Nieznaczny wzrost liczby wybudowanych mieszkań

[2016-07-18 22:54:28]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszych II kwartałach 2016 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 73653 mieszkań, czyli o 15,1% więcej niż w II kwartale 2015 r. Wzrost liczby mieszkań, w stosunku do II kwartału 2015 r., odnotowano w budownictwie przeznaczonym na sprzedaż lub wynajem ― o 45,4% i spółdzielczym ― o 96,3%. Spadek liczby mieszkań, w stosunku do II kwartału 2015 r., odnotowano w budownictwie indywidualnym ― o 4,0% oraz zakładowym, komunalnym i społecznym czynszowym – o 11,2%.

Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-czerwiec bieżącego roku wybudowano 37004 tych pierwszych i 34743 drugich. Zarazem oddano do użytkowania jedynie 1003 mieszkań spółdzielczych oraz 903 mieszkania zakładowe, komunalne i społeczne czynszowe.
.
GUS poinformował też, że w okresie styczeń-czerwiec rozpoczęto budowę 86305 mieszkań, czyli o 7,5% więcej niż rok wcześniej. Wreszcie wydano zezwolenie na budowę lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na 98136 mieszkań, czyli 13,6% więcej niż w pierwszym półroczny 2015 roku.

Piotr Szumlewicz

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

27 kwietnia:

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1987 - W rocznicę katastrofy w Czernobylu w Szczecinie i Wrocławiu miały miejsce protesty ekologów przeciwko budowie w Polsce elektrowni atomowych.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów