Dwunasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-22 21:23:05]

W dwunastym numerze „Tygodnika Faktycznie” tekst o PiS-owskich próbach stworzenia w Polsce nowego człowieka posmoleńskiego. Środkami do tego celu są m.in. polityczne ingerencje w kulturę, media i edukację.

Nowe wydanie TF przynosi też reportaż na temat działalności pseudospołecznika manipulującego politykami prawicy i duchownymi. To m.in. kreator politycznej kariery córki generała Andersa.

Wśród reportaży można znaleźć materiał o tworzeniu w Aleksandrowie Łódzkim niezależnego od miejscowej kurii ekumenicznego ośrodka religijnego i kulturalnego. Rzecz bez precedensu we współczesnej Polsce, zważywszy, że twórcą jest ksiądz katolicki będący w jawnym konflikcie z Kościołem, a wspiera go miejscowy samorząd i spora część mieszkańców.

Numer zawiera także wywiady – z prof. Marianem Szamanowiczem, twórcą metody in vitro w Polsce oraz Łukaszem Drozdą, autorem książki „Lewactwo. Historia dyskursu o polskiej lewicy radykalnej”.

Ponadto tygodnik po raz kolejny publikuje dział recenzji (książkowych i filmowych), obszerny materiał z okazji Światowego Dnia Biseksualizmu, dział sportowy, oraz słynny już w niektórych kręgach dział historyczny – tym razem o niezwykłym działaczu lewicy Konstantym Jagielle, bohaterze z Auschwitz, bydgoskiej krwawej niedzieli z września 1939 r., oraz okolicznościach powstania Radia Maryja.

Dział światopoglądowy zawiera m.in. tekst poświęcony krytyce mentalności rynkowej, która prowadzi do dewastacji przyrody oraz rozważania wokół kwestii przemian światopoglądowych (lub ich braku) u ludzi skonfrontowanych z poważną chorobą lub rychłą perspektywą własnej śmierci.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

21 października:

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1969 - Socjaldemokrata Willy Brandt został wybrany na kanclerza RFN.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.