Warszawa: Nie dla fałszowania historii!

[2016-10-23 23:20:13]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w pikiecie pod prowadzonym przez IPN Przystankiem Historia w Warszawie. Protest przeciwko fałszowaniu historii, w 80 rocznicę utworzenia Brygad Międzynarodowych walczących w Hiszpańskiej Wojnie Domowej, zorganizowała kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona.

Przed wejściem do prowadzonej przez IPN placówki stanęła tablica wyjaśniająca manipulacje jakich dopuszcza się Instytut aby szkalować Dąbrowszczaków, czyli polskich ochotników Brygad Międzynarodowych. Jeden z uczestników akcji miał na sobie mundur i wyposażenie żołnierza Brygad.

Akcję wsparli członkowie OZZ Inicjatywa Pracownicza, Komunistycznej Partii Polski, portalu Władza Rad oraz Pracowniczej Demokracji, a także obrońcy ulicy Związku Walki Młodych znajdującej się na Ursynowie, a zagrożonej w ramach tak zwanej „ustawy dekomunizacyjnej”. Obecni byli również członkowie rodzin Dąbrowszczaków.

Zebrani odśpiewali pieśni rewolucyjne, w tym „Międzynarodówkę” oraz “Marsz Dąbrowszczaków”. Dla władz IPNu przygotowali nagrodę „Faszysty roku” z wizerunkiem Mussoliniego za fałszowanie historii. Próbowali ją wręczyć, jednak ochroniarze zaproponowali złożenie nagrody w biurze podawczym Instytutu.

Przedstawiciel obrońców ulicy ZWM skrytykował Instytut za pomijanie w materiałach o Powstaniu Warszawskim walczących w nim żołnierzy Armii Ludowej.

Odczytano także wiersz Władysława Broniewskiego „No Pasaran” oraz list z wyrazami solidarności, jaki organizatorom akcji przesłał Związek Bojowników i Przyjaciół Republiki Hiszpańskiej 1936-1939 z Niemiec. Dziś, gdy prawica i nacjonaliści rosną w siłę w całej Europie, zachowanie historii walki antyfaszystowskiej stanowi nie tylko historyczne zadanie, ale także aktualny temat. Chodzi o te same wspólne wartości walki z rasizmem, ksenofobią i przemocą. napisali autorzy listu.

Michał Warecki

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 sierpnia:

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1992 - Boliwia: Uwięzienie Felipe Quispe "El Mallku", radykalnego przywódcy ludności indiańskiej.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.