Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-30 10:19:26]

Hasłem przewodnim 13. numeru "Tygodnika Faktycznie" jest „Ratujmy Polki przed fanatykami religijnymi!” i czasopismo swoją okładką wyraża sprzeciw wobec barbarzyńskich planów zniewolenia kobiet w Polsce. Okładka odnosi się m.in. do opublikowanego w tygodniku tekstu Anny Dryjańskiej pt. „Szanujmy kobiety”. Znajdziemy w tym wydaniu także tekst analizujący prawicowe kłamstwa antyaborcyjne.

Tygodnik opisuje także perypetie Krystiana Legierskiego, polityka i prawnika, który próbuje doprowadzić do ukarania proboszcza molestującego przez wiele lat ministrantów. Tygodnik Faktycznie podsumowuje również historię ignorowania przez polski kler zarządzeń papieża Franciszka dotyczących materialnej powściągliwości Kościoła.

Czasopismo zamieszcza również wywiad z przewodniczącym SLD, Włodzimierzem Czarzastym, który mówi o błędach i nadziejach SLD oraz innych środowisk lewicowych. Tygodnik przypomina także historię śmierci Barbary Blidy (w tych dniach zapadnie ostateczny wyrok w sprawie tzw. mafii węglowej) oraz o zaskakujących perypetiach głównego sprawcy politycznego zamieszania wokół posłanki SLD.

"Tygodnik Faktycznie" w swoim unikalnym, lewicowym dziale sportowym publikuje tekst o zachodnich, głównie hiszpańskich prospołecznych klubach kibica.

W dziale historycznym – o Leszku Raabe, niezwykłym działaczu lewicy i sportowcu oraz o morderczych legatach papieskich, którzy swoimi intrygami prowadzili do pogromów Żydów i klęsk militarnych.

Piotr Szumlewicz

No Pasaran! Dzień pamięci Dąbrowszczaków
Katowice, Wydział Nauk Społecznych, Sala Rady Wydziału (II piętro), ul. Bankowa 11,
1 marca (środa), godz. 13.00-19.00
Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach
22 lutego (środa), godz. 14.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.