Ósmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-08-25 18:25:21]

Ósme wydanie nowego "Tygodnika Faktycznie" ma dwa tematy przewodnie. Pierwszy z nich to postać Antoniego Macierewicza – człowieka, który na serio wierzy, że od sześciu lat Polska jest w stanie wojny z Rosją. Drugi temat to niepewny los Łodzi – wymierającej i gospodarczo spustoszonej, a niegdyś wielkiej przemysłowej metropolii, która nie ma pomysłu na swoją przyszłość.

To wydanie tygodnika jest także miejscem debaty o teraźniejszości lewicy. Głos w niej zabierają za pośrednictwem wywiadu i felietonów: politolog Rafał Chwedoruk, Piotr Ikonowicz, Piotr Szumlewicz i Adam Cioch.

Ponadto numer zawiera artykuł o mnożących się w Europie demokratycznych i zwykle lewicowych klubach piłkarskich zakładanych przez kibiców zbuntowanych przeciwko wielkiemu biznesowi futbolowemu. Czasopismo zawiera także materiał na temat nielegalnych środków dopingowych w sporcie – historii oraz współczesnych rozmiarach zjawiska.

W dziale historycznym można znaleźć 3 duże teksty: dalszą część dziejów wojny polsko-bolszewickiej, opowieść o Stanisławie Dubois – lewicowym „bohaterze wyklętym” oraz początek cyklu o historii prostytucji.

Ponadto - jak co tydzień - znajdziemy w "Tygodniku" felietony: Jana Hartmana, Andrzeja Jaczewskiego, Anny Grodzkiej oraz teksty będące częścią debaty światopoglądowej: Marka Kraka i Tomasza Kozłowskiego.

Agnieszka Mrozik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.