Niemcy: Niepokojące wyniki wyborów do landtagu Meklemburgii (akt.)

[2016-09-04 20:21:16]

Populistyczno-prawicowa Alternatywa dla Niemiec zdobyła w wyborach w Meklemburgii 20,8 proc. głosów, stając się tam drugą po SPD siłą polityczną.

SPD zdołała utrzymać pozycję lidera, osiągając 30,6 proc. poparcia elektoratu, tracąc 5 punktów procentowych w porównaniu z wyborami w 2011 roku. Drugie miejsce zdobyła AfD z 21,4 proc. głosów, wyprzedzając CDU, która pozyskała tylko 19,0 proc. wyborców (spadek o 4 punktów).

Jednak rządząca w Meklemburgii koalicja SPD/CDU zdołała utrzymać dotychczasową przewagę, zachowując 42 z 71 miejsc w Landtagu.

Lewicowa die Linke zdobyła 13,2 proc. poparcia (-5,3 pkt.), zaś Zieloni jedynie 4,8 proc (-3,9 pkt.). Liberalna FDP z 3,0 proc. poparcia nie osiągnęła wymaganego 5-procentowego progu wyborczego, podobnie jak prawicowo-ekstremistyczna NDP, która miała ten sam wynik (-3 pkt). Na Niemiecką Partię Komunistyczną (DKP) oddało głos zaledwie 0,2 proc. wyborców.

Przewodnicząca AfD Frauke Petry dostrzega w sukcesie swojej partii w tych wyborach przede wszystkim sygnał dla pozostałych frakcji politycznych. Jak podkreśliła, AfD zdołała pozyskać wyborców ze wszystkich partii. Nie ustosunkowała się jednak do faktu, że na partię tę głosowała też część elektoratu NPD.

Wynik wyborczy w Meklemburgii z zadowoleniem przyjął przewodniczący SPD i wicekanclerz Sigmar Gabriel. Jak stwierdził dobry wynik w tym landzie partia zawdzięczenia obecnemu socjaldemokratycznemu premierowi Erwinowi Selleringsowi.

Meklemburgia–Pomorze Przednie jest już dziewiątym krajem związkowym, w którym AfD zdobyła miejsca w landtagu.

WCh

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.