Powstał Związek Zawodowy Pracowników Ukraińskich w Polsce

[2016-07-11 22:38:23]

W Krajowym Rejestrze Sądowym wpisano do Rejestru Stowarzyszeń Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Ukraińskich w Polsce. Związek powstał z wyniku inicjatywy Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych i porozumienia, jakie w marcu 2016 roku zawarł przewodniczący OPZZ Jan Guz z Yuriyem Karyaginem, prezesem Stowarzyszenia „Ukraina-Polska". Głównym celem związku jest „ochrona godności, praw i interesów związanych z wykonywaniem pracy zarobkowej".

OPZZ tłumaczy, że Ukraińcy pracują bardzo często w tych segmentach rynku pracy, w których nie ma związków zawodowych lub są one obecnie bardzo słabe. Po części także, jako polski związek zawodowy, spłacamy swego rodzaju dług wobec naszych zachodnich kolegów i koleżanek, którzy organizowali Polaków po 2004 roku.

Pracują w różnych sektorach, w różnych częściach kraju. Większość mówi po prostu, że opuściło rodzinne strony, w ich kraju nie ma dla nich perspektyw. Szacuje się, że w Polsce pracuje już ponad milion pracownic i pracowników ukraińskich, której duża część pozbawiona jest podstawowych praw. Część ma umowy o prace, część na śmieciówkach, a część pracuje na czarno. Ci ostatni dużo ryzykują, bo częstokroć pracują w niebezpiecznych warunkach. Wielu jest wykorzystywanych, oszukiwanych, karmionych obietnicami bez pokrycia. Wielu pracuje w warunkach niewolniczych.

Jak piszą w swoim oświadczeniu działacze OPZZ: „Od lat walczymy o godną pracę w Polsce dla polskich pracowników. Godna praca powinna być jednak prawem każdego, kto pracuje Polsce, niezależne od tego skąd pochodzi. Stoimy na stanowisku, że to czego oczekujemy od niemieckich pracodawców w Niemczech, czy brytyjskich na Wyspach wobec pracujących tam Polaków, powinniśmy oczekiwać od polskich pracodawców w Polsce. Niezależnie czy dotyczy to pracownika polskiego, ukraińskiego, czy jakiekolwiek innego”.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 stycznia:

1901 - Zmarł Prosper Lissagaray, francuski dziennikarz, uczestnik Komuny Paryskiej, założyciel i wydawca "La Bataille", autor "Historii Komuny Paryskiej".

1933 - Urodziła się Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

1993 - Nowym premierem Danii został socjaldemokrata Poul Nyrup Rasmussen.

2005 - Zmarł Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

2009 - Ponad 62% spośród głosujących w referendum obywateli Boliwii opowiedziało się za przyjęciem nowej konstytucji.

2015 - SYRIZA wygrała przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji, uzyskując 36,3% poparcia.