Dwunasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-22 21:23:05]

W dwunastym numerze „Tygodnika Faktycznie” tekst o PiS-owskich próbach stworzenia w Polsce nowego człowieka posmoleńskiego. Środkami do tego celu są m.in. polityczne ingerencje w kulturę, media i edukację.

Nowe wydanie TF przynosi też reportaż na temat działalności pseudospołecznika manipulującego politykami prawicy i duchownymi. To m.in. kreator politycznej kariery córki generała Andersa.

Wśród reportaży można znaleźć materiał o tworzeniu w Aleksandrowie Łódzkim niezależnego od miejscowej kurii ekumenicznego ośrodka religijnego i kulturalnego. Rzecz bez precedensu we współczesnej Polsce, zważywszy, że twórcą jest ksiądz katolicki będący w jawnym konflikcie z Kościołem, a wspiera go miejscowy samorząd i spora część mieszkańców.

Numer zawiera także wywiady – z prof. Marianem Szamanowiczem, twórcą metody in vitro w Polsce oraz Łukaszem Drozdą, autorem książki „Lewactwo. Historia dyskursu o polskiej lewicy radykalnej”.

Ponadto tygodnik po raz kolejny publikuje dział recenzji (książkowych i filmowych), obszerny materiał z okazji Światowego Dnia Biseksualizmu, dział sportowy, oraz słynny już w niektórych kręgach dział historyczny – tym razem o niezwykłym działaczu lewicy Konstantym Jagielle, bohaterze z Auschwitz, bydgoskiej krwawej niedzieli z września 1939 r., oraz okolicznościach powstania Radia Maryja.

Dział światopoglądowy zawiera m.in. tekst poświęcony krytyce mentalności rynkowej, która prowadzi do dewastacji przyrody oraz rozważania wokół kwestii przemian światopoglądowych (lub ich braku) u ludzi skonfrontowanych z poważną chorobą lub rychłą perspektywą własnej śmierci.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.