Czternasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-06 20:27:48]

Czternasty numer „Tygodnika Faktycznie” między innymi o Czarnym Poniedziałku, który wywołał w PiS-ie panikę. Czy protesty kobiet obalą władzę PiS-u i czy Polska zmieni się już nieodwracalnie? „Żarty się skończyły” – tak brzmiało hasło wielu demonstracji, ale czy to także początek końca hegemonii klerykalnej prawicy?

W nowym numerze także o wykorzystywanych na polskim rynku pracy setkach tysięcy Ukraińców oraz o bankach, które nielegalnie zmuszają klientów do ubezpieczenia kredytu.

Ponadto w numerze rozmowy z Mateuszem Mirysem, który mówi o priorytetach partii Razem, oraz wywiad z przedstawicielami Inicjatywy Polskiej – Barbarą Nowacką i Dariuszem Jońskim.

Ponadto o planach zmuszenia wszystkich mieszkańców kraju do płacenia abonamentu na tzw. media narodowe, które już nic wspólnego nie mają z mediami publicznymi.

W dziale historycznym o przedmiotowym traktowaniu kobiet w III Rzeszy oraz o lewicowych obrońcach Warszawy z 1939 roku.

Piotr Szumlewicz

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.