ZKDP: Wzrost sprzedaży "Polityki", "Newsweeka" i "Tygodnika Powszechnego"

[2016-09-26 22:36:49]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w lipcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, który wyprzedza „Politykę” i „Newsweeka”.

Na pierwszym miejscu jest „Gość Niedzielny”, którego sprzedaż w lipcu 2016 r. wyniosła 125.289 egzemplarzy, czyli o blisko 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej.

Na drugim miejscu jest „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 123.686 egzemplarzy, czyli o ponad 7 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 6 tys. więcej niż rok wcześniej.

Trzecie miejsce zajmuje „Newsweek”, której sprzedaż wyniosła 118.812 egzemplarzy, czyli o ponad 11 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej.

Czwarte miejsce zajmuje „W Sieci” ze sprzedażą 70.819, czyli o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na piątym miejscu jest „Tygodnik Do Rzeczy” – 50.284, czyli minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 9 tys. mniej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Gazeta Polska” – 31.586 (o ponad 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 3 tys. mniej niż rok wcześniej), „Wprost” – 24.595 (o ponad 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 13 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 21.220 (o ponad 2 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. więcej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 17.016 (o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w lipcu 2016 r. 283.847 egzemplarzy (o prawie 13 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 10 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach
22 luty, godz. 14.00
Międzynarodowa konferencja "Komunizm - teorie i praktyki"
Warszawa, ul. Nowy Świat 72, sala 144
15-17 lutego br.
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 lutego:

1861 - W Rosji zniesiono poddaństwo chłopów.

1912 - Urodził się Anton Buttigieg, polityk Maltańskiej Partii Pracy, prezydent Malty w latach 1976-81.

1927 - Zmarł Georg Brandes, duński krytyk literacki, filozof i pisarz, inicjator skandynawskiego antyklerykalizmu, autor książki o Polsce.

1951 - Zmarł André Gide, pisarz francuski, autor m.in. "Lochów Watykanu", noblista.

1956 - Rehabilitacja KPP i jej przywódców.

1976 - Islandia zerwała stosunki dyplomatyczne z Wielką Brytanią.

1985 - Komisja Ochrony Praw Człowieka ONZ uchwaliła rezolucję uznającą syjonizm za formę rasizmu.

1999 - Rozpoczęły się strajki pracowników polskiej służby zdrowia.

2008 - Fidel Castro ogłosił swoją rezygnację z funkcji przewodniczącego kubańskiej Rady Państwa.