Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-09 16:07:21]

Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie" to m.in. felieton o groźbach PiS pod adresem Trybunału Konstytucyjnego, które – gdy zostaną zrealizowane – będą faktycznym zamachem stanu. Czy można jeszcze zapobiec kroczącemu z wolna przewrotowi w Polsce?

Obecne wydanie zawiera także obszerny wywiad z Robertem Biedroniem, prezydentem Słupska- jak widzi on zadania lewicy w Polsce i Europie. Czy Biedroń – cieszący się wielką osobistą popularnością - pomoże uratować Polskę przed osunięciem się w przepaść sytemu autorytarnego? W "Tygodniku" znajdziemy także rozmowę z Tomaszem Kalitą, byłym rzecznikiem SLD o jego chorobie, światopoglądzie i walce o legalizację oleju konopnego jako lekarstwa.

W tym numerze felietonista Piotr Szumlewicz proponuje jak ograniczyć pracę w niedzielę bez wprowadzania zakazu takiej pracy.

Obecne wydanie to także tekst o prawdziwym obliczu nowej katolickiej świętej – Matki Teresy z Kalkuty oraz – w dziale reportażu społecznego – dzieje firmy i rodziny zniszczonej przez nieuczciwych kontrahentów przy obojętności państwa.

W numerze 10 znajdziemy także opowieść o środowisku, które opiekuje się grobami polskich i radzieckich żołnierzy. W dziele historycznym m.in. cykl o historii terroryzmu anarchistycznego na przełomie XIX i XX wieku oraz felieton - spowiedź publiczną dawnego „żołnierza wyklętego”

Agnieszka Mrozik

NIE dla reformy edukacji!
Częstochowa, plac Biegańskiego
31 marca (piątek), godz. 17.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1689 - Kazimierz Łyszczyński został publicznie ścięty na Rynku Starego Miasta w Warszawie za ateizm, a jego zwłoki spalono za miastem.

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.