Dziewiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-02 13:33:33]

Zapraszamy do lektury dziewiątego numeru lewicowego "Tygodnika Faktycznie". Przeczytamy w nim m.in. o kulcie nowej bohaterki prawicy – „Inki”, która była i jest wykorzystywana do kamuflowania mało chwalebnych machinacji politycznych, a także o tym, że kult zmarłych w wydaniu PiS oznacza tylko troskę o pamięć „swoich” oraz wykluczenie z niego „obcych”.

Ponadto "Tygodnik" zawiera analizę posunięć PiS w szkolnictwie, w tym – szerzej nieznane – zjawisko wykorzystywania katechetów do wykupywania szkoleń organizowanych przez kurie.

Obecne wydanie czasopisma sporo miejsca poświęca protestom sędziów przeciwko łamaniu prawa przez obecne władze. "Tygodnik" skupia się także na analizie polskiej polityki wobec Ukrainy, która nie przynosi krajowi korzyści w żadnym wymiarze.

W dziale zagranicznym znajdziemy omówienie sylwetki kandydatki Zielonych do prezydentury w USA, a w dziale sportowym – lewicowy klub Celtic Glasgow.

Na stronach historycznych tygodnika, które zyskały już sobie w środowiskach lewicowych niemałą renomę znajdziemy teksty poświęcone m.in. lewicowemu bohaterowi walk z czasów wojny domowej w Hiszpanii (Strzelczyk) oraz ruchu oporu w czasach II wojny światowej (Koral).

"Tygodnik" jak co tydzień publikuje felietony: Anny Grodzkiej, Piotra Szumlewicza, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Adama Cioch, Tomasza Kozłowskiego i Marka Kraka.

Agnieszka Mrozik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).