Powstał Związek Zawodowy Pracowników Ukraińskich w Polsce

[2016-07-11 22:38:23]

W Krajowym Rejestrze Sądowym wpisano do Rejestru Stowarzyszeń Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Ukraińskich w Polsce. Związek powstał z wyniku inicjatywy Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych i porozumienia, jakie w marcu 2016 roku zawarł przewodniczący OPZZ Jan Guz z Yuriyem Karyaginem, prezesem Stowarzyszenia „Ukraina-Polska". Głównym celem związku jest „ochrona godności, praw i interesów związanych z wykonywaniem pracy zarobkowej".

OPZZ tłumaczy, że Ukraińcy pracują bardzo często w tych segmentach rynku pracy, w których nie ma związków zawodowych lub są one obecnie bardzo słabe. Po części także, jako polski związek zawodowy, spłacamy swego rodzaju dług wobec naszych zachodnich kolegów i koleżanek, którzy organizowali Polaków po 2004 roku.

Pracują w różnych sektorach, w różnych częściach kraju. Większość mówi po prostu, że opuściło rodzinne strony, w ich kraju nie ma dla nich perspektyw. Szacuje się, że w Polsce pracuje już ponad milion pracownic i pracowników ukraińskich, której duża część pozbawiona jest podstawowych praw. Część ma umowy o prace, część na śmieciówkach, a część pracuje na czarno. Ci ostatni dużo ryzykują, bo częstokroć pracują w niebezpiecznych warunkach. Wielu jest wykorzystywanych, oszukiwanych, karmionych obietnicami bez pokrycia. Wielu pracuje w warunkach niewolniczych.

Jak piszą w swoim oświadczeniu działacze OPZZ: „Od lat walczymy o godną pracę w Polsce dla polskich pracowników. Godna praca powinna być jednak prawem każdego, kto pracuje Polsce, niezależne od tego skąd pochodzi. Stoimy na stanowisku, że to czego oczekujemy od niemieckich pracodawców w Niemczech, czy brytyjskich na Wyspach wobec pracujących tam Polaków, powinniśmy oczekiwać od polskich pracodawców w Polsce. Niezależnie czy dotyczy to pracownika polskiego, ukraińskiego, czy jakiekolwiek innego”.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.