GUS: Stopa bezrobocia wynosi 8,8%

[2016-08-02 15:08:54]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w czerwca 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec czerwca stopa bezrobocia wyniosła 8,8% i w porównaniu do czerwca 2015 r. spadła o 1,3 pkt. proc., a w porównaniu do maja 2016 r. o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec czerwca zarejestrowanych było 1393 tys. bezrobotnych, czyli o 230 tys. mniej niż rok wcześniej i o 64 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,1% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,3%, kujawsko-pomorskim – 12,2%, podkarpackim – 11,7% oraz zachodniopomorskim – 11,2%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,4%, śląskie – 7,2%, małopolskie – 7,3% i mazowieckie – 7,8%

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,7%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,7%, kętrzyńskim – 24,3% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 23,1%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,2%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,4%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,6% oraz w Sopocie (woj. pomorskie) – 3,0%.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).