Powstał Związek Zawodowy Pracowników Ukraińskich w Polsce

[2016-07-11 22:38:23]

W Krajowym Rejestrze Sądowym wpisano do Rejestru Stowarzyszeń Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Ukraińskich w Polsce. Związek powstał z wyniku inicjatywy Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych i porozumienia, jakie w marcu 2016 roku zawarł przewodniczący OPZZ Jan Guz z Yuriyem Karyaginem, prezesem Stowarzyszenia „Ukraina-Polska". Głównym celem związku jest „ochrona godności, praw i interesów związanych z wykonywaniem pracy zarobkowej".

OPZZ tłumaczy, że Ukraińcy pracują bardzo często w tych segmentach rynku pracy, w których nie ma związków zawodowych lub są one obecnie bardzo słabe. Po części także, jako polski związek zawodowy, spłacamy swego rodzaju dług wobec naszych zachodnich kolegów i koleżanek, którzy organizowali Polaków po 2004 roku.

Pracują w różnych sektorach, w różnych częściach kraju. Większość mówi po prostu, że opuściło rodzinne strony, w ich kraju nie ma dla nich perspektyw. Szacuje się, że w Polsce pracuje już ponad milion pracownic i pracowników ukraińskich, której duża część pozbawiona jest podstawowych praw. Część ma umowy o prace, część na śmieciówkach, a część pracuje na czarno. Ci ostatni dużo ryzykują, bo częstokroć pracują w niebezpiecznych warunkach. Wielu jest wykorzystywanych, oszukiwanych, karmionych obietnicami bez pokrycia. Wielu pracuje w warunkach niewolniczych.

Jak piszą w swoim oświadczeniu działacze OPZZ: „Od lat walczymy o godną pracę w Polsce dla polskich pracowników. Godna praca powinna być jednak prawem każdego, kto pracuje Polsce, niezależne od tego skąd pochodzi. Stoimy na stanowisku, że to czego oczekujemy od niemieckich pracodawców w Niemczech, czy brytyjskich na Wyspach wobec pracujących tam Polaków, powinniśmy oczekiwać od polskich pracodawców w Polsce. Niezależnie czy dotyczy to pracownika polskiego, ukraińskiego, czy jakiekolwiek innego”.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

28 kwietnia:

1900 - Urodził się Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny, wieloletni lider Francuskiej Partii Komunistycznej (PCF) .

1943 - Z inicjatywy nacjonalistycznych środowisk ukraińskich we Lwowie sformowana została składająca się z ukraińskich ochotników 14. Dywizja Grenadierów SS (tzw. dywizja SS-Galizien).

1946 - Reaktywowano związany z PPS Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej.

1960 - W Wageningen zmarł Anton Pannekoek, holenderski astrofizyk, światowej sławy astronom, teoretyk marksistowski.