Bezrobocie w UE najniższe na Malcie, w Czechach i w Niemczech

[2016-09-07 16:52:32]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w lipcu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,4% w lipcu 2015 roku do 8,6% w lipcu 2016 roku. W czerwcu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,6%. W strefie euro poziom bezrobocia w lipcu 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 10,8%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na Malcie – 3,9% oraz w Czechach i w Niemczech – po 4,2%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,5% (dane z maja), w Hiszpanii – 19,9% i w Chorwacji – 13,2%.

W okresie lipiec 2015 rok – lipiec 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 3 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,0 do 11,6%), w Chorwacji (z 16,5% do 13,2%) i w Hiszpanii (z 21,9% do 19,6%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Estonii (z 6,1% w czerwcu 2015 r. do 7,0% w czerwcu 2016 r.), w Austrii (z 5,7% do 6,0%) i w Belgii – z 8,1% do 8,3%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,4% w lipcu 2015 roku do 6,1% w lipcu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,2% do 18,8%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest na Malcie – 7,1% i w Niemczech – 7,2%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 50,3% (w maju) oraz w Hiszpanii – 43,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lipca 2015 roku do lipca 2016 roku spadło z 9,3% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,5% do 8,8%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lipcu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,3%).

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.