GUS: Stopa bezrobocia od 2,1% do 28,5%

[2016-08-24 15:00:53]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w lipcu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec lipca stopa bezrobocia wyniosła 8,6% i w porównaniu do lipca 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do czerwca 2016 r. o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec lipca zarejestrowanych było 1362 tys. bezrobotnych, czyli o 224 tys. mniej niż rok wcześniej i o 31 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,1% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,0%, kujawsko-pomorskim – 12,0%, podkarpackim – 11,5% oraz zachodniopomorskim – 10,9%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,3%, śląskie – 6,9%, małopolskie – 7,0% i mazowieckie – 7,7%

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,5%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,4%, kętrzyńskim – 23,8% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 23,1%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,1%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – po 2,5% oraz w Sopocie (woj. pomorskie) – 3,0%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.