Nieznaczny wzrost liczby wybudowanych mieszkań

[2016-07-18 22:54:28]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszych II kwartałach 2016 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 73653 mieszkań, czyli o 15,1% więcej niż w II kwartale 2015 r. Wzrost liczby mieszkań, w stosunku do II kwartału 2015 r., odnotowano w budownictwie przeznaczonym na sprzedaż lub wynajem ― o 45,4% i spółdzielczym ― o 96,3%. Spadek liczby mieszkań, w stosunku do II kwartału 2015 r., odnotowano w budownictwie indywidualnym ― o 4,0% oraz zakładowym, komunalnym i społecznym czynszowym – o 11,2%.

Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-czerwiec bieżącego roku wybudowano 37004 tych pierwszych i 34743 drugich. Zarazem oddano do użytkowania jedynie 1003 mieszkań spółdzielczych oraz 903 mieszkania zakładowe, komunalne i społeczne czynszowe.
.
GUS poinformował też, że w okresie styczeń-czerwiec rozpoczęto budowę 86305 mieszkań, czyli o 7,5% więcej niż rok wcześniej. Wreszcie wydano zezwolenie na budowę lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na 98136 mieszkań, czyli 13,6% więcej niż w pierwszym półroczny 2015 roku.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.