Zapowiedź demonstracji przeciw CETA

[2016-10-12 23:25:41]

Kanada jest małym krajem - niczym mantrę powtarzała w Radio24 Karolina Zbytniewska, Editor-in-Chief w EurActiv.pl. Drugi co do wielkości kraj świata, dwukrotnie większy od całej UE, 32-krotnie większy od Polski, 9. potęga gospodarcza świata jest "małym krajem"!
Walonia jest bardzo biedna - powiedziała Anna Słojewska - korespondentka "Rzeczpospolitej" z Brukseli. Nie ma takiej bredni, której nie można usłyszeć w mass mediach...

Waldemar Chamala

18 października podczas spotkania Unii Europejskiej przedstawiciel polskiego rządu ma oficjalnie wyrazić zgodę na podpisanie traktatu CETA. Neoliberalna opozycja z PO i Nowoczesnej również jest za.

Zwolennicy tej europejsko-kanadyjskiej umowy twierdzą, że zliberalizuje ona handel między oboma stronami. Według przeciwników jej podpisanie ma być wprowadzeniem w życie rozwiązań zbliżonych do tych, które zawiera TTIP, przeciw któremu urósł w Europie tak znaczący sprzeciw społeczny, że jego przyjęcie wydaje się obecnie bardzo mało prawdopodobne.

Dlatego w sobotę 15 października w Polsce odbędą się demonstracje przeciw umowie.

W Warszawie o godzinie 13.00 zaczyna się protest pod Ministerstwem Rolnictwa (ul. Wspólna 30), który organizują fundacja Akcja Demokracja, Instytut Globalnej Odpowiedzialności, OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych oraz fundacja Strefa Zieleni.

W Krakowie marsz przeciwników traktatu rozpocznie się na Rynku Głównym również o 13.00.

Oba wydarzenie promowane są na Facebooku: Stop TTIP i CETA #WielkaDemonstracja i Demonstracja Kraków przeciw TTIP i CETA.

Marek Tobolewski

Fot. Kraków przeciw TTIP i CETA

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.