Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-30 10:19:26]

Hasłem przewodnim 13. numeru "Tygodnika Faktycznie" jest „Ratujmy Polki przed fanatykami religijnymi!” i czasopismo swoją okładką wyraża sprzeciw wobec barbarzyńskich planów zniewolenia kobiet w Polsce. Okładka odnosi się m.in. do opublikowanego w tygodniku tekstu Anny Dryjańskiej pt. „Szanujmy kobiety”. Znajdziemy w tym wydaniu także tekst analizujący prawicowe kłamstwa antyaborcyjne.

Tygodnik opisuje także perypetie Krystiana Legierskiego, polityka i prawnika, który próbuje doprowadzić do ukarania proboszcza molestującego przez wiele lat ministrantów. Tygodnik Faktycznie podsumowuje również historię ignorowania przez polski kler zarządzeń papieża Franciszka dotyczących materialnej powściągliwości Kościoła.

Czasopismo zamieszcza również wywiad z przewodniczącym SLD, Włodzimierzem Czarzastym, który mówi o błędach i nadziejach SLD oraz innych środowisk lewicowych. Tygodnik przypomina także historię śmierci Barbary Blidy (w tych dniach zapadnie ostateczny wyrok w sprawie tzw. mafii węglowej) oraz o zaskakujących perypetiach głównego sprawcy politycznego zamieszania wokół posłanki SLD.

"Tygodnik Faktycznie" w swoim unikalnym, lewicowym dziale sportowym publikuje tekst o zachodnich, głównie hiszpańskich prospołecznych klubach kibica.

W dziale historycznym – o Leszku Raabe, niezwykłym działaczu lewicy i sportowcu oraz o morderczych legatach papieskich, którzy swoimi intrygami prowadzili do pogromów Żydów i klęsk militarnych.

Piotr Szumlewicz

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.