Osiemnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-04 01:20:42]

Osiemnasty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi raport poświęcony działalności egzorcystów. Kościół katolicki nie przyjął nigdy do wiadomości, że tzw. opętanie jest po prostu jednostką chorobową w psychiatrii i dokonuje na chorych religijnych eksperymentów z opłakanymi niejednokrotnie skutkami. Niektórzy egzorcyści urośli do rangi showmanów i sprowadzili swoje „rzemiosło” do form groteskowych. Wszystko przy milczeniu państwa, które „szanuje uczucia religijne” i powstrzymuje się przed ratowaniem ludzi z rąk fanatyków.

Aktualne wydanie zawiera także wywiad z dr. Tomaszem Witkowskim na temat parapsychologii oraz manipulacji stosowanych przez wróżki i tzw. jasnowidzów. Witkowski opowiada m.in. o badaniach nad osobami, które twierdzą, że mają paranormalne umiejętności. Rzecz niezwykle aktualna w czasach, gdy kwitnie moda na cuda i niezwykłości. W kontekście rozważań nad irracjonalizmem także tekst o tym, że wielka Ameryka boi się w tym sezonie… klaunów! I nie chodzi bynajmniej o Donalda Trumpa i Hillary Clinton! W tym wydaniu znajdziemy także przezabawną satyrę Jana Hartmana na rozmaitych doradców psychologicznych i filozoficznych.

Wydanie zawiera także poradnik dla osób poszukujących bezpiecznego domu opieki dla osoby starszej. Tekst jest swoistym przewodnikiem po gąszczu pułapek i nadużyć, jakie stosuje wobec swoich podopiecznych część przedstawicieli dochodowej branży opiekuńczej. Jak ich uniknąć i jak sprawić, aby koniec życia był naprawdę spokojny i bezpieczny.

O tym ile naprawdę zarabiają Polacy mówi tekst pod wymownym tytułem „Iluzja przeciętnego wynagrodzenia”. Jak to się dzieje, że optymistyczna statystyka rozmija się z realnym życiem?

W bieżącym numerze także dwa wywiady: ze Sławomirem Broniarzem o PiSowskich pomysłach na reformę oświaty oraz z Krzysztofem Grządzielem. Ten ostatni jest jednym ze 100 najbogatszych Polaków i uważa, że… zamożni powinni płacić większe podatki. To głos absolutnie wyjątkowy w Polsce, w której wyścig szczurów przysłonił nie tylko przyzwoite, ale i racjonalne myślenie o gospodarce.

W tym numerze także o lewicowych piłkarzach z Południa oraz – w cyklu na temat lewicowych „bohaterów wyklętych” – o Ignacym Daszyńskim, pierwszym premierze odrodzonej Polski.

Piotr Szumlewicz

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.