ZKDP: "Gość Niedzielny" przed "Polityką" i "Newsweekiem"

[2016-08-24 15:39:36]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w czerwcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, który wyprzedza „Politykę” i „Newsweeka”.

Na pierwszym miejscu jest „Gość Niedzielny”, którego sprzedaż w czerwcu 2016 r. wyniosła 127.186 egzemplarzy, czyli o niecałe 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej.

Na drugim miejscu jest „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 116.831 egzemplarzy, czyli o prawie 5 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 3 tys. mniej niż rok wcześniej.

Trzecie miejsce zajmuje „Newsweek”, której sprzedaż wyniosła 107.326 egzemplarzy, czyli o prawie 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. mniej niż rok wcześniej.

Czwarte miejsce zajmuje „W Sieci” ze sprzedażą 70.258, czyli minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 11 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na piątym miejscu jest „Tygodnik Do Rzeczy” – 50.141, czyli o ponad 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. więcej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Gazeta Polska” – 33.971 (o ponad 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Wprost” – 23.462 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 14 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 18.740 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 16.386 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w czerwcu 2016 r. 270.883 egzemplarzy (o prawie 12 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 16 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.