ZKDP: Wzrost sprzedaży "Polityki", "Newsweeka" i "Tygodnika Powszechnego"

[2016-09-26 22:36:49]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w lipcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, który wyprzedza „Politykę” i „Newsweeka”.

Na pierwszym miejscu jest „Gość Niedzielny”, którego sprzedaż w lipcu 2016 r. wyniosła 125.289 egzemplarzy, czyli o blisko 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej.

Na drugim miejscu jest „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 123.686 egzemplarzy, czyli o ponad 7 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 6 tys. więcej niż rok wcześniej.

Trzecie miejsce zajmuje „Newsweek”, której sprzedaż wyniosła 118.812 egzemplarzy, czyli o ponad 11 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej.

Czwarte miejsce zajmuje „W Sieci” ze sprzedażą 70.819, czyli o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na piątym miejscu jest „Tygodnik Do Rzeczy” – 50.284, czyli minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 9 tys. mniej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Gazeta Polska” – 31.586 (o ponad 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 3 tys. mniej niż rok wcześniej), „Wprost” – 24.595 (o ponad 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 13 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 21.220 (o ponad 2 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. więcej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 17.016 (o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w lipcu 2016 r. 283.847 egzemplarzy (o prawie 13 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 10 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.