Niemcy: Niepokojące wyniki wyborów do landtagu Meklemburgii (akt.)

[2016-09-04 20:21:16]

Populistyczno-prawicowa Alternatywa dla Niemiec zdobyła w wyborach w Meklemburgii 20,8 proc. głosów, stając się tam drugą po SPD siłą polityczną.

SPD zdołała utrzymać pozycję lidera, osiągając 30,6 proc. poparcia elektoratu, tracąc 5 punktów procentowych w porównaniu z wyborami w 2011 roku. Drugie miejsce zdobyła AfD z 21,4 proc. głosów, wyprzedzając CDU, która pozyskała tylko 19,0 proc. wyborców (spadek o 4 punktów).

Jednak rządząca w Meklemburgii koalicja SPD/CDU zdołała utrzymać dotychczasową przewagę, zachowując 42 z 71 miejsc w Landtagu.

Lewicowa die Linke zdobyła 13,2 proc. poparcia (-5,3 pkt.), zaś Zieloni jedynie 4,8 proc (-3,9 pkt.). Liberalna FDP z 3,0 proc. poparcia nie osiągnęła wymaganego 5-procentowego progu wyborczego, podobnie jak prawicowo-ekstremistyczna NDP, która miała ten sam wynik (-3 pkt). Na Niemiecką Partię Komunistyczną (DKP) oddało głos zaledwie 0,2 proc. wyborców.

Przewodnicząca AfD Frauke Petry dostrzega w sukcesie swojej partii w tych wyborach przede wszystkim sygnał dla pozostałych frakcji politycznych. Jak podkreśliła, AfD zdołała pozyskać wyborców ze wszystkich partii. Nie ustosunkowała się jednak do faktu, że na partię tę głosowała też część elektoratu NPD.

Wynik wyborczy w Meklemburgii z zadowoleniem przyjął przewodniczący SPD i wicekanclerz Sigmar Gabriel. Jak stwierdził dobry wynik w tym landzie partia zawdzięczenia obecnemu socjaldemokratycznemu premierowi Erwinowi Selleringsowi.

Meklemburgia–Pomorze Przednie jest już dziewiątym krajem związkowym, w którym AfD zdobyła miejsca w landtagu.

WCh

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.