Osiemnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-04 01:20:42]

Osiemnasty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi raport poświęcony działalności egzorcystów. Kościół katolicki nie przyjął nigdy do wiadomości, że tzw. opętanie jest po prostu jednostką chorobową w psychiatrii i dokonuje na chorych religijnych eksperymentów z opłakanymi niejednokrotnie skutkami. Niektórzy egzorcyści urośli do rangi showmanów i sprowadzili swoje „rzemiosło” do form groteskowych. Wszystko przy milczeniu państwa, które „szanuje uczucia religijne” i powstrzymuje się przed ratowaniem ludzi z rąk fanatyków.

Aktualne wydanie zawiera także wywiad z dr. Tomaszem Witkowskim na temat parapsychologii oraz manipulacji stosowanych przez wróżki i tzw. jasnowidzów. Witkowski opowiada m.in. o badaniach nad osobami, które twierdzą, że mają paranormalne umiejętności. Rzecz niezwykle aktualna w czasach, gdy kwitnie moda na cuda i niezwykłości. W kontekście rozważań nad irracjonalizmem także tekst o tym, że wielka Ameryka boi się w tym sezonie… klaunów! I nie chodzi bynajmniej o Donalda Trumpa i Hillary Clinton! W tym wydaniu znajdziemy także przezabawną satyrę Jana Hartmana na rozmaitych doradców psychologicznych i filozoficznych.

Wydanie zawiera także poradnik dla osób poszukujących bezpiecznego domu opieki dla osoby starszej. Tekst jest swoistym przewodnikiem po gąszczu pułapek i nadużyć, jakie stosuje wobec swoich podopiecznych część przedstawicieli dochodowej branży opiekuńczej. Jak ich uniknąć i jak sprawić, aby koniec życia był naprawdę spokojny i bezpieczny.

O tym ile naprawdę zarabiają Polacy mówi tekst pod wymownym tytułem „Iluzja przeciętnego wynagrodzenia”. Jak to się dzieje, że optymistyczna statystyka rozmija się z realnym życiem?

W bieżącym numerze także dwa wywiady: ze Sławomirem Broniarzem o PiSowskich pomysłach na reformę oświaty oraz z Krzysztofem Grządzielem. Ten ostatni jest jednym ze 100 najbogatszych Polaków i uważa, że… zamożni powinni płacić większe podatki. To głos absolutnie wyjątkowy w Polsce, w której wyścig szczurów przysłonił nie tylko przyzwoite, ale i racjonalne myślenie o gospodarce.

W tym numerze także o lewicowych piłkarzach z Południa oraz – w cyklu na temat lewicowych „bohaterów wyklętych” – o Ignacym Daszyńskim, pierwszym premierze odrodzonej Polski.

Piotr Szumlewicz

No Pasaran! Dzień pamięci Dąbrowszczaków
Katowice, Wydział Nauk Społecznych, Sala Rady Wydziału (II piętro), ul. Bankowa 11,
1 marca (środa), godz. 13.00-19.00
Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach
22 lutego (środa), godz. 14.00
Międzynarodowa konferencja "Komunizm - teorie i praktyki"
Warszawa, ul. Nowy Świat 72, sala 144
15-17 lutego br.
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.