekst o inicjatywie ustawodawczej Ratujmy Kobiety, opis ukrywania wypadków losowych w Kościele rzymskokatolickim, tekst o tym, jak UE chce wymóc na Kościołach przestrzeganie prawa w dziedzinie danych osobowych, artykuły o kościelnej mowie nienawiści i o księdzu Krzysztofie Charamsie. Są też felietony Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 marca:

1786 - Urodził się Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1936 - Początek strajku okupacyjnego 1100 górników w kopalni "Ślask" w Chropaczowie przeciwko planom zwolnień pracowników.

1947 - Prezydent USA H. Truman wydał Rozporządzenie 9835 nakazujące identyfikację "osób nielojalnych, które infiltrują" władze. Wszczęto 5 mln śledztw i odwołano ze stanowisk 500 osób

1956 - Zmarł Edward Bugajski, działacz socjalistyczny oraz ruchu esperantystów.

1996 - Socjaldemokrata Göran Persson zastąpił Ingvara Carlssona (również socjaldemokratę) na stanowisku premiera Szwecji.

2016 - W serii trzech zamachów bombowych w Brukseli zginęło 35 osób (w tym 3 zamachowców-samobójców), a ponad 316 zostało rannych.