Nowy numer "Bez Dogmatu": Ból rodzenia

[2016-07-16 19:32:40]

Ukazał się nowy (108) numer kwartalnika kulturalno-politycznego „Bez Dogmatu”. Główny dział gromadzi teksty analizujące funkcjonowanie opresyjnego prawa antyaborcyjnego – przede wszystkim w Polsce (w kontekście planowanego zaostrzenia istniejącej ustawy), ale też w innych częściach świata.

Piotr Szumlewicz pisze krytycznie, że zmiana języka, którym mówi się w Polsce o przerywaniu ciąży, dotknęła także część środowisk postępowych. Piotr Rymarczyk wskazuje niespójności w strategii zwolenników ideologii pro-life, Anna Małyszko kreśli główne osie walki odnośnie praw reprodukcyjnych, Paweł Szelegieniec pisze o pułapkach skojarzeń dyskursu proaborcyjnego z eugenicznym, Anna Artwińska zastanawia się, w jaki sposób wątek aborcji został sproblematyzowany w powieści Danuty Ulickiej „Przypadek doktora Kukockiego”, której akcję osadzono w dwudziestowiecznej Rosji. W dziale znajduje się także fragment sztuki Friedricha Wolfa „Cjankali”, która powstała w 1929 roku w odpowiedzi na słynny §218 Kodeksu Karnego Rzeszy Niemieckiej zakazujący aborcji pod karą więzienia dla wszystkich (w tym kobiet), którzy uczestniczyli w jej przeprowadzeniu. Zamieszczamy także wiersz Władysława Szlengla „Cjankali”, który powstał w 1930 roku po premierze sztuki Wolfa w Teatrze Miejskim w Łodzi. Ponadto po raz pierwszy w Polsce publikujemy przekład głośnego „Manifestu 343” Francuzek, które w 1971 roku ujawniły, że przerwały ciążę.

W dziale pt. „Bieg rzeczy” m.in. Michał Kozłowski analizuje rewolucję epistemologiczną w Polsce, czyli to, w jaki sposób w ostatnich latach przeobrażone zostały sposoby uznawania publicznych wypowiedzi za prawdziwe, wiarygodne i prawomocne. Agnieszka Mrozik pokazuje z kolei, w jaki sposób narracje historyczne Kongresu Kobiet wspierają dominujący dyskurs narodowy. Anna Zawadzka radzi natomiast organizatorom wydarzeń publicznych, jak rozwiązywać problem braku parytetu w doborze gości.

W dziale pt. „Aktualności z przeszłości” publikujemy m.in. tekst Ulrike Meinhof „Od protestu do oporu” z 1968 roku, fragment świeżo wydanej książki Joan Robinson „Szkice o ekonomii marksowskiej”, a także nowatorską analizę wydarzeń towarzyszących inscenizacji „Dziadów” w reżyserii Kazimierza Dejmka z 1968 roku, autorstwa Katarzyny Urbaniak.

„Bez Dogmatu” do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie „Książka i Prasa” (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 sierpnia:

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.