Dziewiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-02 13:33:33]

Zapraszamy do lektury dziewiątego numeru lewicowego "Tygodnika Faktycznie". Przeczytamy w nim m.in. o kulcie nowej bohaterki prawicy – „Inki”, która była i jest wykorzystywana do kamuflowania mało chwalebnych machinacji politycznych, a także o tym, że kult zmarłych w wydaniu PiS oznacza tylko troskę o pamięć „swoich” oraz wykluczenie z niego „obcych”.

Ponadto "Tygodnik" zawiera analizę posunięć PiS w szkolnictwie, w tym – szerzej nieznane – zjawisko wykorzystywania katechetów do wykupywania szkoleń organizowanych przez kurie.

Obecne wydanie czasopisma sporo miejsca poświęca protestom sędziów przeciwko łamaniu prawa przez obecne władze. "Tygodnik" skupia się także na analizie polskiej polityki wobec Ukrainy, która nie przynosi krajowi korzyści w żadnym wymiarze.

W dziale zagranicznym znajdziemy omówienie sylwetki kandydatki Zielonych do prezydentury w USA, a w dziale sportowym – lewicowy klub Celtic Glasgow.

Na stronach historycznych tygodnika, które zyskały już sobie w środowiskach lewicowych niemałą renomę znajdziemy teksty poświęcone m.in. lewicowemu bohaterowi walk z czasów wojny domowej w Hiszpanii (Strzelczyk) oraz ruchu oporu w czasach II wojny światowej (Koral).

"Tygodnik" jak co tydzień publikuje felietony: Anny Grodzkiej, Piotra Szumlewicza, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Adama Cioch, Tomasza Kozłowskiego i Marka Kraka.

Agnieszka Mrozik

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

25 marca:

1807 - Wielka Brytania zakazała niewolnictwa.

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1994 - Niemieccy neonaziści podpalili synagogę w Lubece.