Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-09 16:07:21]

Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie" to m.in. felieton o groźbach PiS pod adresem Trybunału Konstytucyjnego, które – gdy zostaną zrealizowane – będą faktycznym zamachem stanu. Czy można jeszcze zapobiec kroczącemu z wolna przewrotowi w Polsce?

Obecne wydanie zawiera także obszerny wywiad z Robertem Biedroniem, prezydentem Słupska- jak widzi on zadania lewicy w Polsce i Europie. Czy Biedroń – cieszący się wielką osobistą popularnością - pomoże uratować Polskę przed osunięciem się w przepaść sytemu autorytarnego? W "Tygodniku" znajdziemy także rozmowę z Tomaszem Kalitą, byłym rzecznikiem SLD o jego chorobie, światopoglądzie i walce o legalizację oleju konopnego jako lekarstwa.

W tym numerze felietonista Piotr Szumlewicz proponuje jak ograniczyć pracę w niedzielę bez wprowadzania zakazu takiej pracy.

Obecne wydanie to także tekst o prawdziwym obliczu nowej katolickiej świętej – Matki Teresy z Kalkuty oraz – w dziale reportażu społecznego – dzieje firmy i rodziny zniszczonej przez nieuczciwych kontrahentów przy obojętności państwa.

W numerze 10 znajdziemy także opowieść o środowisku, które opiekuje się grobami polskich i radzieckich żołnierzy. W dziele historycznym m.in. cykl o historii terroryzmu anarchistycznego na przełomie XIX i XX wieku oraz felieton - spowiedź publiczną dawnego „żołnierza wyklętego”

Agnieszka Mrozik

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 stycznia:

1901 - Zmarł Prosper Lissagaray, francuski dziennikarz, uczestnik Komuny Paryskiej, założyciel i wydawca "La Bataille", autor "Historii Komuny Paryskiej".

1933 - Urodziła się Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

1993 - Nowym premierem Danii został socjaldemokrata Poul Nyrup Rasmussen.

2005 - Zmarł Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

2009 - Ponad 62% spośród głosujących w referendum obywateli Boliwii opowiedziało się za przyjęciem nowej konstytucji.

2015 - SYRIZA wygrała przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji, uzyskując 36,3% poparcia.