Niemcy: Dobry wynik lewicy i porażka CDU w Berlinie

[2016-09-18 23:54:33]

Mieszkańcy Berlina wybrali w niedzielę nowy parlament regionalny. Wygrała SPD, zaś drugie miejsce, z bardzo słabym wynikiem, zajęła CDU.

Pierwsze wyniki po zamknięciu lokali wyborczych wskazują na zwycięstwo SPD (21,9 proc.). Socjaldemokraci ponieśli jednak znaczne straty. Współrządząca Berlinem CDU uplasowała się na drugim miejscu (17,7 proc.), osiągając najgorszy wynik w historii lokalnych wyborów w tym mieście. Die Linke otrzymała 15,6 proc., a Zieloni - 15,3 proc. głosów. Podobnie jak w niedawnych wyborach w Meklemburgii-Pomorzu Przednim, miejsca w berlińskim landtagu zapewniła sobie populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD), osiągając poparcie 13,8 proc. Do landtagu powrócili liberałowie z FDP, zdobywając 6,7 proc.

Obserwatorzy wyborów zwracają uwagę na wysoką frekwencję. Przed lokalami wyborczymi ustawiały się długie kolejki. Do urn poszło więcej uprawnionych do głosowania niż 5 lat temu. Wówczas frekwencja przekroczyła 60 proc. Jak nigdy dotąd aż 21,1 proc. berlińczyków skorzystało z głosowania korespondencyjnego.

Według wstępnych szacunków socjaldemokraci nie będą mogli kontynuować dotychczasowej koalicji z chadekami. Dwupartyjnej koalicji zabraknie większości. Zamiast niej mogłaby powstać pod wodzą SPD pierwsza w Niemczech koalicja SPD, Lewicy i Zielonych.

WCh

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.