ZKDP: "Gość Niedzielny" przed "Polityką" i "Newsweekiem"

[2016-08-24 15:39:36]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w czerwcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, który wyprzedza „Politykę” i „Newsweeka”.

Na pierwszym miejscu jest „Gość Niedzielny”, którego sprzedaż w czerwcu 2016 r. wyniosła 127.186 egzemplarzy, czyli o niecałe 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej.

Na drugim miejscu jest „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 116.831 egzemplarzy, czyli o prawie 5 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 3 tys. mniej niż rok wcześniej.

Trzecie miejsce zajmuje „Newsweek”, której sprzedaż wyniosła 107.326 egzemplarzy, czyli o prawie 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. mniej niż rok wcześniej.

Czwarte miejsce zajmuje „W Sieci” ze sprzedażą 70.258, czyli minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 11 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na piątym miejscu jest „Tygodnik Do Rzeczy” – 50.141, czyli o ponad 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. więcej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Gazeta Polska” – 33.971 (o ponad 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Wprost” – 23.462 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 14 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 18.740 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 16.386 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w czerwcu 2016 r. 270.883 egzemplarzy (o prawie 12 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 16 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).