Warszawa: Pamięci syndykalistów w Powstaniu Warszawskim

[2016-08-04 07:59:07]

1 sierpnia w Warszawie odbył się, organizowany w ramach kampanii Historia Czerwona i Czarno-Czerwona, spacer śladami walk 104 Kompanii Związku Syndykalistów Polskich, biorącej udział w Powstaniu Warszawskim.

Kilkadziesiąt osób złożyło kwiaty i zapaliło znicze pod tablicą na Domu Profesorów bronionym w sierpniu 1944 roku przez syndykalistów.

Koordynujący Kampanię Piotr Ciszewski opowiedział o historii ZSP - organizacji konspiracyjnej założonej przez przedwojennych związkowców, a także o ideach samorządności robotniczej oraz syndyklalizmu, które głosiła.
Mówił również o walkach toczonych przez 104 Kompanię, jeden z najważniejszych oddziałów powstańczych na Starym Mieście, pomijany ponieważ nie pasuje do obecnej polityki historycznej.

Uczestnicy spaceru odwiedzili też kamień poświęcony Batalionowi Armii Ludowej im. Czwartaków. Spotkali się tam z weteranem Armii Ludowej, przedstawicielem organizacji kombatantów AL.

Przy głazie upamiętniającym żołnierzy AL również złożono kwiaty i zapalono znicze.

Podczas spaceru rozdawany był biuletyn z reprintem biuletynu powstańczego "Sprawa" zawierającego krytykę decyzji o wywołaniu powstania. Biuletyn otrzymywali również uczestnicy tak zwanego "Marszu Pamięci" organizowanego przez ONR, jak powiedzieli uczestnicy spaceru aby mieli szansę poznać prawdziwą historię, a nie zafałszowaną przez skrajną prawicę

Michał Warecki