Dwunasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-22 21:23:05]

W dwunastym numerze „Tygodnika Faktycznie” tekst o PiS-owskich próbach stworzenia w Polsce nowego człowieka posmoleńskiego. Środkami do tego celu są m.in. polityczne ingerencje w kulturę, media i edukację.

Nowe wydanie TF przynosi też reportaż na temat działalności pseudospołecznika manipulującego politykami prawicy i duchownymi. To m.in. kreator politycznej kariery córki generała Andersa.

Wśród reportaży można znaleźć materiał o tworzeniu w Aleksandrowie Łódzkim niezależnego od miejscowej kurii ekumenicznego ośrodka religijnego i kulturalnego. Rzecz bez precedensu we współczesnej Polsce, zważywszy, że twórcą jest ksiądz katolicki będący w jawnym konflikcie z Kościołem, a wspiera go miejscowy samorząd i spora część mieszkańców.

Numer zawiera także wywiady – z prof. Marianem Szamanowiczem, twórcą metody in vitro w Polsce oraz Łukaszem Drozdą, autorem książki „Lewactwo. Historia dyskursu o polskiej lewicy radykalnej”.

Ponadto tygodnik po raz kolejny publikuje dział recenzji (książkowych i filmowych), obszerny materiał z okazji Światowego Dnia Biseksualizmu, dział sportowy, oraz słynny już w niektórych kręgach dział historyczny – tym razem o niezwykłym działaczu lewicy Konstantym Jagielle, bohaterze z Auschwitz, bydgoskiej krwawej niedzieli z września 1939 r., oraz okolicznościach powstania Radia Maryja.

Dział światopoglądowy zawiera m.in. tekst poświęcony krytyce mentalności rynkowej, która prowadzi do dewastacji przyrody oraz rozważania wokół kwestii przemian światopoglądowych (lub ich braku) u ludzi skonfrontowanych z poważną chorobą lub rychłą perspektywą własnej śmierci.

Piotr Szumlewicz

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

25 marca:

1807 - Wielka Brytania zakazała niewolnictwa.

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1994 - Niemieccy neonaziści podpalili synagogę w Lubece.