Powstał "Tygodnik Faktycznie"

[2016-07-07 12:21:31]

Powstało nowe pismo – „Tygodnik Faktycznie”. Założyła je większość dotychczasowej redakcji tygodnika „Fakty i Mity”. Dziennikarze odeszli z „Faktów i Mitów” po tym, jak natrafili na ślady nieprawidłowości finansowych, za które odpowiadał redaktor naczelny Roman Kotliński. Szczegółowe wyniki śledztwa zostały opisane w pierwszym numerze nowego tygodnika.

Do „Tygodnika Faktycznie” przeszedł prawie cały dotychczasowy zespół – kilkanaście osób, wszyscy dziennikarze zatrudnieni na stałe za wyjątkiem jednego. Tymczasowym naczelnym jest Grzegorz Tamecki. Sekretarzem redakcji została Paulina Arciszewska-Siek, która pełniła tę funkcję w „Faktach i Mitach”.

Jeden z dziennikarzy nowego pisma, Adam Cioch, deklaruje, że nowe pismo będzie centrolewicowe, odważnie poruszające sprawy społeczne, polityczne i światopoglądowe. Obiecuje też, że tygodnik będzie upominać się o prawa człowieka, w tym prawa kobiet i mniejszości seksualnych.

W pierwszym numerze pisma można przeczytać między innymi analizę sytuacji Polaków w Wielkiej Brytanii po Brexicie, tekst o inicjatywie ustawodawczej Ratujmy Kobiety, opis ukrywania wypadków losowych w Kościele rzymskokatolickim, tekst o tym, jak UE chce wymóc na Kościołach przestrzeganie prawa w dziedzinie danych osobowych, artykuły o kościelnej mowie nienawiści i o księdzu Krzysztofie Charamsie. Są też felietony Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.