Dziewiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-02 13:33:33]

Zapraszamy do lektury dziewiątego numeru lewicowego "Tygodnika Faktycznie". Przeczytamy w nim m.in. o kulcie nowej bohaterki prawicy – „Inki”, która była i jest wykorzystywana do kamuflowania mało chwalebnych machinacji politycznych, a także o tym, że kult zmarłych w wydaniu PiS oznacza tylko troskę o pamięć „swoich” oraz wykluczenie z niego „obcych”.

Ponadto "Tygodnik" zawiera analizę posunięć PiS w szkolnictwie, w tym – szerzej nieznane – zjawisko wykorzystywania katechetów do wykupywania szkoleń organizowanych przez kurie.

Obecne wydanie czasopisma sporo miejsca poświęca protestom sędziów przeciwko łamaniu prawa przez obecne władze. "Tygodnik" skupia się także na analizie polskiej polityki wobec Ukrainy, która nie przynosi krajowi korzyści w żadnym wymiarze.

W dziale zagranicznym znajdziemy omówienie sylwetki kandydatki Zielonych do prezydentury w USA, a w dziale sportowym – lewicowy klub Celtic Glasgow.

Na stronach historycznych tygodnika, które zyskały już sobie w środowiskach lewicowych niemałą renomę znajdziemy teksty poświęcone m.in. lewicowemu bohaterowi walk z czasów wojny domowej w Hiszpanii (Strzelczyk) oraz ruchu oporu w czasach II wojny światowej (Koral).

"Tygodnik" jak co tydzień publikuje felietony: Anny Grodzkiej, Piotra Szumlewicza, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Adama Cioch, Tomasza Kozłowskiego i Marka Kraka.

Agnieszka Mrozik

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

27 kwietnia:

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1987 - W rocznicę katastrofy w Czernobylu w Szczecinie i Wrocławiu miały miejsce protesty ekologów przeciwko budowie w Polsce elektrowni atomowych.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów