Ósmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-08-25 18:25:21]

Ósme wydanie nowego "Tygodnika Faktycznie" ma dwa tematy przewodnie. Pierwszy z nich to postać Antoniego Macierewicza – człowieka, który na serio wierzy, że od sześciu lat Polska jest w stanie wojny z Rosją. Drugi temat to niepewny los Łodzi – wymierającej i gospodarczo spustoszonej, a niegdyś wielkiej przemysłowej metropolii, która nie ma pomysłu na swoją przyszłość.

To wydanie tygodnika jest także miejscem debaty o teraźniejszości lewicy. Głos w niej zabierają za pośrednictwem wywiadu i felietonów: politolog Rafał Chwedoruk, Piotr Ikonowicz, Piotr Szumlewicz i Adam Cioch.

Ponadto numer zawiera artykuł o mnożących się w Europie demokratycznych i zwykle lewicowych klubach piłkarskich zakładanych przez kibiców zbuntowanych przeciwko wielkiemu biznesowi futbolowemu. Czasopismo zawiera także materiał na temat nielegalnych środków dopingowych w sporcie – historii oraz współczesnych rozmiarach zjawiska.

W dziale historycznym można znaleźć 3 duże teksty: dalszą część dziejów wojny polsko-bolszewickiej, opowieść o Stanisławie Dubois – lewicowym „bohaterze wyklętym” oraz początek cyklu o historii prostytucji.

Ponadto - jak co tydzień - znajdziemy w "Tygodniku" felietony: Jana Hartmana, Andrzeja Jaczewskiego, Anny Grodzkiej oraz teksty będące częścią debaty światopoglądowej: Marka Kraka i Tomasza Kozłowskiego.

Agnieszka Mrozik

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.