Czternasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-06 20:27:48]

Czternasty numer „Tygodnika Faktycznie” między innymi o Czarnym Poniedziałku, który wywołał w PiS-ie panikę. Czy protesty kobiet obalą władzę PiS-u i czy Polska zmieni się już nieodwracalnie? „Żarty się skończyły” – tak brzmiało hasło wielu demonstracji, ale czy to także początek końca hegemonii klerykalnej prawicy?

W nowym numerze także o wykorzystywanych na polskim rynku pracy setkach tysięcy Ukraińców oraz o bankach, które nielegalnie zmuszają klientów do ubezpieczenia kredytu.

Ponadto w numerze rozmowy z Mateuszem Mirysem, który mówi o priorytetach partii Razem, oraz wywiad z przedstawicielami Inicjatywy Polskiej – Barbarą Nowacką i Dariuszem Jońskim.

Ponadto o planach zmuszenia wszystkich mieszkańców kraju do płacenia abonamentu na tzw. media narodowe, które już nic wspólnego nie mają z mediami publicznymi.

W dziale historycznym o przedmiotowym traktowaniu kobiet w III Rzeszy oraz o lewicowych obrońcach Warszawy z 1939 roku.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1966 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1990 - Jean-Bertrand Aristide został wybrany na prezydenta w pierwszych demokratycznych wyborach na Haiti.

1996 - Rozpoczęła się okupacja ambasady Japonii w stolicy Peru przez bojowników z ruchu "Tupac Amaru".

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.