Nowy numer "Bez Dogmatu": Internacjonalizm teraz!

[2016-10-13 12:49:11]

Ukazał się 109. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Główne tematy to kondycja Unii Europejskiej po Brexicie, internacjonalizm oraz polityka senioralna.

W dziale pt. "Niejednocząca się Europa" m.in. Adam Rogalewski pisze o reakcji europejskich związków zawodowych na Brexit, Michał Kozłowski dowodzi, że państwo narodowe nie jest alternatywą dla znajdującej się w kryzysie Unii Europejskiej, Piotr Szumlewicz zgłasza postulat większej integracji Unii, zaś Teofil Szpara obnaża nieudolną i nieludzką politykę migracyjną Wspólnoty.

W dziale pt. "Widmo komunizmu" m.in. Anna Dzierzgowska pyta, kto się dziś w Polsce boi Dąbrowszczaków, zaś Agnieszka Mrozik zastanawia się, czy polska lewica potrzebuje patriotyzmu, by móc skutecznie działać. Ponadto przypominamy antymilitarystyczną odezwę uczestników Międzynarodowej Konferencji Socjalistycznej w Zimmerwaldzie do europejskich robotników w początkowym okresie pierwszej wojny światowej.

W dziale pt. "Starość nie radość" m.in. Damian Winczewski pokazuje główne trendy unijnej polityki senioralnej, zaś Rafał Bakalarczyk zwraca uwagę na marginalizację problemu opieki nad seniorami w Polsce.

W numerze także analizy bieżących wydarzeń politycznych, recenzje książek, teksty literackie.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.