Ósmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-08-25 18:25:21]

Ósme wydanie nowego "Tygodnika Faktycznie" ma dwa tematy przewodnie. Pierwszy z nich to postać Antoniego Macierewicza – człowieka, który na serio wierzy, że od sześciu lat Polska jest w stanie wojny z Rosją. Drugi temat to niepewny los Łodzi – wymierającej i gospodarczo spustoszonej, a niegdyś wielkiej przemysłowej metropolii, która nie ma pomysłu na swoją przyszłość.

To wydanie tygodnika jest także miejscem debaty o teraźniejszości lewicy. Głos w niej zabierają za pośrednictwem wywiadu i felietonów: politolog Rafał Chwedoruk, Piotr Ikonowicz, Piotr Szumlewicz i Adam Cioch.

Ponadto numer zawiera artykuł o mnożących się w Europie demokratycznych i zwykle lewicowych klubach piłkarskich zakładanych przez kibiców zbuntowanych przeciwko wielkiemu biznesowi futbolowemu. Czasopismo zawiera także materiał na temat nielegalnych środków dopingowych w sporcie – historii oraz współczesnych rozmiarach zjawiska.

W dziale historycznym można znaleźć 3 duże teksty: dalszą część dziejów wojny polsko-bolszewickiej, opowieść o Stanisławie Dubois – lewicowym „bohaterze wyklętym” oraz początek cyklu o historii prostytucji.

Ponadto - jak co tydzień - znajdziemy w "Tygodniku" felietony: Jana Hartmana, Andrzeja Jaczewskiego, Anny Grodzkiej oraz teksty będące częścią debaty światopoglądowej: Marka Kraka i Tomasza Kozłowskiego.

Agnieszka Mrozik

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.