Wrocław: Ksiądz utrudniał przyjęcie wniosku o apostazję i wezwał policję

[2016-09-28 11:51:27]

We wrocławskiej parafii przy ul. Prusa doszło do awantury zakończonej interwencją policji. Miejscowy ksiądz nie chciał przyjąć od dwojga Wrocławian wniosków o wypisanie z Kościoła (apostazję). Według prawa, powszechnej deklaracji praw człowieka oraz zasad samego Kościoła, każdy ma prawo złożyć taki wniosek a ksiądz musi ten wniosek przyjąć.

Gdy wrocławskie rodzeństwo Paulina i Dawid przyszli złożyć swoje podania, ksiądz "powiedział, że go nie ma" i wyszedł z pomieszczenia. Inny ksiądz wezwany do załatwienia sprawy kazał rodzeństwu przyjść w innym terminie. Gdy ci oświadczyli, że nie opuszczą sali dopóki nie zostaną przyjęte ich wnioski, ten wezwał policję, oskarżając rodzeństwo o "awanturowanie się". Przybyli na miejsce funkcjonariusze wysłuchali obu stron i ostrzegli księdza, że to on może zostać ukarany mandatem za bezpodstawne wzywanie policji.

Ostatecznie ksiądz został zmuszony do podpisania składanych wniosków, choć próbował jeszcze stawiać warunki, mówiąc, że podpisze, jeśli rodzeństwo zobowiąże się do tego, że o zajściu nie poinformuje mediów. Rodzeństwo słusznie zignorowało ten szantaż. Pan Dawid nagrywał całe zajście, dzięki czemu nie musi się obawiać fałszywych oskarżeń, kłamstw czy manipulacji ze strony księdza.

W Polsce wciąż wiele osób nie wie, że przysługuje im prawo do apostazji. Do Kościoła jesteśmy najczęściej zapisywani w okresie niemowlęcym, gdy nie zdajemy sobie z tego faktu sprawy. Polacy, którzy nie utrzymują z Kościołem żadnych związków a nie zdecydowali się na apostazję, stanowią formalnie część Kościoła. Dzięki temu Kościół legitymuje się ogromnym odsetkiem rzekomych katolików wśród Polaków. Faktyczny odsetek z całą pewnością jest wysoki, ale niższy niż wskazują na to kościelne księgi. Proces wypisywania się z Kościoła osób niewierzących może zatem pomóc Kościołowi w uporządkowaniu ewidencji.

Wystąpienie z Kościoła nie jest trudne. Wystarczy przyjść do parafii w której rodzice nas ochrzcili (lub ze świadectwem chrztu, gdy udajemy się do innego kościoła niż ten w którym nas ochrzczono) i poprosić księdza o przyjęcie naszego wniosku o wystąpienie z Kościoła. Oświadczenie o woli wystąpienia z Kościoła musimy podpisać w obecności proboszcza parafii odpowiadającej naszemu miejscu zamieszkania a ksiądz musi to podanie przyjąć. Do niedawna trzeba było mieć dwóch świadków, ale ten wymóg już zniesiono. W większości przypadków procedura przebiega płynnie i nie zajmuje dłużej niż kilka minut. Incydent we wrocławskim kościele jest raczej odosobnionym przypadkiem.

Należy się spodziewać, że wniosków o wystąpienie z Kościoła znacząco przybędzie w najbliższym czasie w związku z najnowszą odsłoną ataku na prawa kobiet w postaci proponowanej skrajnie restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej, którą Kościół popiera.

Portal Apostazja.info szczegółowo informuje o procedurze opuszczenia Kościoła:

Bartłomiej Zindulski

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

21 października:

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1969 - Socjaldemokrata Willy Brandt został wybrany na kanclerza RFN.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.