Zapowiedź demonstracji przeciw CETA

[2016-10-12 23:25:41]

Kanada jest małym krajem - niczym mantrę powtarzała w Radio24 Karolina Zbytniewska, Editor-in-Chief w EurActiv.pl. Drugi co do wielkości kraj świata, dwukrotnie większy od całej UE, 32-krotnie większy od Polski, 9. potęga gospodarcza świata jest "małym krajem"!
Walonia jest bardzo biedna - powiedziała Anna Słojewska - korespondentka "Rzeczpospolitej" z Brukseli. Nie ma takiej bredni, której nie można usłyszeć w mass mediach...

Waldemar Chamala

18 października podczas spotkania Unii Europejskiej przedstawiciel polskiego rządu ma oficjalnie wyrazić zgodę na podpisanie traktatu CETA. Neoliberalna opozycja z PO i Nowoczesnej również jest za.

Zwolennicy tej europejsko-kanadyjskiej umowy twierdzą, że zliberalizuje ona handel między oboma stronami. Według przeciwników jej podpisanie ma być wprowadzeniem w życie rozwiązań zbliżonych do tych, które zawiera TTIP, przeciw któremu urósł w Europie tak znaczący sprzeciw społeczny, że jego przyjęcie wydaje się obecnie bardzo mało prawdopodobne.

Dlatego w sobotę 15 października w Polsce odbędą się demonstracje przeciw umowie.

W Warszawie o godzinie 13.00 zaczyna się protest pod Ministerstwem Rolnictwa (ul. Wspólna 30), który organizują fundacja Akcja Demokracja, Instytut Globalnej Odpowiedzialności, OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych oraz fundacja Strefa Zieleni.

W Krakowie marsz przeciwników traktatu rozpocznie się na Rynku Głównym również o 13.00.

Oba wydarzenie promowane są na Facebooku: Stop TTIP i CETA #WielkaDemonstracja i Demonstracja Kraków przeciw TTIP i CETA.

Marek Tobolewski

Fot. Kraków przeciw TTIP i CETA

DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.