Niemcy: Wielka demonstracja Kurdów

[2016-09-03 23:19:01]

Dziesiątki tysięcy Kurdów demonstrowało w sobotę w Kolonii.

Protest, który zgromadził około 30 tysięcy osób, wymierzony był przede wszystkim w politykę prezydenta Turcji Recepa Erdogana. Jego działania po nieudanym puczu w lipcu tego roku demonstranci krytykowali jako dyktatorskie. Podobnie określali ataki na kurdyjskie milicje w Syrii. Niektórzy demonstranci powiewali flagami z podobizną Abdullaha Öcalana, więzionego od 1999 roku przywódcy zakazanej Partii Pracujących Kurdystanu (PKK). Jego zdjęcie umieszczono również na scenie.

Demonstrację zorganizowało m.in. zrzeszenie Nav-Dem, uznawane jako organizacja „dachowa" ugrupowań zbliżonych do PKK. Sama PKK jest w Niemczech od 1993 roku zakazana, a jej symbole nie mogą być pokazywane publicznie. Zakaz taki nie obowiązuje jednak w przypadku zdjęć Öcalana.

Przewodniczący partii die Linke Bernd Riexinger, który przemawiał na wiecu (na zdjeciu), domagał się zniesienia zakazu działalności PKK. Błędem jest według niego także izolacja jej przywódcy Öcalana. Zamiast przebywać w więzieniu powinien uczestniczyć w rozmowach z rządem w Ankarze – postulował. „Skandalem” nazwał zabieganie przez niemiecki rząd „o względy” Erdogana, który depcze demokrację i prowadzi wojnę przeciwko własnemu społeczeństwu. Polityk Lewicy opowiadał o swojej podróży do wschodniej Turcji. W Diyarbakir spotkałem matki w żałobie ze zdjęciami swoich 17-, 18-letnich synów i córek, których ciał nie mogły nawet pochować.

WCh

fot. Facebook

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, od 2007 r. Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.