Bezrobocie w UE najniższe na Malcie, w Czechach i w Niemczech

[2016-09-07 16:52:32]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w lipcu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,4% w lipcu 2015 roku do 8,6% w lipcu 2016 roku. W czerwcu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,6%. W strefie euro poziom bezrobocia w lipcu 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 10,8%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na Malcie – 3,9% oraz w Czechach i w Niemczech – po 4,2%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,5% (dane z maja), w Hiszpanii – 19,9% i w Chorwacji – 13,2%.

W okresie lipiec 2015 rok – lipiec 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 3 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,0 do 11,6%), w Chorwacji (z 16,5% do 13,2%) i w Hiszpanii (z 21,9% do 19,6%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Estonii (z 6,1% w czerwcu 2015 r. do 7,0% w czerwcu 2016 r.), w Austrii (z 5,7% do 6,0%) i w Belgii – z 8,1% do 8,3%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,4% w lipcu 2015 roku do 6,1% w lipcu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,2% do 18,8%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest na Malcie – 7,1% i w Niemczech – 7,2%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 50,3% (w maju) oraz w Hiszpanii – 43,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lipca 2015 roku do lipca 2016 roku spadło z 9,3% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,5% do 8,8%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lipcu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,3%).

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.