Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-09 16:07:21]

Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie" to m.in. felieton o groźbach PiS pod adresem Trybunału Konstytucyjnego, które – gdy zostaną zrealizowane – będą faktycznym zamachem stanu. Czy można jeszcze zapobiec kroczącemu z wolna przewrotowi w Polsce?

Obecne wydanie zawiera także obszerny wywiad z Robertem Biedroniem, prezydentem Słupska- jak widzi on zadania lewicy w Polsce i Europie. Czy Biedroń – cieszący się wielką osobistą popularnością - pomoże uratować Polskę przed osunięciem się w przepaść sytemu autorytarnego? W "Tygodniku" znajdziemy także rozmowę z Tomaszem Kalitą, byłym rzecznikiem SLD o jego chorobie, światopoglądzie i walce o legalizację oleju konopnego jako lekarstwa.

W tym numerze felietonista Piotr Szumlewicz proponuje jak ograniczyć pracę w niedzielę bez wprowadzania zakazu takiej pracy.

Obecne wydanie to także tekst o prawdziwym obliczu nowej katolickiej świętej – Matki Teresy z Kalkuty oraz – w dziale reportażu społecznego – dzieje firmy i rodziny zniszczonej przez nieuczciwych kontrahentów przy obojętności państwa.

W numerze 10 znajdziemy także opowieść o środowisku, które opiekuje się grobami polskich i radzieckich żołnierzy. W dziele historycznym m.in. cykl o historii terroryzmu anarchistycznego na przełomie XIX i XX wieku oraz felieton - spowiedź publiczną dawnego „żołnierza wyklętego”

Agnieszka Mrozik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.