Niemcy: Niepokojące wyniki wyborów do landtagu Meklemburgii (akt.)

[2016-09-04 20:21:16]

Populistyczno-prawicowa Alternatywa dla Niemiec zdobyła w wyborach w Meklemburgii 20,8 proc. głosów, stając się tam drugą po SPD siłą polityczną.

SPD zdołała utrzymać pozycję lidera, osiągając 30,6 proc. poparcia elektoratu, tracąc 5 punktów procentowych w porównaniu z wyborami w 2011 roku. Drugie miejsce zdobyła AfD z 21,4 proc. głosów, wyprzedzając CDU, która pozyskała tylko 19,0 proc. wyborców (spadek o 4 punktów).

Jednak rządząca w Meklemburgii koalicja SPD/CDU zdołała utrzymać dotychczasową przewagę, zachowując 42 z 71 miejsc w Landtagu.

Lewicowa die Linke zdobyła 13,2 proc. poparcia (-5,3 pkt.), zaś Zieloni jedynie 4,8 proc (-3,9 pkt.). Liberalna FDP z 3,0 proc. poparcia nie osiągnęła wymaganego 5-procentowego progu wyborczego, podobnie jak prawicowo-ekstremistyczna NDP, która miała ten sam wynik (-3 pkt). Na Niemiecką Partię Komunistyczną (DKP) oddało głos zaledwie 0,2 proc. wyborców.

Przewodnicząca AfD Frauke Petry dostrzega w sukcesie swojej partii w tych wyborach przede wszystkim sygnał dla pozostałych frakcji politycznych. Jak podkreśliła, AfD zdołała pozyskać wyborców ze wszystkich partii. Nie ustosunkowała się jednak do faktu, że na partię tę głosowała też część elektoratu NPD.

Wynik wyborczy w Meklemburgii z zadowoleniem przyjął przewodniczący SPD i wicekanclerz Sigmar Gabriel. Jak stwierdził dobry wynik w tym landzie partia zawdzięczenia obecnemu socjaldemokratycznemu premierowi Erwinowi Selleringsowi.

Meklemburgia–Pomorze Przednie jest już dziewiątym krajem związkowym, w którym AfD zdobyła miejsca w landtagu.

WCh

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, amerykańska polityczka, 2007-11 Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.