Nieznaczny wzrost liczby wybudowanych mieszkań

[2016-07-18 22:54:28]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszych II kwartałach 2016 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 73653 mieszkań, czyli o 15,1% więcej niż w II kwartale 2015 r. Wzrost liczby mieszkań, w stosunku do II kwartału 2015 r., odnotowano w budownictwie przeznaczonym na sprzedaż lub wynajem ― o 45,4% i spółdzielczym ― o 96,3%. Spadek liczby mieszkań, w stosunku do II kwartału 2015 r., odnotowano w budownictwie indywidualnym ― o 4,0% oraz zakładowym, komunalnym i społecznym czynszowym – o 11,2%.

Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-czerwiec bieżącego roku wybudowano 37004 tych pierwszych i 34743 drugich. Zarazem oddano do użytkowania jedynie 1003 mieszkań spółdzielczych oraz 903 mieszkania zakładowe, komunalne i społeczne czynszowe.
.
GUS poinformował też, że w okresie styczeń-czerwiec rozpoczęto budowę 86305 mieszkań, czyli o 7,5% więcej niż rok wcześniej. Wreszcie wydano zezwolenie na budowę lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na 98136 mieszkań, czyli 13,6% więcej niż w pierwszym półroczny 2015 roku.

Piotr Szumlewicz

No Pasaran! Dzień pamięci Dąbrowszczaków
Katowice, Wydział Nauk Społecznych, Sala Rady Wydziału (II piętro), ul. Bankowa 11,
1 marca (środa), godz. 13.00-19.00
Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach
22 lutego (środa), godz. 14.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.