Nowy numer "Tygodnika Faktycznie" już w kioskach!

[2016-09-15 23:58:02]

W 11 numerze "Tygodnika Faktycznie" m.in. znajdziemy znakomitą recenzję filmu „Smoleńsk” autorstwa Anny Dryjańskiej. Kinowy wymiar „religii smoleńskiej” jest także pretekstem do rozważań nad dziejami wielkich kłamstw i mistyfikacji, które wpłynęły na losy Europy i świata (m.in. słynna Donacja Konstantyna). Ten numer zawiera także analizę prób osłabiania Unii Europejskiej przez Orbana i Kaczyńskiego.

W numerze także o bezdrożach ideowych i politycznych, na jakie trafił związek zawodowy „Solidarność”, oraz o działaniach i dylematach partii Razem (wywiad).

Tygodnik porusza również bulwersującą sprawę nielegalnych ekshumacji oraz handlu grobami na jednym z warszawskich cmentarzy kościelnych.

Dział historyczny to m.in. smutne dzieje Władysława Warneńczyka, którego posłuszeństwo Kościołowi doprowadziło do politycznej i osobistej katastrofy. Tygodnik angażuje się także w próbę wyjaśnienia, na ile przedwojenny ONR był agenturą III Rzeszy.

TF publikuje także korespondencję własną z Wielkiej Brytanii na temat rosnącej nagonki na cudzoziemców, fali rasizmu i zagubionych polskich emigrantach.

W dziale światopoglądowym TF pisze o medialnych przyczynach popularności papieża Franciszka oraz problemami kościelnych ideologów w zaakceptowaniu starań o prawa zwierząt.

Agnieszka Mrozik

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.