Ósmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-08-25 18:25:21]

Ósme wydanie nowego "Tygodnika Faktycznie" ma dwa tematy przewodnie. Pierwszy z nich to postać Antoniego Macierewicza – człowieka, który na serio wierzy, że od sześciu lat Polska jest w stanie wojny z Rosją. Drugi temat to niepewny los Łodzi – wymierającej i gospodarczo spustoszonej, a niegdyś wielkiej przemysłowej metropolii, która nie ma pomysłu na swoją przyszłość.

To wydanie tygodnika jest także miejscem debaty o teraźniejszości lewicy. Głos w niej zabierają za pośrednictwem wywiadu i felietonów: politolog Rafał Chwedoruk, Piotr Ikonowicz, Piotr Szumlewicz i Adam Cioch.

Ponadto numer zawiera artykuł o mnożących się w Europie demokratycznych i zwykle lewicowych klubach piłkarskich zakładanych przez kibiców zbuntowanych przeciwko wielkiemu biznesowi futbolowemu. Czasopismo zawiera także materiał na temat nielegalnych środków dopingowych w sporcie – historii oraz współczesnych rozmiarach zjawiska.

W dziale historycznym można znaleźć 3 duże teksty: dalszą część dziejów wojny polsko-bolszewickiej, opowieść o Stanisławie Dubois – lewicowym „bohaterze wyklętym” oraz początek cyklu o historii prostytucji.

Ponadto - jak co tydzień - znajdziemy w "Tygodniku" felietony: Jana Hartmana, Andrzeja Jaczewskiego, Anny Grodzkiej oraz teksty będące częścią debaty światopoglądowej: Marka Kraka i Tomasza Kozłowskiego.

Agnieszka Mrozik

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

14 grudnia:

1852 - Na Curaçao urodził się Daniel De Leon, amerykański socjalista, działacz II Międzynarodówki, przywódca Socjalistycznej Partii Pracy.

1870 - Urodził się Karl Renner, austriacki polityk, socjolog prawa, jeden z teoretyków austromarksizmu; 1918-20 pierwszy kanclerz, 1945-50 prezydent Austrii.

1913 - W Samborze urodził się Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.