Zapowiedź demonstracji przeciw CETA

[2016-10-12 23:25:41]

Kanada jest małym krajem - niczym mantrę powtarzała w Radio24 Karolina Zbytniewska, Editor-in-Chief w EurActiv.pl. Drugi co do wielkości kraj świata, dwukrotnie większy od całej UE, 32-krotnie większy od Polski, 9. potęga gospodarcza świata jest "małym krajem"!
Walonia jest bardzo biedna - powiedziała Anna Słojewska - korespondentka "Rzeczpospolitej" z Brukseli. Nie ma takiej bredni, której nie można usłyszeć w mass mediach...

Waldemar Chamala

18 października podczas spotkania Unii Europejskiej przedstawiciel polskiego rządu ma oficjalnie wyrazić zgodę na podpisanie traktatu CETA. Neoliberalna opozycja z PO i Nowoczesnej również jest za.

Zwolennicy tej europejsko-kanadyjskiej umowy twierdzą, że zliberalizuje ona handel między oboma stronami. Według przeciwników jej podpisanie ma być wprowadzeniem w życie rozwiązań zbliżonych do tych, które zawiera TTIP, przeciw któremu urósł w Europie tak znaczący sprzeciw społeczny, że jego przyjęcie wydaje się obecnie bardzo mało prawdopodobne.

Dlatego w sobotę 15 października w Polsce odbędą się demonstracje przeciw umowie.

W Warszawie o godzinie 13.00 zaczyna się protest pod Ministerstwem Rolnictwa (ul. Wspólna 30), który organizują fundacja Akcja Demokracja, Instytut Globalnej Odpowiedzialności, OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych oraz fundacja Strefa Zieleni.

W Krakowie marsz przeciwników traktatu rozpocznie się na Rynku Głównym również o 13.00.

Oba wydarzenie promowane są na Facebooku: Stop TTIP i CETA #WielkaDemonstracja i Demonstracja Kraków przeciw TTIP i CETA.

Marek Tobolewski

Fot. Kraków przeciw TTIP i CETA

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 marca:

1786 - Urodził się Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1936 - Początek strajku okupacyjnego 1100 górników w kopalni "Ślask" w Chropaczowie przeciwko planom zwolnień pracowników.

1947 - Prezydent USA H. Truman wydał Rozporządzenie 9835 nakazujące identyfikację "osób nielojalnych, które infiltrują" władze. Wszczęto 5 mln śledztw i odwołano ze stanowisk 500 osób

1956 - Zmarł Edward Bugajski, działacz socjalistyczny oraz ruchu esperantystów.

1996 - Socjaldemokrata Göran Persson zastąpił Ingvara Carlssona (również socjaldemokratę) na stanowisku premiera Szwecji.

2016 - W serii trzech zamachów bombowych w Brukseli zginęło 35 osób (w tym 3 zamachowców-samobójców), a ponad 316 zostało rannych.