GUS: Stopa bezrobocia wynosi 8,8%

[2016-08-02 15:08:54]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w czerwca 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec czerwca stopa bezrobocia wyniosła 8,8% i w porównaniu do czerwca 2015 r. spadła o 1,3 pkt. proc., a w porównaniu do maja 2016 r. o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec czerwca zarejestrowanych było 1393 tys. bezrobotnych, czyli o 230 tys. mniej niż rok wcześniej i o 64 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,1% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,3%, kujawsko-pomorskim – 12,2%, podkarpackim – 11,7% oraz zachodniopomorskim – 11,2%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,4%, śląskie – 7,2%, małopolskie – 7,3% i mazowieckie – 7,8%

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,7%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,7%, kętrzyńskim – 24,3% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 23,1%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,2%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,4%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,6% oraz w Sopocie (woj. pomorskie) – 3,0%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.