Dziewiętnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-11 02:17:28]

W dziewiętnastym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy obszerną rozmowę z aktorem i działaczem na rzecz świeckości państwa Krzysztofem Pieczyńskim m.in. o tym, że „religie zabijają Boga” oraz o roli Kościoła katolickiego w Polsce jako wielkiego hamulcowego rozwoju i emancypacji.

Wśród komentarzy znajdziemy tekst o Polsce, która potrzebuje powstania, ale nie zbrojnego, lecz powstania jako podniesienia się z kanap i foteli, czyli zerwania z kulturą bierności i pasywności. Piotr Szumlewicz pisze o horrendalnie wysokich zarobkach sportowców, które są dowodem na to, że kapitalizm często nie nagradza tego, co najbardziej społecznie użyteczne. Anna Dryjańska pisze o tym, że kobiety i niepełnosprawni stali się pionkami na politycznej szachownicy władzy.

Tygodnik w tym wydaniu sporo miejsca poświęca narodowcom – ich zmaganiom z facebookiem oraz wsparciu, jakie otrzymują od PiS i reprezentantów Kościoła. Zupełnie niedawno reprezentantów Młodzieży Wszechpolskiej przyjął na specjalnej audiencji kardynał Stanisław Dziwisz.

O niekonsekwencji PiS pisze Piotr Ikonowicz, który krytykuje niebezpieczny projekt rządu dotyczący mieszkalnictwa komunalnego. Może on doprowadzić do kłopotów poważniejszych niż te, które powoduje aktualny stan prawny. Prof. Jan Hartman przypomina o skali zakłamania prawicy, gdy mówi ona o odzyskaniu niepodległości przez Polskę.

Dwa spore materiały o seniorach – wprowadzenie do pisowskiej reformy emerytalnej oraz o katastrofalnym systemie limitów NFZ, który dla osób starszych oznacza po prostu brak szansy na dalsze życie.

Dział historyczny współtworzy tekst o Henryku Sławiku, polskim lewicowcu, który uratował ze swoim węgierskim współpracownikiem wiele tysięcy Żydów. W tym samym dziale także tekst o tym, dlaczego narodowcom nie wypada obecnie zawłaszczać święta 11 listopada. Przecież jeszcze nie tak dawno… zwalczali to święto.

W dziale światopoglądowym m.in. felieton o tym (Marek Krak), jak mogliby działać tzw. obrońcy życia, gdyby funkcjonowali na serio w obronie życia, a nie tylko w obronie określonej doktryny kościelnej.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

2009 - Honduras: Walter Trochez, działacz na rzecz praw LGBT i członek Narodowego Ruchu Oporu, przeciwstawiającego się zamachowi stanu, w wyniku którego obalono prezydenta Manuela Zelayę, został zastrzelony w stolicy kraju, Tegucigalpie.