GUS: Stopa bezrobocia od 2,1% do 28,5%

[2016-08-24 15:00:53]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w lipcu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec lipca stopa bezrobocia wyniosła 8,6% i w porównaniu do lipca 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do czerwca 2016 r. o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec lipca zarejestrowanych było 1362 tys. bezrobotnych, czyli o 224 tys. mniej niż rok wcześniej i o 31 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,1% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,0%, kujawsko-pomorskim – 12,0%, podkarpackim – 11,5% oraz zachodniopomorskim – 10,9%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,3%, śląskie – 6,9%, małopolskie – 7,0% i mazowieckie – 7,7%

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,5%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,4%, kętrzyńskim – 23,8% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 23,1%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,1%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – po 2,5% oraz w Sopocie (woj. pomorskie) – 3,0%.

Piotr Szumlewicz

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.