Dziewiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-02 13:33:33]

Zapraszamy do lektury dziewiątego numeru lewicowego "Tygodnika Faktycznie". Przeczytamy w nim m.in. o kulcie nowej bohaterki prawicy – „Inki”, która była i jest wykorzystywana do kamuflowania mało chwalebnych machinacji politycznych, a także o tym, że kult zmarłych w wydaniu PiS oznacza tylko troskę o pamięć „swoich” oraz wykluczenie z niego „obcych”.

Ponadto "Tygodnik" zawiera analizę posunięć PiS w szkolnictwie, w tym – szerzej nieznane – zjawisko wykorzystywania katechetów do wykupywania szkoleń organizowanych przez kurie.

Obecne wydanie czasopisma sporo miejsca poświęca protestom sędziów przeciwko łamaniu prawa przez obecne władze. "Tygodnik" skupia się także na analizie polskiej polityki wobec Ukrainy, która nie przynosi krajowi korzyści w żadnym wymiarze.

W dziale zagranicznym znajdziemy omówienie sylwetki kandydatki Zielonych do prezydentury w USA, a w dziale sportowym – lewicowy klub Celtic Glasgow.

Na stronach historycznych tygodnika, które zyskały już sobie w środowiskach lewicowych niemałą renomę znajdziemy teksty poświęcone m.in. lewicowemu bohaterowi walk z czasów wojny domowej w Hiszpanii (Strzelczyk) oraz ruchu oporu w czasach II wojny światowej (Koral).

"Tygodnik" jak co tydzień publikuje felietony: Anny Grodzkiej, Piotra Szumlewicza, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Adama Cioch, Tomasza Kozłowskiego i Marka Kraka.

Agnieszka Mrozik

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.