Szesnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-20 22:44:06]

Szesnasty numer „Tygodnika Faktycznie” skupia uwagę czytelników na fali bezprecedensowej klerykalizacji, która ogarnia Polskę. Obok próby radykalnego dopasowania polskiego prawa do doktryny katolickiej w kwestii aborcji zorganizowano symboliczną w swej wymowie imprezę – studiowanie encykliki papieskiej w sali obrad plenarnych Sejmu. Podczas jej trwania z mównicy sejmowej przemawiał do zebranych m.in. jeden z czołowych watykańskich kardynałów Gerhard Mueller.

Felietoniści tygodnika zastanawiają się m.in. nad bardzo agresywnymi wypowiedziami antyaborcyjnymi Jarosława Kaczyńskiego, które wyglądają na zamierzone prowokacje dla podgrzania atmosfery politycznej w kraju. Przedmiotem zainteresowania Piotra Szumlewicza jest z kolei moda na „wyklętych” zbrodniarzy i szaleńców ze skłonnościami terrorystycznymi. Ostatnio odznaczono terrorystę z 1971 roku, który wysadził w powietrze aulę szkoły wyższej w Opolu.

Ten sam autor pisze także o kryzysie tradycyjnej rodziny (katolickiej), która jako jedyna odmiana życia rodzinnego jest uparcie propagowana przez władze.

Tygodnik wyjaśnia także detale afery z helikopterami caracal, wskazując na działania lobbystów zbrojeniowych, których wpływy sięgają ministerstw.

W tygodniku także o nierównym traktowaniu przez państwo opiekunów niepełnosprawnych. Z niemożliwych do usprawiedliwienia powodów dyskryminuje się tych z nich, którzy opiekują się osobami dorosłymi.

W dziale zagranicznym tygodnika także o Baskach – „wyklętym”, lewicowym w większości, a jednocześnie najstarszym narodzie Europie, który do dziś nie znajduje akceptacji dla swoich niepodległościowych dążeń.

Agnieszka Mrozik

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.