Nowy numer "Bez Dogmatu": Internacjonalizm teraz!

[2016-10-13 12:49:11]

Ukazał się 109. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Główne tematy to kondycja Unii Europejskiej po Brexicie, internacjonalizm oraz polityka senioralna.

W dziale pt. "Niejednocząca się Europa" m.in. Adam Rogalewski pisze o reakcji europejskich związków zawodowych na Brexit, Michał Kozłowski dowodzi, że państwo narodowe nie jest alternatywą dla znajdującej się w kryzysie Unii Europejskiej, Piotr Szumlewicz zgłasza postulat większej integracji Unii, zaś Teofil Szpara obnaża nieudolną i nieludzką politykę migracyjną Wspólnoty.

W dziale pt. "Widmo komunizmu" m.in. Anna Dzierzgowska pyta, kto się dziś w Polsce boi Dąbrowszczaków, zaś Agnieszka Mrozik zastanawia się, czy polska lewica potrzebuje patriotyzmu, by móc skutecznie działać. Ponadto przypominamy antymilitarystyczną odezwę uczestników Międzynarodowej Konferencji Socjalistycznej w Zimmerwaldzie do europejskich robotników w początkowym okresie pierwszej wojny światowej.

W dziale pt. "Starość nie radość" m.in. Damian Winczewski pokazuje główne trendy unijnej polityki senioralnej, zaś Rafał Bakalarczyk zwraca uwagę na marginalizację problemu opieki nad seniorami w Polsce.

W numerze także analizy bieżących wydarzeń politycznych, recenzje książek, teksty literackie.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.