ZKDP: "Fakt' przed "Gazetą Wyborczą" i "Super Expressem"

[2016-09-25 13:21:24]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy podał dane na temat sprzedaży polskich dzienników w maju bieżącego roku.

Pierwsze miejsce zajmuje „Fakt”, którego sprzedaż w lipcu 2016 r. wyniosła 266.363 egzemplarzy, czyli o prawie 4 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 31 tys. mniej niż rok wcześniej.

Sprzedaż zajmującej drugie miejsce w rankingu „Gazety Wyborczej” wyniosła w lipcu 2016 r. 142.182 egzemplarzy, czyli o prawie 9 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 11 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na trzecim miejscu jest „Super Express”, który zanotował sprzedaż na poziomie 136.316 egzemplarzy, czyli o prawie 8 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 5 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na czwartym miejscu jest „Rzeczpospolita” – 54.022 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i ponad 1 tys. mniej niż rok wcześniej)

Dalsze miejsca zajmują: „Dziennik Gazeta Prawna” – 40.217 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej), „Przegląd Sportowy” – 31.340 (o ponad 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 3 tys. mniej niż rok wcześniej), „Gazeta Polska Codziennie” – 19.153 (o prawie 1 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Puls Biznesu” – 10.107 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i minimalnie mniej niż rok wcześniej), „Parkiet. Gazeta Giełdy” – 4.632 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 marca:

1786 - Urodził się Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1936 - Początek strajku okupacyjnego 1100 górników w kopalni "Ślask" w Chropaczowie przeciwko planom zwolnień pracowników.

1947 - Prezydent USA H. Truman wydał Rozporządzenie 9835 nakazujące identyfikację "osób nielojalnych, które infiltrują" władze. Wszczęto 5 mln śledztw i odwołano ze stanowisk 500 osób

1956 - Zmarł Edward Bugajski, działacz socjalistyczny oraz ruchu esperantystów.

1996 - Socjaldemokrata Göran Persson zastąpił Ingvara Carlssona (również socjaldemokratę) na stanowisku premiera Szwecji.

2016 - W serii trzech zamachów bombowych w Brukseli zginęło 35 osób (w tym 3 zamachowców-samobójców), a ponad 316 zostało rannych.