Krystyna Janda wzywa do "strajku kobiet"

[2016-09-25 14:13:17]

W całej Polsce od kilku dni trwa "Czarny Protest". W mediach społecznościowych kobiety i popierający je mężczyźni zamieszczają swoje zdjęcia w czarnym ubraniu na znak protestu przeciwko próbom kolejnego ataku na prawa kobiet.

Tym razem chodzi o złożony w Sejmie przez katolickich fundamentalistów projekt ustawy "Stop aborcji", który w drastyczny sposób ogranicza prawa kobiet do decydowania o macierzyństwie. Sejm przekazał w piątek projekt ustawy do dalszych prac i jednocześnie odrzucił w pierwszym czytaniu alternatywny, postępowy projekt "Ratujmy kobiety", przewidujący liberalizację obecnych przepisów, będących jednymi z najbardziej restrykcyjnych w Europie i na świecie. W niektórych miastach Polski odbyły się protesty i demonstracje.

Do protestu przyłączyły się tysiące kobiet, w tym znane osoby ze świata kultury. Aktorka Krystyna Janda także zamieściła zdjęcie w czerni na swoim profilu facebookowym a jednocześnie zaproponowała polskim kobietom rozszerzenie protestu o kolejną formę. Chodzi o "strajk kobiet" na wzór tego, który w 1975 roku przeprowadziły kobiety na Islandii. Dzień ten przeszedł do historii jako "długi piątek". Islandki wzięły wolne w pracy, co pokazało jak ważną rolę odgrywają one w społeczeństwie, choć nie szanuje się ich woli. Co ważne, zastrajkowały wtedy także gospodynie domowe, które są najliczniejszą na świecie armią siły roboczej wykonującą swoje obowiązki bez wynagrodzenia. Do protestów "długiego piątku" przyłączyło się aż 90% wszystkich kobiet w kraju.

Taką właśnie formę protestu proponuje polskim kobietom Krystyna Janda, wyrażając jednocześnie obawy, że w Polsce solidarność kobiet jest zbyt słabo rozwinięta i w naszym kraju taki protest może się nie powieść.

Bartłomiej Zindulski

Na zdjęciu Krystyna Janda w protestacyjnej czerni (Facebook)

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1898 - Urodził się Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).