Dziewiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-02 13:33:33]

Zapraszamy do lektury dziewiątego numeru lewicowego "Tygodnika Faktycznie". Przeczytamy w nim m.in. o kulcie nowej bohaterki prawicy – „Inki”, która była i jest wykorzystywana do kamuflowania mało chwalebnych machinacji politycznych, a także o tym, że kult zmarłych w wydaniu PiS oznacza tylko troskę o pamięć „swoich” oraz wykluczenie z niego „obcych”.

Ponadto "Tygodnik" zawiera analizę posunięć PiS w szkolnictwie, w tym – szerzej nieznane – zjawisko wykorzystywania katechetów do wykupywania szkoleń organizowanych przez kurie.

Obecne wydanie czasopisma sporo miejsca poświęca protestom sędziów przeciwko łamaniu prawa przez obecne władze. "Tygodnik" skupia się także na analizie polskiej polityki wobec Ukrainy, która nie przynosi krajowi korzyści w żadnym wymiarze.

W dziale zagranicznym znajdziemy omówienie sylwetki kandydatki Zielonych do prezydentury w USA, a w dziale sportowym – lewicowy klub Celtic Glasgow.

Na stronach historycznych tygodnika, które zyskały już sobie w środowiskach lewicowych niemałą renomę znajdziemy teksty poświęcone m.in. lewicowemu bohaterowi walk z czasów wojny domowej w Hiszpanii (Strzelczyk) oraz ruchu oporu w czasach II wojny światowej (Koral).

"Tygodnik" jak co tydzień publikuje felietony: Anny Grodzkiej, Piotra Szumlewicza, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Adama Cioch, Tomasza Kozłowskiego i Marka Kraka.

Agnieszka Mrozik

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.