ZKDP: "Gość Niedzielny" przed "Polityką" i "Newsweekiem"

[2016-08-24 15:39:36]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w czerwcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, który wyprzedza „Politykę” i „Newsweeka”.

Na pierwszym miejscu jest „Gość Niedzielny”, którego sprzedaż w czerwcu 2016 r. wyniosła 127.186 egzemplarzy, czyli o niecałe 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej.

Na drugim miejscu jest „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 116.831 egzemplarzy, czyli o prawie 5 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 3 tys. mniej niż rok wcześniej.

Trzecie miejsce zajmuje „Newsweek”, której sprzedaż wyniosła 107.326 egzemplarzy, czyli o prawie 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. mniej niż rok wcześniej.

Czwarte miejsce zajmuje „W Sieci” ze sprzedażą 70.258, czyli minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 11 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na piątym miejscu jest „Tygodnik Do Rzeczy” – 50.141, czyli o ponad 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. więcej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Gazeta Polska” – 33.971 (o ponad 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Wprost” – 23.462 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 14 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 18.740 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 16.386 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w czerwcu 2016 r. 270.883 egzemplarzy (o prawie 12 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 16 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 stycznia:

1901 - Zmarł Prosper Lissagaray, francuski dziennikarz, uczestnik Komuny Paryskiej, założyciel i wydawca "La Bataille", autor "Historii Komuny Paryskiej".

1933 - Urodziła się Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

1993 - Nowym premierem Danii został socjaldemokrata Poul Nyrup Rasmussen.

2005 - Zmarł Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

2009 - Ponad 62% spośród głosujących w referendum obywateli Boliwii opowiedziało się za przyjęciem nowej konstytucji.

2015 - SYRIZA wygrała przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji, uzyskując 36,3% poparcia.