Nowy numer "Tygodnika Faktycznie" już w kioskach!

[2016-09-15 23:58:02]

W 11 numerze "Tygodnika Faktycznie" m.in. znajdziemy znakomitą recenzję filmu „Smoleńsk” autorstwa Anny Dryjańskiej. Kinowy wymiar „religii smoleńskiej” jest także pretekstem do rozważań nad dziejami wielkich kłamstw i mistyfikacji, które wpłynęły na losy Europy i świata (m.in. słynna Donacja Konstantyna). Ten numer zawiera także analizę prób osłabiania Unii Europejskiej przez Orbana i Kaczyńskiego.

W numerze także o bezdrożach ideowych i politycznych, na jakie trafił związek zawodowy „Solidarność”, oraz o działaniach i dylematach partii Razem (wywiad).

Tygodnik porusza również bulwersującą sprawę nielegalnych ekshumacji oraz handlu grobami na jednym z warszawskich cmentarzy kościelnych.

Dział historyczny to m.in. smutne dzieje Władysława Warneńczyka, którego posłuszeństwo Kościołowi doprowadziło do politycznej i osobistej katastrofy. Tygodnik angażuje się także w próbę wyjaśnienia, na ile przedwojenny ONR był agenturą III Rzeszy.

TF publikuje także korespondencję własną z Wielkiej Brytanii na temat rosnącej nagonki na cudzoziemców, fali rasizmu i zagubionych polskich emigrantach.

W dziale światopoglądowym TF pisze o medialnych przyczynach popularności papieża Franciszka oraz problemami kościelnych ideologów w zaakceptowaniu starań o prawa zwierząt.

Agnieszka Mrozik

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.