Tysiące kobiet w Czarnym Proteście i Strajku Kobiet

[2016-10-03 21:29:42]

Demonstracje, happeningi, wiece - tysiące kobiet w całej Polsce przyłączyły się do dnia protestów przeciwko próbom wprowadzenia skrajnie restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej oraz przeciwko coraz bardziej agresywnej ingerencji prawicy i Kościoła w ich życie. Wiele kobiet przystąpiło też do "Strajku Kobiet", biorąc wolne w pracy lub powstrzymując się od wykonywania obowiązków domowych.

Ubrane na czarno kobiety wyszły na ulice większości dużych miast w Polsce. W największej demonstracji w Warszawie udział wzięło, pomimo złej pogody, 17 tysięcy osób według policji a 30 tysięcy według warszawskiego ratusza.

Wsparcie dla protestów w Polsce wyraziły także kobiety z innych krajów. Solidarnościowe pikiety zorganizowano między innymi w Niemczech, Belgii, Wielkiej Brytanii i Irlandii.

Rządząca polską partia nie rezygnuje z przeforsowania antykobiecej ustawy i obecnie pracuje nad "mniej restrykcyjną" wersją tej zaproponowanej w Sejmie przez ultrakatolicką organizację Ordo Iuris. Należy się zatem spodziewać eskalacji protestów i rozwoju ruchu obrony praw kobiet. Informacje o działaniach ruchu można znaleźć w mediach społecznościowych pod tagiem #CzarnyProtest

Bartłomiej Zindulski