Szesnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-20 22:44:06]

Szesnasty numer „Tygodnika Faktycznie” skupia uwagę czytelników na fali bezprecedensowej klerykalizacji, która ogarnia Polskę. Obok próby radykalnego dopasowania polskiego prawa do doktryny katolickiej w kwestii aborcji zorganizowano symboliczną w swej wymowie imprezę – studiowanie encykliki papieskiej w sali obrad plenarnych Sejmu. Podczas jej trwania z mównicy sejmowej przemawiał do zebranych m.in. jeden z czołowych watykańskich kardynałów Gerhard Mueller.

Felietoniści tygodnika zastanawiają się m.in. nad bardzo agresywnymi wypowiedziami antyaborcyjnymi Jarosława Kaczyńskiego, które wyglądają na zamierzone prowokacje dla podgrzania atmosfery politycznej w kraju. Przedmiotem zainteresowania Piotra Szumlewicza jest z kolei moda na „wyklętych” zbrodniarzy i szaleńców ze skłonnościami terrorystycznymi. Ostatnio odznaczono terrorystę z 1971 roku, który wysadził w powietrze aulę szkoły wyższej w Opolu.

Ten sam autor pisze także o kryzysie tradycyjnej rodziny (katolickiej), która jako jedyna odmiana życia rodzinnego jest uparcie propagowana przez władze.

Tygodnik wyjaśnia także detale afery z helikopterami caracal, wskazując na działania lobbystów zbrojeniowych, których wpływy sięgają ministerstw.

W tygodniku także o nierównym traktowaniu przez państwo opiekunów niepełnosprawnych. Z niemożliwych do usprawiedliwienia powodów dyskryminuje się tych z nich, którzy opiekują się osobami dorosłymi.

W dziale zagranicznym tygodnika także o Baskach – „wyklętym”, lewicowym w większości, a jednocześnie najstarszym narodzie Europie, który do dziś nie znajduje akceptacji dla swoich niepodległościowych dążeń.

Agnieszka Mrozik

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

16 sierpnia:

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.