Nowy numer "Tygodnika Faktycznie" już w kioskach!

[2016-09-15 23:58:02]

W 11 numerze "Tygodnika Faktycznie" m.in. znajdziemy znakomitą recenzję filmu „Smoleńsk” autorstwa Anny Dryjańskiej. Kinowy wymiar „religii smoleńskiej” jest także pretekstem do rozważań nad dziejami wielkich kłamstw i mistyfikacji, które wpłynęły na losy Europy i świata (m.in. słynna Donacja Konstantyna). Ten numer zawiera także analizę prób osłabiania Unii Europejskiej przez Orbana i Kaczyńskiego.

W numerze także o bezdrożach ideowych i politycznych, na jakie trafił związek zawodowy „Solidarność”, oraz o działaniach i dylematach partii Razem (wywiad).

Tygodnik porusza również bulwersującą sprawę nielegalnych ekshumacji oraz handlu grobami na jednym z warszawskich cmentarzy kościelnych.

Dział historyczny to m.in. smutne dzieje Władysława Warneńczyka, którego posłuszeństwo Kościołowi doprowadziło do politycznej i osobistej katastrofy. Tygodnik angażuje się także w próbę wyjaśnienia, na ile przedwojenny ONR był agenturą III Rzeszy.

TF publikuje także korespondencję własną z Wielkiej Brytanii na temat rosnącej nagonki na cudzoziemców, fali rasizmu i zagubionych polskich emigrantach.

W dziale światopoglądowym TF pisze o medialnych przyczynach popularności papieża Franciszka oraz problemami kościelnych ideologów w zaakceptowaniu starań o prawa zwierząt.

Agnieszka Mrozik

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 stycznia:

1901 - Zmarł Prosper Lissagaray, francuski dziennikarz, uczestnik Komuny Paryskiej, założyciel i wydawca "La Bataille", autor "Historii Komuny Paryskiej".

1933 - Urodziła się Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

1993 - Nowym premierem Danii został socjaldemokrata Poul Nyrup Rasmussen.

2005 - Zmarł Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

2009 - Ponad 62% spośród głosujących w referendum obywateli Boliwii opowiedziało się za przyjęciem nowej konstytucji.

2015 - SYRIZA wygrała przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji, uzyskując 36,3% poparcia.