Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-30 10:19:26]

Hasłem przewodnim 13. numeru "Tygodnika Faktycznie" jest „Ratujmy Polki przed fanatykami religijnymi!” i czasopismo swoją okładką wyraża sprzeciw wobec barbarzyńskich planów zniewolenia kobiet w Polsce. Okładka odnosi się m.in. do opublikowanego w tygodniku tekstu Anny Dryjańskiej pt. „Szanujmy kobiety”. Znajdziemy w tym wydaniu także tekst analizujący prawicowe kłamstwa antyaborcyjne.

Tygodnik opisuje także perypetie Krystiana Legierskiego, polityka i prawnika, który próbuje doprowadzić do ukarania proboszcza molestującego przez wiele lat ministrantów. Tygodnik Faktycznie podsumowuje również historię ignorowania przez polski kler zarządzeń papieża Franciszka dotyczących materialnej powściągliwości Kościoła.

Czasopismo zamieszcza również wywiad z przewodniczącym SLD, Włodzimierzem Czarzastym, który mówi o błędach i nadziejach SLD oraz innych środowisk lewicowych. Tygodnik przypomina także historię śmierci Barbary Blidy (w tych dniach zapadnie ostateczny wyrok w sprawie tzw. mafii węglowej) oraz o zaskakujących perypetiach głównego sprawcy politycznego zamieszania wokół posłanki SLD.

"Tygodnik Faktycznie" w swoim unikalnym, lewicowym dziale sportowym publikuje tekst o zachodnich, głównie hiszpańskich prospołecznych klubach kibica.

W dziale historycznym – o Leszku Raabe, niezwykłym działaczu lewicy i sportowcu oraz o morderczych legatach papieskich, którzy swoimi intrygami prowadzili do pogromów Żydów i klęsk militarnych.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.