Niemcy: Dobry wynik lewicy i porażka CDU w Berlinie

[2016-09-18 23:54:33]

Mieszkańcy Berlina wybrali w niedzielę nowy parlament regionalny. Wygrała SPD, zaś drugie miejsce, z bardzo słabym wynikiem, zajęła CDU.

Pierwsze wyniki po zamknięciu lokali wyborczych wskazują na zwycięstwo SPD (21,9 proc.). Socjaldemokraci ponieśli jednak znaczne straty. Współrządząca Berlinem CDU uplasowała się na drugim miejscu (17,7 proc.), osiągając najgorszy wynik w historii lokalnych wyborów w tym mieście. Die Linke otrzymała 15,6 proc., a Zieloni - 15,3 proc. głosów. Podobnie jak w niedawnych wyborach w Meklemburgii-Pomorzu Przednim, miejsca w berlińskim landtagu zapewniła sobie populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD), osiągając poparcie 13,8 proc. Do landtagu powrócili liberałowie z FDP, zdobywając 6,7 proc.

Obserwatorzy wyborów zwracają uwagę na wysoką frekwencję. Przed lokalami wyborczymi ustawiały się długie kolejki. Do urn poszło więcej uprawnionych do głosowania niż 5 lat temu. Wówczas frekwencja przekroczyła 60 proc. Jak nigdy dotąd aż 21,1 proc. berlińczyków skorzystało z głosowania korespondencyjnego.

Według wstępnych szacunków socjaldemokraci nie będą mogli kontynuować dotychczasowej koalicji z chadekami. Dwupartyjnej koalicji zabraknie większości. Zamiast niej mogłaby powstać pod wodzą SPD pierwsza w Niemczech koalicja SPD, Lewicy i Zielonych.

WCh

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.