ZKDP: "Gość Niedzielny" przed "Polityką" i "Newsweekiem"

[2016-08-24 15:39:36]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w czerwcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, który wyprzedza „Politykę” i „Newsweeka”.

Na pierwszym miejscu jest „Gość Niedzielny”, którego sprzedaż w czerwcu 2016 r. wyniosła 127.186 egzemplarzy, czyli o niecałe 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej.

Na drugim miejscu jest „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 116.831 egzemplarzy, czyli o prawie 5 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 3 tys. mniej niż rok wcześniej.

Trzecie miejsce zajmuje „Newsweek”, której sprzedaż wyniosła 107.326 egzemplarzy, czyli o prawie 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. mniej niż rok wcześniej.

Czwarte miejsce zajmuje „W Sieci” ze sprzedażą 70.258, czyli minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 11 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na piątym miejscu jest „Tygodnik Do Rzeczy” – 50.141, czyli o ponad 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. więcej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Gazeta Polska” – 33.971 (o ponad 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Wprost” – 23.462 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 14 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 18.740 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 16.386 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w czerwcu 2016 r. 270.883 egzemplarzy (o prawie 12 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 16 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

21 października:

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1969 - Socjaldemokrata Willy Brandt został wybrany na kanclerza RFN.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.