Niemcy: Dobry wynik lewicy i porażka CDU w Berlinie

[2016-09-18 23:54:33]

Mieszkańcy Berlina wybrali w niedzielę nowy parlament regionalny. Wygrała SPD, zaś drugie miejsce, z bardzo słabym wynikiem, zajęła CDU.

Pierwsze wyniki po zamknięciu lokali wyborczych wskazują na zwycięstwo SPD (21,9 proc.). Socjaldemokraci ponieśli jednak znaczne straty. Współrządząca Berlinem CDU uplasowała się na drugim miejscu (17,7 proc.), osiągając najgorszy wynik w historii lokalnych wyborów w tym mieście. Die Linke otrzymała 15,6 proc., a Zieloni - 15,3 proc. głosów. Podobnie jak w niedawnych wyborach w Meklemburgii-Pomorzu Przednim, miejsca w berlińskim landtagu zapewniła sobie populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD), osiągając poparcie 13,8 proc. Do landtagu powrócili liberałowie z FDP, zdobywając 6,7 proc.

Obserwatorzy wyborów zwracają uwagę na wysoką frekwencję. Przed lokalami wyborczymi ustawiały się długie kolejki. Do urn poszło więcej uprawnionych do głosowania niż 5 lat temu. Wówczas frekwencja przekroczyła 60 proc. Jak nigdy dotąd aż 21,1 proc. berlińczyków skorzystało z głosowania korespondencyjnego.

Według wstępnych szacunków socjaldemokraci nie będą mogli kontynuować dotychczasowej koalicji z chadekami. Dwupartyjnej koalicji zabraknie większości. Zamiast niej mogłaby powstać pod wodzą SPD pierwsza w Niemczech koalicja SPD, Lewicy i Zielonych.

WCh

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 listopada:

1892 - W Paryżu pod przewodnictwem B. Limanowskiego rozpoczął obrady zjazd 18 działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1905 - Urodził się Adam Ważyk, lewicowy poeta i prozaik, autor "Poematu dla dorosłych".

1944 - Albania: Komunistyczni partyzanci wraz z mieszkańcami miasta wyzwolili Tiranę spod okupacji niemieckiej.

1963 - Zmarł Franciszek Haluch, działacz PPS i związków zawodowych.

1973 - W Atenach wojsko dokonało masakry nie stawiających oporu studentów politechniki, protestujących przeciwko rządom junty czarnych pułkowników.

1983 - W Meksyku powstała Zapatystowska Armia Wyzwolenia Narodowego (EZLN).