ZKDP: "Fakt' przed "Gazetą Wyborczą" i "Super Expressem"

[2016-09-25 13:21:24]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy podał dane na temat sprzedaży polskich dzienników w maju bieżącego roku.

Pierwsze miejsce zajmuje „Fakt”, którego sprzedaż w lipcu 2016 r. wyniosła 266.363 egzemplarzy, czyli o prawie 4 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 31 tys. mniej niż rok wcześniej.

Sprzedaż zajmującej drugie miejsce w rankingu „Gazety Wyborczej” wyniosła w lipcu 2016 r. 142.182 egzemplarzy, czyli o prawie 9 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 11 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na trzecim miejscu jest „Super Express”, który zanotował sprzedaż na poziomie 136.316 egzemplarzy, czyli o prawie 8 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 5 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na czwartym miejscu jest „Rzeczpospolita” – 54.022 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i ponad 1 tys. mniej niż rok wcześniej)

Dalsze miejsca zajmują: „Dziennik Gazeta Prawna” – 40.217 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej), „Przegląd Sportowy” – 31.340 (o ponad 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 3 tys. mniej niż rok wcześniej), „Gazeta Polska Codziennie” – 19.153 (o prawie 1 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Puls Biznesu” – 10.107 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i minimalnie mniej niż rok wcześniej), „Parkiet. Gazeta Giełdy” – 4.632 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.