Szesnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-20 22:44:06]

Szesnasty numer „Tygodnika Faktycznie” skupia uwagę czytelników na fali bezprecedensowej klerykalizacji, która ogarnia Polskę. Obok próby radykalnego dopasowania polskiego prawa do doktryny katolickiej w kwestii aborcji zorganizowano symboliczną w swej wymowie imprezę – studiowanie encykliki papieskiej w sali obrad plenarnych Sejmu. Podczas jej trwania z mównicy sejmowej przemawiał do zebranych m.in. jeden z czołowych watykańskich kardynałów Gerhard Mueller.

Felietoniści tygodnika zastanawiają się m.in. nad bardzo agresywnymi wypowiedziami antyaborcyjnymi Jarosława Kaczyńskiego, które wyglądają na zamierzone prowokacje dla podgrzania atmosfery politycznej w kraju. Przedmiotem zainteresowania Piotra Szumlewicza jest z kolei moda na „wyklętych” zbrodniarzy i szaleńców ze skłonnościami terrorystycznymi. Ostatnio odznaczono terrorystę z 1971 roku, który wysadził w powietrze aulę szkoły wyższej w Opolu.

Ten sam autor pisze także o kryzysie tradycyjnej rodziny (katolickiej), która jako jedyna odmiana życia rodzinnego jest uparcie propagowana przez władze.

Tygodnik wyjaśnia także detale afery z helikopterami caracal, wskazując na działania lobbystów zbrojeniowych, których wpływy sięgają ministerstw.

W tygodniku także o nierównym traktowaniu przez państwo opiekunów niepełnosprawnych. Z niemożliwych do usprawiedliwienia powodów dyskryminuje się tych z nich, którzy opiekują się osobami dorosłymi.

W dziale zagranicznym tygodnika także o Baskach – „wyklętym”, lewicowym w większości, a jednocześnie najstarszym narodzie Europie, który do dziś nie znajduje akceptacji dla swoich niepodległościowych dążeń.

Agnieszka Mrozik

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1987 - W NRD zniesiono karę śmierci.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.