Wrocław: Ksiądz utrudniał przyjęcie wniosku o apostazję i wezwał policję

[2016-09-28 11:51:27]

We wrocławskiej parafii przy ul. Prusa doszło do awantury zakończonej interwencją policji. Miejscowy ksiądz nie chciał przyjąć od dwojga Wrocławian wniosków o wypisanie z Kościoła (apostazję). Według prawa, powszechnej deklaracji praw człowieka oraz zasad samego Kościoła, każdy ma prawo złożyć taki wniosek a ksiądz musi ten wniosek przyjąć.

Gdy wrocławskie rodzeństwo Paulina i Dawid przyszli złożyć swoje podania, ksiądz "powiedział, że go nie ma" i wyszedł z pomieszczenia. Inny ksiądz wezwany do załatwienia sprawy kazał rodzeństwu przyjść w innym terminie. Gdy ci oświadczyli, że nie opuszczą sali dopóki nie zostaną przyjęte ich wnioski, ten wezwał policję, oskarżając rodzeństwo o "awanturowanie się". Przybyli na miejsce funkcjonariusze wysłuchali obu stron i ostrzegli księdza, że to on może zostać ukarany mandatem za bezpodstawne wzywanie policji.

Ostatecznie ksiądz został zmuszony do podpisania składanych wniosków, choć próbował jeszcze stawiać warunki, mówiąc, że podpisze, jeśli rodzeństwo zobowiąże się do tego, że o zajściu nie poinformuje mediów. Rodzeństwo słusznie zignorowało ten szantaż. Pan Dawid nagrywał całe zajście, dzięki czemu nie musi się obawiać fałszywych oskarżeń, kłamstw czy manipulacji ze strony księdza.

W Polsce wciąż wiele osób nie wie, że przysługuje im prawo do apostazji. Do Kościoła jesteśmy najczęściej zapisywani w okresie niemowlęcym, gdy nie zdajemy sobie z tego faktu sprawy. Polacy, którzy nie utrzymują z Kościołem żadnych związków a nie zdecydowali się na apostazję, stanowią formalnie część Kościoła. Dzięki temu Kościół legitymuje się ogromnym odsetkiem rzekomych katolików wśród Polaków. Faktyczny odsetek z całą pewnością jest wysoki, ale niższy niż wskazują na to kościelne księgi. Proces wypisywania się z Kościoła osób niewierzących może zatem pomóc Kościołowi w uporządkowaniu ewidencji.

Wystąpienie z Kościoła nie jest trudne. Wystarczy przyjść do parafii w której rodzice nas ochrzcili (lub ze świadectwem chrztu, gdy udajemy się do innego kościoła niż ten w którym nas ochrzczono) i poprosić księdza o przyjęcie naszego wniosku o wystąpienie z Kościoła. Oświadczenie o woli wystąpienia z Kościoła musimy podpisać w obecności proboszcza parafii odpowiadającej naszemu miejscu zamieszkania a ksiądz musi to podanie przyjąć. Do niedawna trzeba było mieć dwóch świadków, ale ten wymóg już zniesiono. W większości przypadków procedura przebiega płynnie i nie zajmuje dłużej niż kilka minut. Incydent we wrocławskim kościele jest raczej odosobnionym przypadkiem.

Należy się spodziewać, że wniosków o wystąpienie z Kościoła znacząco przybędzie w najbliższym czasie w związku z najnowszą odsłoną ataku na prawa kobiet w postaci proponowanej skrajnie restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej, którą Kościół popiera.

Portal Apostazja.info szczegółowo informuje o procedurze opuszczenia Kościoła:

Bartłomiej Zindulski

No Pasaran! Dzień pamięci Dąbrowszczaków
Katowice, Wydział Nauk Społecznych, Sala Rady Wydziału (II piętro), ul. Bankowa 11,
1 marca (środa), godz. 13.00-19.00
Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach
22 lutego (środa), godz. 14.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.