Nowy numer "Tygodnika Faktycznie" już w kioskach!

[2016-09-15 23:58:02]

W 11 numerze "Tygodnika Faktycznie" m.in. znajdziemy znakomitą recenzję filmu „Smoleńsk” autorstwa Anny Dryjańskiej. Kinowy wymiar „religii smoleńskiej” jest także pretekstem do rozważań nad dziejami wielkich kłamstw i mistyfikacji, które wpłynęły na losy Europy i świata (m.in. słynna Donacja Konstantyna). Ten numer zawiera także analizę prób osłabiania Unii Europejskiej przez Orbana i Kaczyńskiego.

W numerze także o bezdrożach ideowych i politycznych, na jakie trafił związek zawodowy „Solidarność”, oraz o działaniach i dylematach partii Razem (wywiad).

Tygodnik porusza również bulwersującą sprawę nielegalnych ekshumacji oraz handlu grobami na jednym z warszawskich cmentarzy kościelnych.

Dział historyczny to m.in. smutne dzieje Władysława Warneńczyka, którego posłuszeństwo Kościołowi doprowadziło do politycznej i osobistej katastrofy. Tygodnik angażuje się także w próbę wyjaśnienia, na ile przedwojenny ONR był agenturą III Rzeszy.

TF publikuje także korespondencję własną z Wielkiej Brytanii na temat rosnącej nagonki na cudzoziemców, fali rasizmu i zagubionych polskich emigrantach.

W dziale światopoglądowym TF pisze o medialnych przyczynach popularności papieża Franciszka oraz problemami kościelnych ideologów w zaakceptowaniu starań o prawa zwierząt.

Agnieszka Mrozik

Polska mniejszych miast
Zawiercie, Księgarnia Edukacyjna Szkółka Językowa w Zawierciu Sądowa 10
28 maja (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.