Warszawa: Nie dla fałszowania historii!

[2016-10-23 23:20:13]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w pikiecie pod prowadzonym przez IPN Przystankiem Historia w Warszawie. Protest przeciwko fałszowaniu historii, w 80 rocznicę utworzenia Brygad Międzynarodowych walczących w Hiszpańskiej Wojnie Domowej, zorganizowała kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona.

Przed wejściem do prowadzonej przez IPN placówki stanęła tablica wyjaśniająca manipulacje jakich dopuszcza się Instytut aby szkalować Dąbrowszczaków, czyli polskich ochotników Brygad Międzynarodowych. Jeden z uczestników akcji miał na sobie mundur i wyposażenie żołnierza Brygad.

Akcję wsparli członkowie OZZ Inicjatywa Pracownicza, Komunistycznej Partii Polski, portalu Władza Rad oraz Pracowniczej Demokracji, a także obrońcy ulicy Związku Walki Młodych znajdującej się na Ursynowie, a zagrożonej w ramach tak zwanej „ustawy dekomunizacyjnej”. Obecni byli również członkowie rodzin Dąbrowszczaków.

Zebrani odśpiewali pieśni rewolucyjne, w tym „Międzynarodówkę” oraz “Marsz Dąbrowszczaków”. Dla władz IPNu przygotowali nagrodę „Faszysty roku” z wizerunkiem Mussoliniego za fałszowanie historii. Próbowali ją wręczyć, jednak ochroniarze zaproponowali złożenie nagrody w biurze podawczym Instytutu.

Przedstawiciel obrońców ulicy ZWM skrytykował Instytut za pomijanie w materiałach o Powstaniu Warszawskim walczących w nim żołnierzy Armii Ludowej.

Odczytano także wiersz Władysława Broniewskiego „No Pasaran” oraz list z wyrazami solidarności, jaki organizatorom akcji przesłał Związek Bojowników i Przyjaciół Republiki Hiszpańskiej 1936-1939 z Niemiec. Dziś, gdy prawica i nacjonaliści rosną w siłę w całej Europie, zachowanie historii walki antyfaszystowskiej stanowi nie tylko historyczne zadanie, ale także aktualny temat. Chodzi o te same wspólne wartości walki z rasizmem, ksenofobią i przemocą. napisali autorzy listu.

Michał Warecki

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

21 października:

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1969 - Socjaldemokrata Willy Brandt został wybrany na kanclerza RFN.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.