Nieznaczny wzrost liczby wybudowanych mieszkań

[2016-07-18 22:54:28]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszych II kwartałach 2016 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 73653 mieszkań, czyli o 15,1% więcej niż w II kwartale 2015 r. Wzrost liczby mieszkań, w stosunku do II kwartału 2015 r., odnotowano w budownictwie przeznaczonym na sprzedaż lub wynajem ― o 45,4% i spółdzielczym ― o 96,3%. Spadek liczby mieszkań, w stosunku do II kwartału 2015 r., odnotowano w budownictwie indywidualnym ― o 4,0% oraz zakładowym, komunalnym i społecznym czynszowym – o 11,2%.

Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-czerwiec bieżącego roku wybudowano 37004 tych pierwszych i 34743 drugich. Zarazem oddano do użytkowania jedynie 1003 mieszkań spółdzielczych oraz 903 mieszkania zakładowe, komunalne i społeczne czynszowe.
.
GUS poinformował też, że w okresie styczeń-czerwiec rozpoczęto budowę 86305 mieszkań, czyli o 7,5% więcej niż rok wcześniej. Wreszcie wydano zezwolenie na budowę lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na 98136 mieszkań, czyli 13,6% więcej niż w pierwszym półroczny 2015 roku.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.