Ósmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-08-25 18:25:21]

Ósme wydanie nowego "Tygodnika Faktycznie" ma dwa tematy przewodnie. Pierwszy z nich to postać Antoniego Macierewicza – człowieka, który na serio wierzy, że od sześciu lat Polska jest w stanie wojny z Rosją. Drugi temat to niepewny los Łodzi – wymierającej i gospodarczo spustoszonej, a niegdyś wielkiej przemysłowej metropolii, która nie ma pomysłu na swoją przyszłość.

To wydanie tygodnika jest także miejscem debaty o teraźniejszości lewicy. Głos w niej zabierają za pośrednictwem wywiadu i felietonów: politolog Rafał Chwedoruk, Piotr Ikonowicz, Piotr Szumlewicz i Adam Cioch.

Ponadto numer zawiera artykuł o mnożących się w Europie demokratycznych i zwykle lewicowych klubach piłkarskich zakładanych przez kibiców zbuntowanych przeciwko wielkiemu biznesowi futbolowemu. Czasopismo zawiera także materiał na temat nielegalnych środków dopingowych w sporcie – historii oraz współczesnych rozmiarach zjawiska.

W dziale historycznym można znaleźć 3 duże teksty: dalszą część dziejów wojny polsko-bolszewickiej, opowieść o Stanisławie Dubois – lewicowym „bohaterze wyklętym” oraz początek cyklu o historii prostytucji.

Ponadto - jak co tydzień - znajdziemy w "Tygodniku" felietony: Jana Hartmana, Andrzeja Jaczewskiego, Anny Grodzkiej oraz teksty będące częścią debaty światopoglądowej: Marka Kraka i Tomasza Kozłowskiego.

Agnieszka Mrozik

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

27 kwietnia:

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1987 - W rocznicę katastrofy w Czernobylu w Szczecinie i Wrocławiu miały miejsce protesty ekologów przeciwko budowie w Polsce elektrowni atomowych.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów