Dwunasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-22 21:23:05]

W dwunastym numerze „Tygodnika Faktycznie” tekst o PiS-owskich próbach stworzenia w Polsce nowego człowieka posmoleńskiego. Środkami do tego celu są m.in. polityczne ingerencje w kulturę, media i edukację.

Nowe wydanie TF przynosi też reportaż na temat działalności pseudospołecznika manipulującego politykami prawicy i duchownymi. To m.in. kreator politycznej kariery córki generała Andersa.

Wśród reportaży można znaleźć materiał o tworzeniu w Aleksandrowie Łódzkim niezależnego od miejscowej kurii ekumenicznego ośrodka religijnego i kulturalnego. Rzecz bez precedensu we współczesnej Polsce, zważywszy, że twórcą jest ksiądz katolicki będący w jawnym konflikcie z Kościołem, a wspiera go miejscowy samorząd i spora część mieszkańców.

Numer zawiera także wywiady – z prof. Marianem Szamanowiczem, twórcą metody in vitro w Polsce oraz Łukaszem Drozdą, autorem książki „Lewactwo. Historia dyskursu o polskiej lewicy radykalnej”.

Ponadto tygodnik po raz kolejny publikuje dział recenzji (książkowych i filmowych), obszerny materiał z okazji Światowego Dnia Biseksualizmu, dział sportowy, oraz słynny już w niektórych kręgach dział historyczny – tym razem o niezwykłym działaczu lewicy Konstantym Jagielle, bohaterze z Auschwitz, bydgoskiej krwawej niedzieli z września 1939 r., oraz okolicznościach powstania Radia Maryja.

Dział światopoglądowy zawiera m.in. tekst poświęcony krytyce mentalności rynkowej, która prowadzi do dewastacji przyrody oraz rozważania wokół kwestii przemian światopoglądowych (lub ich braku) u ludzi skonfrontowanych z poważną chorobą lub rychłą perspektywą własnej śmierci.

Piotr Szumlewicz

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1997 - Odbyło się referendum w sprawie przyjęcia nowej Konstytucji RP.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.